Gazete Vatan Logo

Papa'dan ilk açıklama!

Uçakta DHA Muhabiri Esma Çakır'a konuşan Papa Franciscus 'Türkiye, sınırındaki çok sayıda mülteciye kucak açmış bir ülkedir' dedi.

Papa'dan ilk açıklama!

Papa Francis, Cumhurbaşkanı Sarayı'na doğru Atlı Birlikler eşliğinde hareket ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa'yı Saray'ın girişinde bekliyor.

Papa Francis, yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk resmi konuğu olacak.

ÜST DÜZEY ÖNLEMLER ALINDI
Papa'nın gelişi öncesinde Esenboğa Havalimanı girişinde araçlar kontrol edilerek içeri alındı. Büyükşeref Salonu çıkışında ve apronda Türkiye ve Vatikan bayrakları göndere çekildi. Akreditasyon kartı olan basın mensuplarının görüntü alabilmeleri için apronda ve Şeref Salonu kapısı karşısında bir bölüm ayrıldı. Havaalanında, çevik kuvvet birimleri ile Şeref Salonu binasının çatısında keskin nişancılar görev alırken, ambulanslar da hazır bulundu. Yaklaşık 2 bin 700 polisin görev aldığı öğrenilirken, binaların çatılarında keskin nişancıların bulunduğu görüldü. Protokolün geçeceği yol boyunca Türk ve Vatikan bayrakları asıldı.
İKİ AYRI ARAÇ HAZIRLATILDI
Papa için Cumhurbaşkanlığınca biri zırhlı olmak üzere iki ayrı makam aracı hazırlandı. Papa, mütevazi bir araç istemiş, ticari araç kullanmak istediğini söylemişti. Ancak bunun güvenlik açısından riskli olacağı belirtilmişti. Araç zırhlı mı olsun, zırhsız mı olsun tartışması yaşanmıştı. Papa, üzerinde Papalık arması olan Passat marka otomobile bindi. Papa Franciscus'u taşıyan araç ve konvoyun trafikte yavaş ilerlediği, protokol yoluna çıkan tüm yolların trafiğe kapatılarak boşaltıldığı, yol kenarında bazı vatandaşların cep telefonlarıyla görüntü almaya çalıştığı görüldü.
ANITKABİR'DE SÜRPRİZ
Papa Franciscus, Türkiye'de 30 Kasım'a kadar çeşitli ziyaretlerde bulunacak. Papa Francis, ilk ziyaretini Anıtkabir'e gerçekleştirdi. Papa, Atatürk'ün mozelesine çelenk koydu. Papa, Atatürk'ün huzurunda dua etti. Anıtkabir özel defterine yazan Papa, programında olmamasına rağmen Anıtkabir Müzesi'ni gezdi. Papa Francis, müzedeki bazı eserler hakkında yetkililerden bilgiler aldı.
Papa Franciscus'u Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılayacak. Baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Erdoğan ve Papa Franciscus, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda konuşma yapacak. Karşılama töreni ve görüşmede Başbakan Ahmet Davutoğlu da hazır bulunacak.
Papa, Diyanet İşleri Başkanlığını da ziyaret ederek Başkan Mehmet Görmez ile görüşecek, ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek.

Haberin Devamı

PAPA'NIN 6. DIŞ GEZİSİ

Haberin Devamı

Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, altıncı dış gezisini gerçekleştireceği Türkiye'ye gelmek üzere Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği Airbus 320 model özel uçakla Roma'dan ayrıldı. Papa Franciscus, uçağa binmek için basamakları çıkarken sendeledi.

Papa olarak seçildiği Mart 2013’ten bu yana üçü apostolik olmak üzere 5 dış ziyaret yapan Papa Franciscus, yerel saatle 08.45'te eskort eşliğinde zırhsız otomobille, Roma Uluslararası Leonardo Da Vinci Havaalanı’na geldi.

