Gazete Vatan Logo

Palaya, sopaya rağmen arttı!

Olaylara rağmen artış var ama yinede şikayetçiler

Palaya, sopaya rağmen arttı!

Perakendede Haziran verileri, Gezi olaylarına rağmen ciroların yüzde 12.5 arttığını ortaya koydu. Perakendecinin şikayeti, “Artış önceki yıl yüzde 15 düzeyindeydi” oldu.

Gezi Parkı olaylarının perakende sektörüne faturası korkulduğu kadar büyük olmadı. Geçen yıl Haziran ayında sektörde yüzde 15 olan ciro artışı bu yıl yüzde 12.5 olarak gerçekleşti. Yani sektör sadece yüzde 2.5 kayıpla Haziran ayını geçirmeyi başardı.

Geçen yılla başabaş

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu’nun (TAMPF) kuruluşuyla ilgili basın toplantısında Gezi Parkı olaylarının sektörde korkulduğu kadar büyük bir kayıp yaratmadığını belirten sektör temsilcileri de marka bazında değişmekle birlikte, genel anlamda geçen yıl Haziran ayına paralel bir gerçekleşme gözlendiğini ifade etti.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, “Haziran ayına ilişkin yaptığımız değerlendirmeye göre, geçen yılın Haziran ayına benzer bir büyüklük elde etmiş olduk. Daralma yok. Ancak olaylar nedeniyle beklediğimiz kadar çok büyüyemediğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu.


İnşallah telafi ederiz

Haziran ayının Shopping Fest, babalar günü ve okulların tatile girmesiyle birlikte sektörden iyi performans beklenen bir dönem olduğunu ifade eden LCW Yönetim Kurulu Başkanı ve TAMPF Başkanı Vahap Küçük, satışlara belli bir oranda olumsuz etki olduğunu söyledi. Küçük, “Haziran bizim için önemli bir aydı. Belli semtlerde Gezi olaylarının olumsuz etkisi oldu ama inşallah önümüzdeki aylarda telafi ederiz. Bizim firmamızda da satışları yüzde 2.5-3 etkilendi” dedi.

Ziyaretçi sayısı arttı

Koton’un Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz da “Korkulduğu kadar büyük kayıp yok ama bir kayıp tabii ki oluştu. Bu, markanın konumlandırmasına göre değişiyor. Haziran ayında Koton özelinde yüzde 5-10 olumsuz etki olduğunu tahmin ediyoruz” değerlendirmesini yaptı. TAMPF Yönetim Kurulu Üyesi TAMPF Başkan Vekili ve İstinye Park’ın ortaklarından Orjin Grup’un Yönetim Kurulu Eş Başkanı Zafer Kurşun ise Gezi Parkı olaylarının etkisinin sektörüne göre değiştiğini vurguladı. Haziran ayında İstinye Park’ın ziyaretçi sayısının yüzde 6.52 arttığını söyledi.

Gıda etkilenmedi

Migros, Kiler ve Koçtaş gibi Türkiye’nin en büyük zincirlerinde de cirolar fazla etkilenmedi. Kiler Genel Müdürü Nihat Özdemir, “Gıda perakendesi olumsuz etkilenmedi. En çok teknoloji ve giyim etkilendi” yorumunu yaparken Migros Genel Müdürü Özgür Tort, “Haziran ciroları sektörle paralel. Öyle belirgin düşüşler olmadı” dedi. Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu da “Haziran’da hafif bir düşüş var. Yüzde 2-2.5 gibi...” diye konuştu.

275 milyar $ ciro, 2 milyon kişiye istihdam için güçlerini birleştirdiler

Perakendeciler Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu çatısı altında toplandı. Başkan Vahap Küçük ”2023 hedefimiz 275 milyon dolar ciro, 2 milyon istihdam” dedi.

Perakende sektörü tek çatı altında toplandı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği, Birleşmiş Markalar Derneği, Gıda Perakendecileri Derneği, Kategori Mağazacılığı Derneği ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği biraraya gelerek Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu’nu (TAMPF) kurdu.

Perakendeyi bir bütün olarak temsil etmeyi amaçlayan TAMPF, Mayıs 2013 sonu itibariyle 100 milyar dolarlık ciro ve 700 bin kişilik istihdamı temsil ediyor. TAMPF’ın Yönetim Kurulu Başkanı ise LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük oldu.

9. sıraya yükselecek

Sektörde yüzde 35-40 seviyelerinde olduğu tahmin edilen kayıtdışılığı azaltmak, kalıcı ihracat artışı sağlamak, sektörün ve istihdamın büyümesine katkıda bulunmak gibi amaçları olduğunu söyleyen Vahap Küçük, “2023 hedefimiz 275 milyon dolar ciro, 2 milyon kişiye istihdam ve 205 bin mağazaya ulaşmak. Türk perakende sektörü bu rakamlarla dünya perakendeciliğinde 9’uncu sıraya yerleşecek” dedi.

Dünya perakende araştırmalarında en hızlı büyüyen ilk 50 içinde Türkiye’den de en az 10 firmanın temsil edilebilmesi için çaba harcayacaklarını kaydeden Küçük, “Sektörümüzün hedef kitlesini, yapılanmasını, tedarik zincirini, lojistiğini sadece 74 milyona göre değil, yakın çevresinde bulunan 1.5 milyar kişiye göre kurgulayan bir modelin benimsenmesine yönelik projeler hayata geçireceğiz” diye konuştu.

15 kişilik yönetim kurulu oluşturuldu

8 TEMMUZ’DA yapılan genel kurulunda seçilen ve göreve başlayan TAMPF’ın Yönetim Kurulu, her derneğin yönlendirdiği 3 üyeden oluşuyor. Bu kapsamda, toplamda 10 asil, 5 yedek üyeden oluşan 15 kişilik bir Yönetim Kurulu bulunuyor. Vahap Küçük’ün Yönetim Kurulu Başkanı, Zafer Kurşun’un da Başkan Vekili olduğu federasyon yönetim kurulu üyeleri ise şöyle: Hulusi Belgü, Hüseyin Doğan, Nihat Özdemir, Alp Önder Özpamukçu, Kaya Demirer, Gamze Cizreli, Mehmet Tevfik Nane, Ömer Özgür Tort, Galip Aykaç, Mehmet Gürs, Hakan Kodal, Tekin Acar, Yılmaz Yılmaz.

Haberin Devamı