Gazete Vatan Logo

Pilot olmak 50 bin eurodan başlıyor!

Havacılık Eğitim Fuarı gençlerin akınına uğradı

Pilot olmak 50 bin eurodan başlıyor!

İstanbul Havacılık Eğitim Fuarı, pilotluk hayali kuran gençlerin akınına uğradı. Gençler, dünyayı gezmek ve maaşı yüksek diye pilot olmak istediklerini söylüyor...

Son dönemin gözde mesleği pilotluk hayali kuranlar İstanbul’daki havacılık eğitim fuarına akın etti. Yeşilyurt’taki WOW İstanbul Convention Center’da düzenlenen İstanbul Havacılık Eğitim Fuarı 2013 (IFTE) havacılık meraklılarının gözdesi oldu.


‘Yabancı pilot azalacak’

Fuarda uçuş okullarının ve THY gibi havayolu şirketlerinin kurduğu simülatörlerde pilot olmak isteyen gençler yeteneklerini test etti. Baymap Havacılık Satış Müdürü Özgür Hayatoğlu sektörde pilot açığı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Pilot adayları uzun süre tek motorlu uçaklarda uçtuktan sonra çok motor uçuşuna geçiyor. Ancak ATPL’ye sahip olmak için lise mezunu olmak, iyi seviyede yabancı dil bilmek ve sağlık raporu almak ön koşul. Pilotluk için 18-24 ay eğitimden sonra sınavları geçmek gerekiyor. Pilot adayları Türkiye’de 50 ile 60 bin euro arasında ücret ödüyor. Şu anda Türkiye’deki pilotların yüzde 25’i yabancı. Ancak yeni yönetmelikle bu oran yüzde 10’a düşecek. Ayrıca THY’nin 117, Pegasus’un ise 100 yeni uçağı da teslim edilecek. Bir uçağı uçurmak için minimum 6 ile 10 pilot gerektiği göz önünde tutulursa pilot açığının boyutları anlaşılabilir.”


Maaş en az 3 bin euro

Özgür Hayatoğlu pilot olmak isteyen geçlerin en çok kazanılacak parayı önemsediklerini belirtiyor: “Yardımcı pilotlar 3 bin ile 4 bin 500 euro ücretle işe başlıyor. 1500 saati geçen pilotların kazancı aylık 8 bin, kaptan pilotların ise 15 bin euro. ”

Atlantik Uçuş Akademisi yöneticisi Duygu Başak, “Günde mail, telefon ve ofise gelerek pilot olmak isteyen en az 30 kişi başvuruyor. Bizde 18 ay eğitimin fiyatı 58 bin euro

ABD’de 30-40 bin euro

ABD şirketlerinde pilotluk eğitimini 30-40 bin euroya almak mümkün. Fuarda yabancı okullar da öğrenci arıyor.

“Eğitim için kredi alacağım...”

Mekatronik mühendisliğini yeni bitiren Ömer Yavaş (25), “18 yıl eğitim hayatının sonunda mühendis olarak 2 bin 500 lirayla işe başlamak beklentilerimin çok altında. Pilotların maaşları çok yüksek olduğu için eğitim alıp pilot olacağım. Uçuş eğitimi için gerekli olan yaklaşık 150 bin lira için de banka kredisi alacağım” diye konuşuyor. Gelişim Üniversitesi Sivil Havacılık ve Ulaştırma İşletmeciliği MYO’da okuyan Hilayda Göray (18), Ece Üstün (18), Yunus Karabel (21) ve Yusuf Aran pilotluğun çocukluk hayalleri olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı