Gazete Vatan Logo

Putin intikam yemini etmiş

İngiliz medyası, eski Rus istihbaratçı Sergei Skripal’in ‘zehirlenmesinin’ ardından olayın baş şüphelisi olarak görülen Rusya’nın lideri Vladimir Putin’in 8 yıl önce, ‘hainlerden’ intikam alma yemini ettiği bir videosunu yayınladı

Putin intikam yemini etmiş

İngiliz polisi, önceki gün kızı Yulia ile birlikte ‘bilinmeyen bir maddeye’ maruz kaldıktan sonra fenalaşan eski Rus istihbarat yetkilisi Sergei Skripal’i kimin hedef aldığını araştırmayı sürdürürken, yerel basın, olayın baş şüphelisi ilan ettikleri Rusya lideri Vladimir Putin’in 2010 yılında yaptığı bir açıklamayı manşetlerine taşıdı.

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) ABD topraklarındaki Rus casusluk şebekesini çökerttiği 2010 yılında, Skripal’in de dahil olduğu ajan değiş-tokuşunun ardından bir açıklama yapan Putin konuşmasında, ‘hainler’ olarak tanımladığı çift taraflı ajanlardan intikam alacaklarını söylüyor. Putin konuşmasında, “Rusya’ya ihanet edenler tahtalıköyü boylayacaklar. Bana güvenin. İhanetler karşılığında aldıkları gümüşlerle boğulacaklar” ifadelerini kullanıyor. Avrupa ülkelerinde görev yapan 300’ü aşkın Rus ajanın ismini İngilizlere para karşılığında sattığı tespit edilince 13 yıl hapis cezasına çarptırılan Skripal, 2010’da ABD ile yapılan ajan takası sırasında serbest bırakılmış, ardından da ailesiyle birlikte İngiltere’ye yerleşmişti. Kremlin, Skripal’le ilgili soruşturmada İngiliz makamlarına yardımcı olma teklifinde bulunurken Rus Dışişleri, olayın Kremlin karşıtı kampanyaya malzeme yapıldığı eleştirisinde bulundu.

Haberin Devamı

Kızı da Kremlin karşıtı

Babasıyla aynı ‘bilinmeyen maddeye’ maruz kaldığı söylenen 33 yaşındaki Yulia Skripal’in sosyal medyada Kremlin ve Rusya lideri Putin karşıtı yorumlarda bulunduğu ortaya çıktı. 2010 yılında İngiltere’ye yerleşen Yulia’nın Facebook sayfasında Vladimir Putin’i ‘dünyanın en kötü başkanı’ olmakla suçladığı ve Rus liderin hapse atılması gerektiğini savunduğu belirtildi.

Kimyasalla zehirlenmişler

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley, bilincini yitirmiş halde bulunan eski Rus ajanı Sergey Skripal ile kızının maruz kaldığı maddenin, sinir sistemini etkileyen bir kimyasal olduğunu açıkladı. Maddenin adını açıklamayan Rowley, soruşturmada İngiltere Kamu Sağlığı uzmanlarıyla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Karantina büyüyor

Haberin Devamı

İngiliz yetkililer, Skripal ve kızı Yulia’nın fenalaşmadan önce gittikleri Zizzi adlı restoran ve The Mill adlı bardaki araştırmalarını sürdürüyor. İki mekanı da karantinaya alan uzmanlar, Skripal ve kızıyla temas eden vatandaşlarla sağlık görevlilerinin de kontrol altına alındığını duyurdu.