Gazete Vatan Logo

Rusya için en kötü senaryoya hazır olun

Petrol fiyatlarında hızlı değer kaybı ve uygulanan yaptırımlarla sarsılan Rusya’nın Başbakanı Dmitry Medvedev, ekonomide en kötü senaryoya hazır olunması gerektiği konusunda vatandaşlarını uyardı.

Rusya için en kötü senaryoya hazır olun

Rusya ekonomisindeki kötü gidiş artık bizzat ülke liderleri tarafından dile getirilmeye başlandı. Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Moskova’da bir ekonomi forumunda dün yaptığı konuşmada, Rusya’nın ekonomide en kötü senaryoya hazırlıklı olması gerektiğini ancak şimdilik durumun idare edilebilir olduğunu söyledi. Reuters’ın haberine göre, Medvedev, yüksek faiz oranının ekonomik büyümeyi engelleyen en önemli problemlerden biri olduğunu söyledi. Medvedev, petrol fiyatlarında düşüş sürerse, bütçenin revize edilmesi gerekeceğini belirtti.

Petrol fiyatları 2016’nın başından bu yana yeniden hızlı değer kaybı trendine girerek yüzde 17 civarında düştü ve 30 dolar seviyelerine kadar indi. Petrolde yaşanan değer kaybı son 1.5 yılda ise yüzde 70’in üzerinde. Dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından birisi olan Rusya’da, petrol fiyatının düşmesi ihracat gelirlerini etkiliyor ve bütçe dengesine olumsuz yansıyor

Bu kadarı hiç olmadı

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Rusya’nın aynı anda bu kadar çok ekonomik sorunla daha önce karşılaşmadığını da belirtti.

Haberin Devamı

Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre, geçtiğimiz yılın ekonomik açıdan Rusya için son 10 yılın en zor yıllarından biri olduğunu belirten Medvedev, “Ekonomimiz, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş, ülkemize uygulanan yaptırımlar ve küresel ekonomik yapının değişmesi gibi bir çok unsurla aynı anda daha önce mücadele etmek zorunda kalmamıştı” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Rusya’nın ucuz petrolle mücadele etmeyi öğrendiğini savunan Medvedev, ülkedeki durumun 1998 krizinden farklı olduğunu belirtti.

Medvedev, Rus ekonomisinin 1998 yılındaki kadar hidrokarbon ihracatına dayanmadığını belirterek, “Rus ekonomisindeki durum gösteriyor ki, artık ülkemizdeki pazar mekanizmaları daha istikrarlı. Batılı ortaklarımız politik nedenlerle bize yaptırım uygulamasına rağmen ekonomimiz ayakta” dedi.

Bütçeye 30 dolar ayarı

Rusya Maliye Bakanlığı petrolde varil başına 50 dolara göre hazırladığı 2016 bütçesini, petrol fiyatlarının 30 dolar seviyelerine kadar düşmesi nedeniyle gözden geçirecek. Maliye Bakanlığı, diğer bakanlık ve resmi kurumlara, harcamaların yüzde 10 kısılmasına yönelik planlarını 15 Ocak’a kadar tamamlamaları talimatı verdi. 2016 bütçesinde 196 milyar dolar gelir ve 229.9 milyar dolar harcama öngörülmüş, bütçe açığı 33.9 milyar dolar düzeyinde hedeflenmişti.

Haberin Devamı