Gazete Vatan Logo

Ruslar ABD’yi karanlığa gömecek

Amerikan istihbaratı, Rus bilgisayar korsanlarının son dönemde ABD’nin elektrik altyapısını hedef alan saldırılarını artırdığı uyarısında bulundu

Ruslar ABD’yi karanlığa gömecek

Amerikan istihbarat servisleri ve teknoloji firmaları, Rus hükümeti destekli bilgisayar korsanlarının, son günlerde ABD’nin elektrik ve enerji altyapısına yönelik sızma girişimlerini artırdığını belirledi. New York Times gazetesinin Washington kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Rus hackerlar, ABD’li siyasilerin kişisel hesaplarından daha çok, elektrik santrallerinin bilgisayar sistemlerine sızmaya çalışıyor. Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı hafta içinde yaptığı açıklamada, Rus askeri istihbarat ajansına bağlı hackerların, son bir yılda ABD genelindeki pek çok elektrik santralinin kontrolünü ele geçirmeye yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini belirtmişti. Moskova destekli bilgisayar korsanları 2015-2016 yılları arasında Ukrayna’nın enerji santrallerine de benzer saldırılar gerçekleştirmişti. Rusların elektrik altyapısına yönelik saldırıların yanı sıra, ABD’de yaklaşan ara seçimlerde yarışmaya hazırlanan Demokrat siyasetçilerin bilgisayarlarına da sızmaya çalıştığı ifade ediliyor. Yazılım devi Microsoft, son haftalarda en az 2 Demokrat senatörün kişisel hesaplarına hacker saldırıları yapıldığını belirlediklerini duyurdu.

Haberin Devamı

Pentagon’dan yazılım uyarısı

Amerikan Savunma Bakanlığı, malzeme satın aldığı yerli üreticileri olası casusluk girişimlerine karşı uyarmak amacıyla, Rusya ve Çin çıkışlı yazılımların bulunduğu bir liste hazırlıyor. Bakanlığın satın almalardan sorumlu müdür yardımcısı Ellen Lord, Pentagon’un bahsi geçen liste üzerinde 6 aydır çalıştığını vurguladı. Lord, ABD’li firmalardan, listedeki yazılımları ürünlerinde kullanmamalarını isteyeceklerini belirtti. Reuters haber ajansı geçtiğimiz aylarda yaptığı araştırma sonucunda, ABD hükümetine bağlı pek çok resmi kurumun, Rusya ve Çin merkezli yazılımların kullanıldığı malzemeler satın aldığını belirlemişti.