Gazete Vatan Logo

Paris’te gösterişsiz ‘az elektrikli’ tango

Paris Otomobil Fuarı, bu yıl gösterişten uzak başladı

Son 17 yılın en büyük krizini yaşayan Avrupa’daki Paris Otomobil Fuarı, bu yıl gösterişten uzak başladı. 80 yeni modelle satışları artırmaya çalışan otomotiv sektörünün son yıllarda öne çıkan elektrikli otomobil teknolojilerine mola vermesi dikkat çekti.

Avrupa’nın en önemli otomotiv organizasyonlarından biri olan Paris Otomobil Fuarı, dün kapılarını açtı. 21 ülkeden 270 markanın katıldığı fuarda 80’den fazla yeni modelin dünya lansmanı gerçekleştiriliyor. 14 Ekim ’e kadar sürecek fuarın bu yılki teması “Gelecek, şimdi” olarak belirlendi. Son 17 yılın en büyük krizini yaşayan Avrupa’nın tam ortasındaki fuar önceki yılların aksine gösterişten uzak bir şekilde başladı. Kriz yeni model sayısını azaltırken son birkaç yıldır öne çıkan elektrikli teknolojilere de biraz mola verilmesi dikkat çekti. Her demeci olay yaratan Fiat CEO’su Sergio Marchionne’nin kısa bir süre önce söylediği “Avrupa krizin dip noktasını görmedi” açıklamaları fuarda da etkisini sürdürdü. İşte tam bu noktada otomotiv devleri, yeni modellerle Avrupa’yı kasıp kavuran ekonomik krizin izlerini silmeyi ve moral bulmayı planlıyor. Hedef yaraları sarmak...

Fuarda; gelecek hafta Antalya’da dünya test sürüşleri gerçekletirilecek olan Peugeot 301, 208 GTI, Citroen C-Elysee, 7’nci jenerasyon Volkswagen Golf, 2013’ün ilk çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulacak yeni Ford Fiesta, yine seneye gelecek Seat Toledo, Opel’in sıra dışı modeli Adam ile mini SUV’si Mokka, yenilenen ve hafifleyen Range Rover, BMW’nin MPV segmente giriş yapacağının sinyallerini veren Active Tourer, Mercedes CLS’nin station wagon versiyonu Shooting Brake, Skoda’nın sedanı Rapide, Volvo V40 Cross Country, Lamborghini Gallardo LP 550, MINI Paceman, Smart’ın elektrikli konsepti ForStars, üçünü nesil Carens, makyajlı Sorento, yeni Mazda6’nın station wagon yüzü, 740 beygir gücünde motora sahip F12 Berlinetta, sıra dışı çizgilere sahip konsept McLaren P, Avrupa için yeniden tasarlanan Honda’nın SUV modeli CR-V, Fiat 500L, yeni Fiat Panda, bu yıl yollara çıkacak yeni Audi A3, Chevrolet’nin Trax modeli, Hyundai’nin yeniden yarattığı Santa Fe, ilk kez seri üretimi yapılacak hidrojenle çalışan ix35 büyük ilgi gören otomobiller oldu. Fuarı 1 milyondan fazla kişinin gezmesi bekleniyor.

Tarihin en güçlü Ferrari’si

İtalyan Ferrari’nin şimdiye kadar ürettiği en güçlü ve en hızlı modeli F12 Berlinetta da fuarda büyük ilgi gördü. 599 GTB Fiorano modelinin yerini alacak olan F12 Berlinetta, 6.3 litrelik V12 motorla 740 beygir güç ve 690 Nm tork üretiyor.

Lüksler ‘out’ ucuzlar ‘in’ oldu

Otomotiv devleri küresel ekonomik krizden çıkış yolunu orta sınıf ve ucuz modellerde buldu. Markalar fuarda daha geniş kitlelere hitap eden hem daha az yakıt tüketen hem de daha makul fiyatlara sahip yeni ürünleri öne çıkardı. Avrupa satış fiyatı 1.5 milyon euro olan Bugatti’nin Paris’te özel bir stand açmaması gözlerden kaçmadı.

Yeni Gallardo siparişle gelecek

Spor otomobil ikonu Lamborghini, Paris’te yeni Gallardo modelini sergiledi. 10 silindirli 550 beygir güç üreten motora sahip olan Gallardo LP 550, karbon fiberden üretilmiş. Doğuş Otomotiv, otomobili sipariş üzerine ithal edecek.

Sedanların savaşı

Avrupa’daki kriz, üreticileri Türkiye’nin içinde yer aldığı bölge pazarlara yönelik araç geliştirmeye yöneltti. Evsahibi Fransız PSA’nın ürettiği 301 ve C-Elysee, Seat Toledo, Skoda Rapid, Dacia Logan ve C sınıfındaki Opel Astra sedan fuarın ağırlıklı modelleri arasına girdi. 6 model Türkiye’de büyük rekabete girecek.

Türk malı araçların gösterisi

Paris Otomobil Fuarı’nda ‘Made in Turkey’ araçlar damgasını vurdu. Özellikle Fransız Renault’nun tüm standını Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilen Clio modellerine ayırması dikkat çekti. Bursalı Clio’nun station wagon versiyonu Sport Tourer ilk kez otomobil tutkunlarıyla buluştu. Toyota standında Adapazarı’nda üretilen yeni Verso yer aldı. Toyota Türkiye, yeni Verso’nun satışına 2013 yılının ilk çeyreğinde başlayacak. Tofaş’ın Bursa tesisinde üretilen Fiorino Trekking Nitro da Paris’te sergilenen yerli araçlar arasında bulunuyor.

100 km’de 2.5 litre yakan BMW

BMW’nin en ilgi çeken modeli konsept Active Tourer, çok amaçlı olarak tasarlanmış. 4.53 metre uzunluğa ve 1.56 metre yüksekliğe sahip konseptte elektrikli motor seçeneği de düşünülmüş. Active Tourer, bu motor sayesinde 100 kilometrede 2.5 litre yakıt harcıyor.

Haberin Devamı