Gazete Vatan Logo

Patron Torba Yasa’nın boşluğundan yararlanmış

Çift maaş için yemek ve servisi kesmiş!

Patron Torba Yasa’nın boşluğundan yararlanmış

Ermenek’teki kazada maden sahibinin torba yasayla gelen yer altındaki işçilere en az iki asgari ücret tutarında maaş ödenmesi şartı yüzünden daha önce işçilere verdiği yemek ve servis hizmetini kestiği ortaya çıktı. Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, “Kaza yemek saatinde ya da dışında her an olabilirdi. Burada işçiler daha önce işverenin yemeği sağladığını ama torba yasadan sonra yemek hizmetini kestiğini anlatıyor. Torba yasa sonrası işçi maliyetleri yükselince işverenler torba yasayı kullanarak işçilerin haklarında daha da geriye gitmiş” dedi.

Yemek kesildiği için evlerinden sefer tasıyla yiyeceklerini getiren işçiler daha önce dışarı çıkarak yedikleri yemeklerini madende yerken sofra başında su baskına yakalandı.

‘Dışarıda yeselerdi...’

Kazanın yaşandığı madende 4 yıldır çalışan Arif Kaplan, “Burada çok büyük bir felaket yaşandı. Su bitmeden ileriye ulaşmak mümkün değil. Aş içeride yendiği için saat 12.00‘de gerçekleşen kaza arkadaşlarımızı yemekte yakaladı. Bundan önce yemek dışarıda yeniyordu. Torba yasa çıkmasıyla birlikte yemeğin içeride yenmesine start verildi. Eğer yemek içeride yenmeseydi arkadaşlarımız şimdi aramızda olacaktı” dedi.

Haberin Devamı

ÜÇ SAVCI SORUŞTURUYOR

Kroki ve haritalara el kondu

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı yapmak üzere 3 savcı görevlendirdi. Maden ocağındaki evrakın yanı sıra, harita ve krokilere de el koyuldu. Savcılık, ilgili kuruluşlardan ve üniversitelerden bilirkişi isteminde de bulundu. Görevlendirilen 3 savcı, üniversite ve adli tıp kurumunun hazırlayacağı ön rapordaki görüşler doğrultusunda soruşturmaya yön verecek.