Gazete Vatan Logo

Ruslar tespit etti! Doğunun kaderi değişecek

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bulunan yaklaşık 200 santigrat derecelik jeotermal sudan faydalanılarak ilçeye kurulacak Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sayesinde yatırım ve istihdamın artırılarak bölgenin kalkınmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Ruslar tespit etti! Doğunun kaderi değişecek

Rusya Bilimler Akademisinden gelen Jeotermal araştırma grubunun ilçede yürüttüğü sondaj çalışmalarının sonucunda, 180-200 santigrat derecelik su kaynağı tespit edildi.

Söz konusu kaynaktan yararlanılarak bölgeye Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurulacak. OSB sayesinde bölgede elektrik üretilmesi, seracılık ve sağlık turizminin geliştirilmesi ve böylece istihdamın artırılması mümkün olacak.

Ağrı Valisi Musa Işın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyadin'deki termal suyun rezervinin son derece yüksek olduğunu söyledi.

İlçedeki sondaj çalışmalarında yüksek ısıya sahip jeotermal kaynakları tespit ettiklerini anlatan Işın, "Rusya'dan getirilen ekiplerle yapılan sondajlarda, suyun daha derinliklerde ısısının daha yüksek olduğu tespit edildi. Yer altındaki suda 200 santigrat dereceye kadar sıcaklık tespit edildi." dedi.

"ÇOK MUAZZAM BİR İSTİHDAM VE ÜRETİM ORTAYA ÇIKACAK"

Vali Işın, şöyle devam etti: "Diyadin'deki jeotermal sudan hem seracılık hem elektrik üretimi yapılacak. Aynı zamanda minerali de çok iyi olan bu suyun patenti alındı. Bu su inşallah şişeleme yöntemiyle içme suyu olarak da piyasaya çıkacak. Ayrıca bölgede sağlık merkezlerini içine alacak otel projelerimiz var. Oradaki projelerin hayata geçmesiyle birlikte çok muazzam bir istihdam ve üretim ortaya çıkacaktır. İlçedeki Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile bölge kalkınacak. Orada bin 200 dönüme OSB kuruldu. Şu anda 41 dönümde üretim yapılmaktadır ve bu bölge bu ayın başından itibaren Tarım Bakanlığının 40 milyonluk yatırım programına girdi. Bu ay itibariyle gerekli yatırımların inşaatına başlanılacak."

Haberin Devamı