Gazete Vatan Logo
Magazin Rock tatili için yola çıkıyoruz

Rock tatili için yola çıkıyoruz

Festivaller gençliğe dair en güzel anıların yaşandığı yerlerdir... Türkçe rock müziğin en güçlü isimleri ise yıllardır Zeytinli Rock Festivali kapsamında bir araya gelip hayranlarına müziğin gücünü bir kez daha gösteriyor. Bu yıl 20-23 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olan Zeytinli’de sahne alacak isimlerle festival ruhunu konuştuk...

Hayko Cepkin

‘Bizimle kudur Zeytinli’

“90’lara kadar bir tane bile yokken 2000’lerde bir anda pıtrak gibi türeyip bir anda para göz mahlukatların eline geçen kazanç kapısı olarak değerlendirebiliriz festivalleri. Gelin görün ki işini iyi yapanlar, sürekliliğini, her zaman olduğu gibi sağlamıştır. Yasaklar, yasalar, abuk sabuk gerekçeler ile sponsor bulmakta zorlanan, can çekişen müziği, müzisyeni, yaratıcılığı ve imkanları zor hale getirmiş durumdayız. Zeytinli, şu an Türkiye’deki tek ismi kalan festival özelliğini taşımakta. Festival de ufak mekanlar da ruha gereklidir. İkisi çok farklı ambianslar. Benim için festival sahneleri her seferinde seyirciyi şaşırtacak imkanı bulmak anlamına gelir ve her festival sahnesi için ayrı bir duruş, set list ve tavır şovu tasarlarım. Tavır olarak festivallerin aranılan olmazsa olmaz ismiyim. Çünkü seyircimiz bilir ki bu kez de her izlediği konserden farklı bir Hayko Cepkin seyredeceklerdir. Tamamen hızlı bir set hazırlıyorum. Festivale yakışır bir set. Alanda kudurmaktan yükselen toz bulutunu herkes görecek. Bizimle kudur Zeytinli.”

Haberin Devamı

Demir Demirkan

‘Sert bir konsere hazır olun’

“Eskiden daha fazla ve kapsamlı yapılan festivaller vardı ama giderek azaldı. Ben bu sorunun Türkiye’deki müzik sektöründeki aracıların, yani sektördeki iş yapan kurumların rock müziğin dinlenmedeği kanısından kaynaklandığını düşünüyorum. Bunun da tamamen hatalı olduğunu söyleyebilirim. Rock tarzındaki solo sanatçılara ve gruplara yeteri kadar önem verilmediği ve yapımların ikinci plana atıldığı için gittikçe zayıflayan bir kültür haline geliyor. Genç jenerasyonların ‘rock’ diye adlettiği bir tarz üzerinden gidiyor sektör ve bu da gerçek rock izleyicisinin yaş profilini yükseltiyor. Yani bir önceki jenerasyonlar daha çok rock dinliyor. Maalesef rock festivali izleyicisinin profili de bu yaş aralığı değil. Yıllardır direniyor Zeytinli. Bence devam da etmeli ve hatta bir sonrakilere de örnek olmalı. En azından yerli rock sanatçıları ve dinleyicisi için çok önemli. Ben 2000’den bugüne kadar hit olmuş şarkılarımın ağırlıkta olduğu bir repertuar hazırladım. Bunların ve diğer çalacaklarımızın sahne versiyonları olacak. Sahne versiyonlarımız albümlerden farklı olarak daha sert ve yeni düzenlemelerden oluşuyor. Davulda Arbak Dal, bas gitar ve geri vokalde de Levent Candaş olacak. Yüksek enerjili bir konser bekliyor olacak seyirciyi! Bol bol da gitar solo...”

Haberin Devamı

Melis Danişmend

‘Doğayla iç içe de kalacaksınız’

“Herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Türkiye ekonomik ve siyasi açıdan dalgalı bir memleket olduğu için bu tip organizasyonları düzenlemek ve katılımcı olmak kolay bir iş değil. Müzik ruhunu yaşatmayı amaçlayan ve işini iyi niyetle, profesyonelce yapan her organizasyona saygım var. Zeytinli’nin ise kamplı ve doğayla iç içe oluşu da artı yönlerinden. Festivale ve bizim sahnemize gelecek olanları yüzde yüz müzik bekliyor.”

