Gazete Vatan Logo

Rusya ordusuna Suriye’de ağır darbe

Suriye’deki El Tias Üssü’nde konuşlu Rus helikopterlerinin muhaliflerce tahrip edildiğini gösteren uydu görüntüleri yayınlandı. Moskova, IŞİD’in üsse saldırı düzenlediği iddiasını yalanladı

Rusya ordusuna Suriye’de ağır darbe

ABD merkezli küresel istihbarat ve araştırma kuruluşu Stratfor’un, Rusya’nın Suriye’deki antik Palmira kenti yakınlarında kullandığı El Tias üssünde yanmış 4 Rus helikopterinin ve 20 kamyonun uydu fotoğraflarını yayımlaması Kremlin’in sert tepkisine neden oldu.

‘Gölge CIA’ lakabıyla anılan Stratfor, stratejik öneme sahip üssün büyük bir ihtimalle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının saldırısına uğradığını açıkladı. IŞİD ise doğrudan saldırının sorumluluğunu üstlenmedi. Örgüte yakınlığıyla bilinen Amak haber ajansı, üsteki helikopterlerin ve kamyonların yandığını duyurmakla yetindi.

Rusya ise IŞİD’in helikopterlerini ve askeri araçlarını imha ettiğine yönelik iddiaları yalanladı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov, iddiaları ‘IŞİD propagandası’ olarak nitelendirdi.

‘IŞİD propagandası’

Şam yönetimi de, hava üssünde geçtiğimiz hafta yangın çıktığını ve araçların bu yangında hasar gördüğünü öne sürdü. Stratfor ise, helikopterlerde ve kamyonlarda görülen hasarın yangından kaynaklanamayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

El Tias Üssü, Suriye ordusunun Rus güçlerinin yardımıyla Mart ayında IŞİD’den geri aldığı antik kent Palmira ile Humus arasında bulunuyor.