‘Dostlar’la buluşma!

Sezon bitti diye tiyatrodan ve sergilerden uzak kalacak değiliz elbette... Nazım Hikmet’ten Aziz Nesin’e ustaların eserleri bu etkinliklerde.

‘Dostlar’la buluşma

Dostlar Tiyatrosu’nun, Nazım Hikmet’in sürgün yıllarını ve vatan hasretini, şarkılar eşliğinde anlatan oyunu “Yaşamaya Dair-Bursa Cezaevi’nden Mektuplar”, Genco Erkal tarafından tiyatro sahnesine dönüştürülen Ali Paşa Hanı’nda yeniden sahneleniyor. Genco Erkal ve Tülay Günal’ın izleyenlere büyülü anlar yaşattığı oyunda, Fazıl Say, Zülfü Livaneli, Cem Karaca, Tarık Öcal, Edip Akbayram, Tolga Çebi, Nadir Göktürk, Timur Selçuk gibi bestecilerin Nazım şarkıları seslendiriliyor. Şarkılara Yiğit Özatalay ve Deniz Doğangün de viyolonseliyle eşlik ediyor. Yaz akşamının tadı Piraye’ye olan aşkını dizelerine de yansıtan Nazım’la bir başka çıkar. Oyun bugün ve yarın Eminönü’ndeki tarihi Ali Paşa Hanı’nda!

Globalden yerele sanat

‘Dostlar’la buluşma

Tersine beyin göçü nasıl bizi mutlu ediyorsa uluslararası deneyim ve başarı kazanmış Türk sanatçılarının Türkiye’de sanat yapmak için dönmesi de motivasyonumuzu ve umudumuzu artırıyor. Örneğin uzun yıllar Avrupa’da sahne alan tenor Bülent Bezdüz’ü Mersin Devlet Operası’nın “Romeo ve Jülyet” operasında izledim ve ayakta alkışladım. Aynı şekilde geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye gelen ve sıkı bir turne programıyla Türkiye’yi dolaşacak olan kabare sanatçısı Nilgün Yerli de Türk seyircisiyle buluşmanın heyecanını yaşıyor. Hollanda Kraliyet Tiyatrosu oyuncusu olan Yerli’nin Zorlu PSM’de seyircilerle ve Türk kültürüyle nasıl hasret giderdiğine yakından tanık oldum. Türkiye sahneleri uluslararası kimlik taşıyan Türk sanatçılarıyla daha da dolmalı.

Haberin Devamı

Ömrüne sığmayan adam...

‘Dostlar’la buluşma

Mizahıyla bir devre damgasını vuran usta yazar Aziz Nesin’in yazılı ve görsel arşivi, doğumunun 100. yılında okurlarıyla buluşuyor. Nesin’in ilham aldığı kaynaklar, politik görüşüne şekil veren haberler, romanlarının ilk baskıları ve birbirinden ilginç görseller bu sergide birarada. Yazarın kişisel eşyaları da serginin önemli birer parçası konumunda. Nesin Vakfı tarafından düzenlenen “Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015” sergisi 16 Temmuz’a kadar Tophane’deki Tütün Deposu’nda gezilebilir.

Haberin Devamı

Bu medreseye gidilir

‘Dostlar’la buluşma

Sezon bitti diye tiyatrodan uzak kalacak değiliz elbette. Hele bir de öğrenmeye doyamayanlardansanız Tiyatro Medresesi tam size göre. Medresede açılan ve sanatseverlerle sanatçı adaylarını olduğu kadar disiplinlerarası sanat üreticilerini de buluşturan sanat kampı, tiyatro, müzik, edebiyat, sinema, dans, felsefe alanlarını kapsıyor. Bu çerçevede birçok uluslararası yazar, yönetmen ve akademisyenin liderliğinde yapılacak kamp, 4. yılında yine herkesin katılımına açık. Atölyeler, İzmir Selçuk’a bağlı Şirince köyündeki Tiyatro Medresesi’nde 24 Haziran-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek.

DİĞER YENİ YAZILAR