Gazete Vatan Logo

Sabancı Çukurova’ya geri dönüyor

Sabancı Holding ihalelere teklif vereceğini ifade etti

Sabancı Holding, Enerjisa’nın İstanbul Anadolu Yakası (Ayedaş) ve Toroslar elektrik dağıtım bölgeleri ihalelerine teklif vereceğini açıkladı. 20 yıl önce ÇEAŞ ve Kepez’i Uzan Ailesi’ne kaptıran Sabancılar, enerji yatırımlarıyla Çukurova’ya dönmeyi hedefliyor

Sabancı Grubu, grubun temellerinin atıldığı Çukurova Bölgesi’ne enerji yatırımlarıyla geri dönüyor. 20 yıl önce ÇEAŞ ve Kepez’i almak için teklif veren ancak bölgeyi Uzan Ailesi’ne kaptıran Sabancılar, şimdi Toroslar Elektrik Dağıtım için teklif vermeye hazırlanıyor.

Başkent’in elektriğini dağıtan Enerjisa gözünü şimdi yeni dağıtım bölgelerine dikti. Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Enerjisa’nın İstanbul Anadolu Yakası (Ayedaş) ve Toroslar elektrik dağıtım bölgeleri ihalelerine teklif vermeye hazırlandığını açıkladı. Hakman, “Ayedaş ve Toroslar ile ilgili çalışıyoruz. En az bir dağıtım bölgesi daha almak istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Enerjisa CEO’su Yetik Mert ile birlikte ekonomi gazetecileriyle bir araya gelen Selahattin Hakman, Enerjisa’nın yeni ortağı E.ON ile yeni büyüme planları konusunda iyi bir uyum içinde olduklarını söyledi. Hakman, “Daha önceki ortağımız Verbund ile yeni yatırımlar konusunda daha yavaş ilerliyorduk. Ancak E.ON Türkiye’de büyümek istediği için yeni yatırım planlarımızda çok hızlı bir uyum sağladık” diye konuştu.

2020 hedefi değişti

Avusturyalı Verbund’un Enerjisa’daki yüzde 50 hissesini E.ON’a devretmesi ile birlikte 2020 yılı hedeflerinin değiştiğini söyleyen Hakman, şunları kaydetti: “2020 yılında 8 bin MW kurulu güç, yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. Kurulu gücümüzün yakıtlara dağılımı bakımından Türkiye’deki dağılıma yakın olmasını ama yenilenebilir enerjinin biraz daha önde olmasını hedefliyoruz.”

Enerjisa’nın kurulu gücünün 1.800 MW’a ulaştığını, 2 bin MW’lık santralin inşaat sürecinde olduğunu anlatan Hakman, “Yaklaşık 500 MW’lık santralimiz de mühendislik değerlendirme aşamasında. 1.000 MW için de EPDK tarafından lisans başvurumuz uygun bulundu. Dolayısıyla 2016 yılı sonuna kadar 5 bin 300 MW civarında bir büyüklüğe ulaşmış ve yaklaşık 5.5 milyar euroluk yatırımı tamamlamış oluruz” dedi.

Enerjisa’nın 2012 yılı cirosunun yaklaşık 4.5 milyar lira olduğunu söyleyen Hakman, “Bu cironun yaklaşık yüzde 40’lık kısmı Başkent Elektrik’ten geliyor” bilgisini verdi. Hakman, 2013 yılında yüzde 20’nin üzerinde ciro büyümesi hedeflediklerini söyledi.

Enerjisa CEO’su Yetik Mert de Başkent Elektrik’in 2012’de 13.6 milyar kWh elektrik dağıttığını ve arızaların yüzde 40 oranında azaldığını kaydetti.

Yurtdışında büyüyecek

Balkanlarda ve Orta Asya ülkelerindeki fırsatları değerlendireceklerini söyleyen Selahattin Hakman, “Bunun dışında doğalgaz ithalatı ve ticareti gibi alanlara da ortağımızla birlikte bakacağız. Ancak bu konudaki stratejimiz bu yıl sonbaharda veya yıl sonuna doğru belli olur. Ortağımız doğalgaz dağıtımına girmek istemiyor ama biz Sabancı Grubu olarak bu alana da bakabiliriz” diye konuştu.

‘Elektrik’ iştah kabartıyor

SELAHATTİN Hakman, elektrik talebinin OECD ortalamasının üzerinde büyüdüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi: “Elektrik enerjisi talebi ekonomik büyümenin oldukça üzerinde artıyor. Bu yüksek büyüme rakamlarına karşın Türkiye’nin kişi başına elektrik tüketiminin OECD ortalamasının üçte biri düzeyinde olması, elektrik talebinde önemli artış potansiyeline işaret ediyor.”


AYEDAŞ’ın fiyatına yeniden bakacak

EnerjiSa, 1.5 milyar dolar teklif verdiği İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım Şirketi Ayedaş için yeniden değerleme yapacak. Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, “Bir sene oldu teklif vereli, bu süre içinde yeni tarifeler yayınlandı. Ayedaş’ın değerini daha detaylı çalışmamız lazım. Değişen şartların Ayedaş’ın değerine yansımasını ortağımızla değerlendiriyoruz, çalışma sürüyor” dedi.


Haberin Devamı