Gazete Vatan Logo

Papa bugün Türkiye'de...

Türkiye'yi ziyaret eden 4'üncü Papa unvanını alacak olan Papa Francesko, bugün devletin zirvesiyle bir araya gelecek. Görüşmelerde, İslamofobi ve Mescid-i Aksa'da yaşananlar konuşulacak, 'Dinler arası hoşgörü' vurgusu yapılacak.

Katolik dünyasının ruhani liderini taşıyan uçağın öğle saatlerinde Başkent'te olması öngörülüyor. Papa, 'Vatikan Devlet Başkanı' statüsüne de sahip olduğundan 'devlet başkanı' seviyesinde ağırlanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra, Başbakan Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez de, Papa'nın bir araya geleceği isimler arasında yer alıyor. İşte ilk durağı Anıtkabir olacak tarihi ziyarette gündeme gelecek önemli konular:

TERÖR İSLAM'A YAKIŞMAZ

- Özellikle 'dinler arası hoşgörü' vurguları öne çıkacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İslamofobi' konusundaki değerlendirmelerini paylaşacak. Özellikle IŞİD başta olmak üzere çeşitli örgütler nedeniyle 'İslami terör' söyleminden duyulan rahatsızlık Papa'ya da aktarılarak, "İslam barış dinidir. terör ifadesi yakışmaz" mesajı verilecek.

- İsrail askerlerinin postallarıyla Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya girmesinden duyulan rahatsızlığın, Papa'nın ziyaretinde de dile getirilmesi bekleniyor.

- Dünyanın bazı bölgelerinde yaşanan insanlık dramları, özellikle Suriye'deki gelişmeler ve sığınmacıların durumu karşısında uluslararası camia beklenen tavrı sergilememesi gündemde olacak. Bu noktada Papa'nın bir çağrı yapabileceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

- Papa Francesko'nun, önceki Papa Benedikt gibi Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine destek mesajları vermesi bekleniyor.

- Devletin zirvesi, Batı'da yürütülen propagandanın aksine, Türkiye'nin ifade ve din özgürlüğü konusuna verdiği önemi Papa'ya aktaracak.

AZINLIKLAR MASADA

- Heybeliada Ruhban Okulu konusundaki beklentinin Papa tarafından gündeme getirilmesi bekleniyor. Ankara ise özellikle azınlıklar konusundaki hoşgörülü yaklaşımını ve vakıf mallarının iadesi konusunda atılan adımları anlatacak.

8 yıl sonra bir ilk

Vatikan tarihinde Türkiye'ye ilk ziyaret 1976'da Papa 6'ncı Paul tarafından gerçekleştirilmişti. Türkiye, son olarak 2006'da önceki Papa 16'ncı Benedikt'i ağırlamıştı. Papa 2'nci Jean Paul'ü ise 1979'daki ziyaretinde Esenboğa'da dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk karşılamıştı. Jean Paul, havalimanına inişte toprağı öpmüştü.

Haberin Devamı

ÜÇ MADDEDE TARiHi ZiYARET

* Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olacak.

* Halkla buluşma olmadığı için 'Papamobile'i getirmeyecek.

* Önceki Papa Benedikt gibi ziyaret için 28-30 Kasım'ı seçti. (Kaynak: Akşam)