Gazete Vatan Logo

Pakistan'da IŞİD gerginliği

Pakistan'daki bazı militan grupların son aylarda IŞİD ile yakınlaşması ABD'li ve Pakistanlı yetkilileri harekete geçirdi. Pakistan, IŞİD endişelerini ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve CENTCOM yetkililerinin ziyaretinde ABD tarafına iletti.

Pakistan yönetimi, ABD'li üst düzey yetkililere İslamabad temasları sırasında Pakistan'da son aylarda artan IŞİD tehdidi hakkındaki kaygılarını resmen iletti.

Pakistan'da son birkaç aydır Pakistan Taliban Hareketi'nin (PTH) bazı üst düzey komutanlarının IŞİD terör örgütüne bağlılığını bildirmesinin ardından İslamabad yönetimi, endişelerini doğrudan ABD'ye iletirken, ABD tarafı da bu kaygıları dikkate aldığını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Lloyd Austin'in ziyaretleri hakkında AA'ya değerlendirmede bulunan ABD'li diplomatik kaynaklar, Pakistan'dan üst düzey sivil ve askeri yetkililerin kendilerine IŞİD hakkındaki "ciddi kaygılarını" ilettiğini belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, geçen yıl IŞİD'in Pakistan'da ortaya çıkmasından bu yana Pakistan'daki sivil ve askeri istihbaratın "çok endişeli" olduğunu ifade etti. Yetkili, benzer endişeyi Afganistan hükümetinin de ilettiğinin altını çizerek, "İlk defa Pakistan hükümeti resmi olarak IŞİD meselesini bizimle gündeme getirdi" dedi.

Pakistan ve Afganistan'ın, IŞİD hakkındaki kaygılarını dikkate aldıklarını belirten ABD'li yetkili, "Biz bu konuda raporları gördük. (Bağlılığını bildirenler) Fırsatçılar mı yoksa sahiden birşey var mı? Bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Şu anda bize göre onlar fırsatçı" şeklinde konuştu.

Diğer yandan ismini açıklamayan Pakistan Savunma Bakanlığı yetkilisi AA'ya yaptığı açıklama, IŞİD konusunun, General Austin'in, Pakistan Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif ve Savunma Müsteşarı Muhammet Alam Hattak ile görüşmesinde de gündeme geldiğini kaydetti.

Pakistan Talibanı eski komutanı, IŞİD'in "Horasan emiri" olarak atandı

Haberin Devamı

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, PTH'nin eski komutanlarından Hafız Seid Han, bu örgütten ayrılan komutanlar tarafından "Horasan Bölgesi (Pakistan, Afganistan, Hindistan, İran ve Orta Asya) emiri" olarak atandığı belirtildi.

Geçen yıl Pakistan Talibanı'nın altı önemli ismi terör örgütü IŞİD'e bağlılığını açıklamıştı. Pakistan Talibanı sözcüsü Şahidullah Şahid de yaptığı yazılı açıklamada, kendisi ve örgütün beş önemli komutanının IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'ye bağlılığını duyurmuştu. Şahid, Bağdadi'ye bağlılığını açıklamasının ardından Pakistan Talibanı lideri Molla Fazlullah tarafından sözcülükten uzaklaştırılmıştı.

Açıklamada, Pakistan Talibanı'nın Haybar Pakhtun Huvah eyaletindeki Peşaver şehri, Hangu ilçesi ve aşiretler bölgesi Orakzay, Haybar, Kurram bölgeleri komutanının IŞİD lideri Bağdadi'ye bağlılığı ilan edilmişti.

Haberin Devamı