Gazete Vatan Logo

Rus ajanı sis kurtardı

Sinir gazı saldırısına uğrayan eski Rus ajan Sergei Skripal’in saldırıdan sağ kurtulmasının ardında İngiltere’nin hava şartlarının etkisi olduğu öne sürüldü

Rus ajanı sis kurtardı

İngiltere’nin Salisbury kentinde geçtiğimiz ay kızı Yulia ile birlikte sinir gazı saldırısına maruz kalan eski Rus istihbarat ajanı Sergei Skripal’in saldırıdan sağ kurtulma nedeninin, İngiltere’nin nemli havası olduğu iddia edildi. Saldırıyı soruşturan uzmanlar, suikastçinin Skripal’in Salisbury’deki evinin giriş kapısına ‘Noviçok’ adlı sinir gazından sürdüğünü belirlemişti.

Uzmanlara göre saldırının gerçekleştiği 4 Mart günü hava oldukça sisliydi. Uzmanlar, Noviçok gazının havadaki suyla temas ettiği için etkisini kaybettiğini, bu nedenle de kapıya dokunan Skripal ve kızının ölümcül dozda zehre maruz kalmadığını düşünüyor.

Eski Rus bilim adamı Vil Mirzayanov, İngiliz basınına verdiği demeçte, “Noviçok’u suya dökerseniz bir kaç saat içerisinde geriye hiç bir iz kalmaz, zehir suda çözülür. Bu nedenle bu tür hava şartlarında bu gazı ancak Noviçok’un özelliklerini bilmeyen bir aptal kullanır” diye konuştu. 66 yaşındaki Skripal’in kızı Yulia, haftalar süren tedavinin ardından taburcu edilmiş ve polis tarafından güvenli bir yere nakledilmişti. Yoğun bakımdan çıkarılan Skripal’in tedavisi ise devam ediyor.

Haberin Devamı

5 yıldır izleniyordu

Sunday Times gazetesi, Rus istihbaratının Skripal ve kızını 2013’ten bu yana yakından takip ettiğini yazdı. Başbakan Theresa May’in Güvenlik Şefi Mark Sedwill, Rus istihbaratının Skripal’leri 2013’ten bu yana yakından takip ettiğini gösteren istihbarata sahip olduklarını söyledi.