İskender Paydaş

‘Hayalim bu festivalde gerçekleşecek’

“Türkiye’de rock festivalleri gerçek anlamda 90’lı yılların ortasına doğru başladı. Bu bağlamda bizim ülkemizin de iyi rock grupları ve sanatçıları artık headliner olarak bu tür yerlere çıktığında bu festivallere gelen dinleyiciyi gayet tatmin edebiliyorlar. Zeytinli Rock Festivali bireysel katılımların ortaya koyduğu bir çabayla başladı. İlk defa tam anlamıyla yüzde yüz Türk malı bir festivaldir Zeytinli. Festival sahnelerinde çok özel sahne şovları da yapabiliyorsunuz. Grubumla beraber zaten yaptığım şarkıların önemli bir bölümü rock ağırlıklı. Fakat bir hayalimi gerçekleştirmek istiyorum bu sefer. Benim rock müziğinde çok önem verdiğim ve çok saygı duyduğum birlikte sahne paylaşmak istediğim bazı solist arkadaşlarım var. Ferman Akgül, Umut Kuzey gibi konuklarım olacak. Hatta benim için çok önemli bir isim Cahit Berkay bizimle sahnede olacak.”

Haberin Devamı

Pentagram

‘Rock üvey evlat gibi kalmıştı’

“Zaman zaman birinci ayakları yapılan ve daha sonra yok olan çok festivale şahit olduk. Rock müziği ise biraz üvey evlat gibi Türkiye’de. Zeytinli belediyesi ve Umut Kuzey ne yapıp edip bu festivali sahiplenmeli ve ileriye dönük büyük bir yatırım olduğunun farkında olmalı. Umarız ki Zeytinli, 4 yıl ara vermeden, aynı güçler ilerleyen yıllara kadar sürer. Lokasyon olarak çok güzel bir yerde, izleyicilere deniz kenarı ve kamp alanı ile tatilimsi bir etkinlik sunuyor. Devamlılığı sağlandığı takdirde öncelikli ve tercih edilen bir festival olur. Yine de temel sorunlar dışında çok önemle dikkate alınması gereken 3 unsur var. Sahne, ses ve ışık sisteminin üst düzey olması bu festivali çok ayrıcalıklı kılar. Bu sene geçen seneden daha iyi olacaktır diye bir öngörümüz var. Biz sahnede mutlu olursak seyirci de mutlu olur, bu kadar basit.”

Haberin Devamı

Pinhani

‘Sahnede konuklarımız eşlik edecek’

“Tam anlamıyla Avrupa’da tanınan uluslararası bir festivalimiz yok. Bunun birçok sebebi var, ülkede yerli isimlere daha fazla önem verilmesi, Türkiye’nin konumu gibi... Ama yine de birçok konuda olduğu gibi rock festivallerimiz de yerel kalıyor. Nüfus çok olduğu için kendi aramızda eğlenebiliyoruz neyse ki... Bu sene festival kadrosu oldukça iyi. Festivalin yeri de o mevsimde en güzel tatil yapılacak bölge. Daha ne olsun. Misafir müzisyenler bize eşlik edecek. Konserlerimizde bize eşlik eden ünlü gitarist Akın Eldes’in yanı sıra Kolektif İstanbul’dan müzisyenler bize katılacak. Bizden sonra çalacak olan Feridun Düzağaç’la da ortak bir şarkı söyleriz mutlaka.”

Gece

‘Yepyeni bir cover şarkı ile karşınıza çıkacağız’

“Avrupa ile kıyaslarsak sayısı ve niteliği bakımından bizim festivaller şu an için daha mütevazı görünüyor. Geçen sene yapılan çoğu yabancı sanatçı/grup konserlerinin de zarar ettiğini düşünürsek bu işe girmek oldukça cesaret istiyor. Bütün bu negatif atmosfer içinde Zeytinli Rock Festivali kuşkusuz müzisyenlere ve dinleyicilere ilaç gibi geliyor. Bence biraz daha özgür bir alan hem seyirci hem müzisyen için... Gece, olarak çalmak için sabırsızlanıyoruz. Çok tempolu bir setlist hazırlarız muhtemelen. Sürpriz olarak ilk defa Zeytinli sahnesinde çalacağımız bir cover üzerinde çalışıyoruz. Büyük sahnede çalmanın nimetlerinden yararlanıp sahne görsellerimizi de rahat rahat kullanabileceğiz. Geçtiğimiz sene üçüncü albümümüz ‘İyi Niyetli Bir Gün’ü piyasaya çıkardık. Festival sahnesinde hem bu üç albümün tecrübesini hem de hâlâ ne kadar yenilikçi olabildiğimizi dinleyicilere göstermek istiyoruz.”