2000 yıllık mucize hormon testosteron

Haberin Devamı

Son yıllarda pek çok internet sayfasında, sağlık sitesinde testosteronun bir antiaging yöntemi olarak gösterildiğine şahit oluyorum. Testosteron bir gençlik iksiri mi? Erkek sağlığına olan onlarca faydasını düşünürsek aslında bu soruya "Evet" cevabını verebiliriz. Ancak burada önemli olan bu hormonu hangi erkeklerin kullanması gerektiği, testosteronun nasıl ve ne şekilde verildiği.

Tarih boyu antiaging

Testosteron tarih boyu büyük merak konusu olmuş bir hormon. Erkekler yüzyıllardır erkeklik gücünü ve seksüel potansiyellerini arttırmak için testosteron takviyelerine yöneliyor. Tabii bu kadar yıl önce testosteronun ayrı bir hormon olduğu bilinmiyor. Testiste bulunan bir "maddenin" seks performansını arttırdığı düşünülüyor. Milattan önce 140 yılında bile Hindistan’da testis reçete edilmiş. Testisteki bu özel gençleştirici etkinin Avrupa’da ses getirmesi 19. yüzyılı buluyor. 1889’da Charles E. Brown-Sequard hayvanlardan elde ettiği sperm-testis dokusu karışımını insanlara enjekte etmeye başlıyor ve bunun adını “gençlik terapisi” koyuyor. Böylece testosteronun antiaging alanındaki ilk kullanımı başlamış oluyor. Bu gençlik terapisinden onlarca erkek faydalanıyor!

Eugen Steinach 1918’de vazektominin (erkeklerde tüplerin bağlanmasının) hormon artışına yol açtığını söylüyor. Avrupa’da vazektomi ameliyatlarında bir patlama yaşanıyor, yüzlerce kişi vazektomi oluyor! Sigmund Freud’un bile testosteron seviyelerini yükseltmek için vazektomi yaptırdığı söylentiler arasında. 1920’lerde Serge Voronoff hayvan testislerini insana yerleştirerek ilk testis transplantasyonunu gerçekleştirince, yine onlarca erkek testis ameliyatı oluyor. Testosteron hormonunun tam olarak ayrıştırılması (yani ayrı bir hormon olarak bulunması) ise 1950’leri buluyor. Hatta bunu başaran üç bilim adamına Nazi hükümeti ödülü geri alsa da Nobel bilim ödülü veriliyor.

Bugüne gelirsek

Tüm bunları şu yüzden anlatıyorum: Yüzyıllar boyu erkekler seksüel güçteki düşüşten, testosteron eksikliğinin yaşlandırıcı etkisinden müzdarip. Bu nedenle bilimsel olsun olmasın türlü türlü tedaviyi denemeye gönüllüler. Oysa artık günümüzde hem testosteron hormonu hem de testosteron takviyeleri hakkında geniş bilgimiz var. Yapılacak basit bir kan testiyle testosteron seviyeleri ölçülebiliyor. Total-serbest-bioavailable testosteron, seks hormon bağlayıcı globin gibi hormonlarda dengesizlik varsa testosteron takviyelerinden yararlanılabiliyor. Bu tedaviler size uygun doz-kullanım şekli ve sürede hazırlanıyor. Düzenli olarak hormon seviyeleri kontrol ediliyor. Yani testosteronun doping şeklinde, eksiklik olmamasına rağmen kullanılması uygun değil. Testosteronun kontrolsüz şekilde sürekli kullanılması da vücudun kendi fizyolojik mekanizmalarını tembelleştirebiliyor. Testosteron eksikliği söz konusu ise hekim kontrolünde verilecek tedavi cinsel istek, sertleşme kalitesi, boşalma süresi gibi cinsel fonksiyonlarda ciddi bir iyileşme yaratıyor. Vücut yağ-kas oranı, kemik yoğunluğu, genel duygusal durum, motivasyonda da gelişmeler oluyor. Ancak bu şekilde testosteronun gençleştirici ve seksüel başarı etkileri ortaya çıkıyor. Bunun yanında tam bir antiaging etki için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, uyku kalitesi, stres seviyeleri, ilişki kalitesi, sigara-alkol kullanımı gibi faktörlerin gözden geçirilmesi, düzenlenmesi şart.

Siz siz olun testosteronu yükselttiğini söyleyen aşırı süslü ve iddialı ürünlere dikkatle yaklaşın. Bunun yerine hekiminize kulak verin.

Andropozda mısınız?

İlerleyen yaşa bağlı düşen testosteron orta yaşlarda andropoz dediğimiz klinik tabloyu oluşturabilir. Cinsel sorunlar, genel fiziksel ve psikolojik performansta düşüş görülebilir. Andropozda olup olmadığınızı merak ediyorsanız, aşağıdaki soruları yanıtlayın. Şıklarda yer alan şikayetleri hiç yaşamıyorsanız 1, çok şiddetli yaşıyorsanız 5 numaralı puanları işaretleyin. Testi bitirdiğinizde puanlarınızı toplayın ve puan tablosundan kontrol edin.

1.Genel iyilik hissinde azalma(1 2 3 4 5)

2.Eklem ve kas ağrısı(1 2 3 4 5)

3.Aşırı terleme, sıcak basması(1 2 3 4 5)

4.Uyku problemleri (1 2 3 4 5)

5.Sık sık yorgun hissetme(1 2 3 4 5)

6.Alınganlık (1 2 3 4 5)

7.Sinirlilik (1 2 3 4 5)

8.Endişe, panik hissi(1 2 3 4 5)

9.Bedensel bitkinlik-canlılığın kaybolması (1 2 3 4 5)

10.Kas gücünde azalma, güçsüz hissetme (1 2 3 4 5)

11.Depresif ruh hali (motivasyon eksikliği)(1 2 3 4 5)

12.En iyi zamanların geride kaldığı hissi (1 2 3 4 5)

13.Kendini tükenmiş ve dibe vurmuş hissetmek (1 2 3 4 5)

14. Sakal büyümesinde azalma(1 2 3 4 5)

15. Seks yapma gücü ve sıklığında azalma (1 2 3 4 5)

16.Sabah ereksiyonu sayısında azalma (1 2 3 4 5)

17. Cinsel istek-şehvette azalma (1 2 3 4 5)

Toplam puan Şikayet derecesi

17-26 Puan: Yok

27-36 Puan: Az

37-49 Puan: Orta

50 ve üstü Puan: Ciddi

DİĞER YENİ YAZILAR