Gazete Vatan Logo
Magazin Peru’nun özel mutfağı İstanbul’da

Peru’nun özel mutfağı İstanbul’da

Geleneksel Japon mutfağını Türk ve Peru lezzetleriyle harmanlayarak kısa zamanda büyük ilgi gören Ioki, sushi keyfini Ulus’daki şubesinin terasına taşıyor. Şehrin merkezinde, yeşillikler içinde Peru’dan gelen Nikkei mutfağının lezzetlerini tatmak için yaz bitmeden lezzet rotanıza eklemelisiniz. Ioki şefi Holguer Ponenza ise Peru’dan buraya özel reçetelerini sunuyor. Şef Ponenza ile Ioki’yı konuştuk

Peru’nun özel mutfağı İstanbul’da

Ioki ile yollarınız nasıl birleşti?

2011 yılında Peru’da ünlü bir otel zincirinde çalışıyordum. Japon mutfağı ile ilgili tecrübelerimden dolayı otelin executive chef’i tarafından Ioki’nin ortakları Medine Sapmaz ve Doğan Sevil’e ismim verilmiş. Bu vesileyle Ioki ile yollarımız kesişti ve o günden beri İstanbul’dayım. Altı yılda çok iyi yol kat ettiğimizi düşünüyorum ve tüm ekibimle birlikte burada çok mutluyum.

Esasen nerelisiniz?

Mollendo, Peru’da doğdum ve büyüdüm. Gastronomi dünyasına girebilmek için pek çok mücadele verdim ve kişisel olarak çok çaba gösterdim. Ve hala da azimle ilerlemek ve tutkuyla sevdiğim şeyleri elde etmek için çalışıyorum. En önemlisi de ne istediğimi çok iyi biliyorum ve mümkün olanın en iyisini yapmak için kendimi her zaman geliştiriyorum.

Ioki, Nikkei mutfağıyla öne çıkıyor… Nikkei mutfağı tam olarak nedir?

Nikkei mutfağı, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Japonya’dan Peru’ya göç edenlerin oluşturduğu çok özel bir mutfak. Japon mutfağının Peru’da bulunan malzemelerle sentezlenmesi sonucu ortaya çıkmış ve günümüze kadar gelmiş. Dünyada da büyük ilgi görüyor.

Haberin Devamı

Sunum ve yeme şekli çok önemli

Uzak Doğu mutfağı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça popüler. Sizce bunun sebebi nedir?

Evet, tüm dünyada Uzak Doğu mutfağı çok popüler. Türkiye’de de belli kesimler tarafından çok seviliyor. Bunun birçok sebebi vardır diye düşünüyorum. Lezzet başta olmak üzere sunum ve yeme şekli bu mutfağı her farklı kılıyor.

Tüm şubelerin mutfağı size mi emanet?

Ioki’nin İstanbul’da Ulus, İstinye ve Kandilli’de toplam üç şubesi var. Üçünün mutfağı ve bu yaz Bodrum Mandarin’de açılan “Kurochan by Ioki”nin mutfakları bana ve tabii ki birlikte çalıştığımız başarılı ekibime ait.

Şubelere göre farklılıklar var mı?

İstanbul’daki şubelerimizin lezzeti aynı, hiçbir farklılık yok. Çünkü hepsi aynı standartlarda yapılıyor. Ioki’yi farklı kılan da bu; hangi şubeye giderseniz gidin, aynı lezzeti yakalıyorsunuz.

Terasımız Ekim’e kadar açık

Ulus’daki şubenizin terası şehirde büyük ilgi görüyor… Ne zamana kadar açık olacak?

Haberin Devamı

Havalar güzel gittiği sürece açık tutmayı düşünüyoruz. Bu da muhtemelen Ekim ayının ortalarına kadar devam eder.

Terasa gelenler neleri mutlaka tatmalı?

Peru stilinde yaptığımız ceviche, bize özgü yaptığımız special Volcano, Xiomi ve Tiger roll ile çocuklu misafirlerimiz için hazırladığımız noodle ve teppanlarımızı mutlaka denemeliler.

Kokteylleriniz de oldukça popüler… Onda neleri önerirsiniz?

Passion Fruit Mojito ve Asian Cooler.