Papa Franciscus, burada Alitalia’nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Papalık arması bulunan özel uçak önünde, kendisini Türkiye’ye uğurlamak için bekleyenlerle vedalaştı.
Uçağa binmek için merdivenleri çıkarken sendeleyen Papa Franciscus, uçağa binmeden kendisini uğurlamaya gelenlere el salladı. Papa'nın ardından Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin de uçağa bindi.
Papa Franciscus, Türkiye'ye ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu. DHA Muhabiri Esma Çakır'ın da bulunduğu gazetecilere açıklamalarda bulunan Papa Franciscus, "Türkiye sınırındaki çok sayıda mülteciye kucak açmış bir ülkedir" dedi.
KATOLİK Hristiyanların ruhani lideri Papa Francesco, Türkiye'ye geliş yolunda uçakta açıklamalar yaptı. DHA Muhabiri Esma Çakır'ında bulunduğu gazetecilere hitap eden Papa, Türkiye'nin, sınırındaki çok sayıda mülteciye ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, "Yaptığınız hizmetle, tüm dini ve insani aktiviteleri dünyaya ulaştırıyorsunuz. Teşekkür ederim" dedi.
Papa Francesco, Vatikan delegasyonuyla birlikte Alitalia'ya ait bir uçakla Roma Fiumicino Havalimanı'ndan yerel saatle 9.30 civarında hareket etti. Papa'nın uçağında, aralarında Doğan Haber Ajansı muhabiri Esma Çakır'ın da bulunduğu 65 gazeteci yer aldı.
TÜRK GAZETECİLERE ÖZEL SELAM
Papa ve Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, uçağın havalanmasının ardından gazetecilerin bulunduğu bölüme geldi.
Lombardi, hem temaslar hem Ekümenik ilişkiler, hem de dinlerarası ve kültürlerarası diyalog bakımından çok yoğun, bir programı olan ziyaretin, kısa, ama önemli olduğunun altını çizdi.
Daha sonra uçakta dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 65 gazeteci olduğunu belirten Peder Lombardi, ayrı ayrı isimlerini söylediği Doğan Haber Ajansı muhabiri Esma Çakır ve TRT Türk muhabiri Yasemin Taşkın'ın da bu gazeteciler arasında yer aldığını belirtti. Lombardi'nin, “Yani iki Türk kadın gazeteci de bizlerle” demesi üzerine Papa, söz konusu iki gazeteciye gülümseyerek, el salladı.
TÜRKİYE'NİN MÜLTECİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPMASI
Bunun ardından ziyareti kısaca değerlendirmek üzere mikrofonu alan Papa, “Günaydın. Bu seyahatte bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. Yaptığınız işi destekliyorum. Yaptığınız hizmetle, tüm dini ve insani aktiviteleri dünyaya ulaştırıyorsunuz. Çünkü Türkiye şu anda sınırındaki çok sayıda mülteciye yardım ediyor. Bu hizmetinizden dolayı size teşekkür ediyorumö diye konuştu.
Papa ayrıca Türkiye'den dönüş yolunda uçakta basın toplantısı yapmak üzere tekrar gazetecilerle bir araya geleceğini belirterek, “Çok teşekkürler. İyi konaklamalar diliyorum sizeö diye sözlerini noktaladı.
Peder Lombardi de uçaktaki gazetecilerin çok önemli bir misyona sahip olduğunun altını çizerken, “Sadece sizler hem Ankara hem de İstanbul'da tüm etkinlikleri takip edecek gazetecilersinizö dedi.
Papa’yı yoğun bir program bekliyor
Papa'nın, Ankara’ya iner inmez ilk durağı Anıtkabir olacak. Atatürk’ün mozolesine çelenk koyup, Anıtkabir özel defterini imzalayacak Papa’nın buradan sonraki durağı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı olacak. Vatikan Devlet Başkanı, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanacak ve daha sonra iki lider baş başa görüşmeye geçecek.
Erdoğan ile görüşmesinin ardından Papa, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile özel oturumda bir araya gelecek. Papa, daha sonra da Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüşecek.
Geceyi Ankara’daki Vatikan Büyükelçiliği rezidansında geçirecek Papa, seyahatinin ikinci gününde İstanbul’a gidecek. Burada öğle Ayasofya ve Sultanahmet Camisi’ne gidecek olan Katolik aleminin ruhani lideri, öğleden sonra St. Espirit Kathedrali’ne giderek ayin yönetecek. Daha sonra St. George Kilisesi'ne giderek burada Fener Rum Patriği Bartholomeos ile özel bir görüşme yapacak olan Papa Franciscus, Türkiye gezisinin üçüncü ve son günü olan 30 Kasım’da Patrik Bartholomeos ile Ortodoks Kilisesi’ni kurduğuna inanılan Hazreti İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Andreas’ı anma yortusuna katılacak. Aziz Andreas için yapılacak ayinin ardından Papa ile Patrik burada ortak deklarasyona imza koyacak.
Papa Franciscus, pazar günü öğleden sonra İstanbul’dan özel uçakla Roma’ya hareket edecek.

Haberin Devamı