Gazete Vatan Logo
Magazin Onları ölüm ayırdı

Onları ölüm ayırdı

Türk Sineması’nın kilometre taşlarından, yönetmen Memduh Ün (95) 9 aydır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Fatma Girik, 56 yıllık hayat arkadaşının ölümüyle yıkıldı

Onları ölüm ayırdı

1943’te profesyonel olarak futbol oynamaya başladı. O dönem Beşiktaş’ın şampiyon olmasında en etkili isimlerdendi. 1947’de sinemaya geçti. Aktör olarak adım attığı kariyerinde yönetmenlik, yapımcılık ve senaristlik yapan Ün, geriye unutulmaz eserler bıraktı. Özellikle Üç Arkadaş (1958), Ateşten Damla (1960), Kırık Çanaklar (1961) ve Kaçak (1982) çok sevildi. Yeşilçam’da çalışkanlığıyla da tanınan Ün, 41 filmde oyunculuk, 75 filmde yönetmenlik yaptı. 121 filmin yapımcılığını, 33 filmin de senaristliğini üstlendi. Memduh Ün’ün, eşi Cahide’den Sevda ve Uğur adında iki çocuğu var.

Figüranı hayatının başrolünü kaptı

Memduh Ün, 56 yıllık hayat arkadaşı Fatma Girik’le (73) dillere destan bir aşk yaşadı. Tanıştıklarında Memduh Ün 38, Fatma Girik ise 16 yaşındaydı. Yönetmenliğini Ün’ün yaptığı “Ölüm Peşimizde” filminde Girik, figüran olarak yer alıyordu. O dönem Cahide Şen ile evli olan Ün, Muhterem Nur ile aşk yaşıyordu. Fatma Girik ile yakınlaşması “Murada Ereceğiz” filminin çekimlerinde başladı. Girik’e her ne kadar “Bak sen çok küçüksün, böyle olmaz. Kendi dengin birini bul” dese de aşkının önüne geçemedi.

Haberin Devamı

Girik yıllar sonra yaptığı röportajda aşkı için “Memduh beni incitmedi. Onu anlatırken gözlerim doluyor. Tüylerim diken diken oluyor” demişti. Sevgisine rağmen Girik’le evlenmeyen usta yönetmen, bunun nedenini şu sözlerle anlatmıştı: “Nikahlı eşim ‘Ayrılırsan intihar ederim’ diyor. O yüzden boşanamadım. Çocuklarımın psikolojisi bozulabilir diye çocuk da istemedim. Yıllar sonra da çocuğumuz olmadı.”

Sandalyede bekledi

95 yaşındaki Memduh Ün, Kasım ayından beri yaşlılığa bağlı akciğerlerinde oluşan sıvı birikmesi, yüksek tansiyon nedeniyle yoğun bakımda tedavi görüyordu. Fatma Girik hayat arkadaşını bu süreçte bir gün olsun yalnız bırakmadı. Hastanenin kantininde bir sandalye üzerinde umutla bekledi. Ancak 9 aydır süren umutlu bekleyiş dün yerini acıya bıraktı. Girik 56 yıllık yol arkadaşının ölümüyle yıkıldı.

- Cüneyt Arkın: Türk Sinemasını var edenlerden biriydi Memduh Ağabey. Sinema onun her şeyiydi.

Haberin Devamı

- Türkan Şoray: Sinema bir değerini daha kaybetti. Memduh Ün, sinemanın temel taşlarından biriydi. Maalesef ki onu da yitirdik.

- Selda Alkor: Sonbaharı sevmemeye başladım artık. Büyük isimler tek tek veda ediyorlar. Sinema dünyası çok büyük bir değerini daha kaybetti. Onunla çalışmaktan her zaman onur duydum.

- Hülya Koçyiğit: Memduh Ün, Türk Sinemasının dilini oluşturan kurucularından. Ardında çok değerli eserler bıraktı ve ömrü boyunca yeni sinemacıların yetişmesine emek verdi. Canım arkadaşım Fatma Girik’e Allah’tan sabır ve güç diliyorum.

- Selma Güneri: Türk Sineması’na büyük yapıtlar kazandırmış çok değerli hocamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Fatma Girik’e ve yakınlarına sabırlar diliyorum.

- Filiz Akın: Aksi görünüşünün ardında pamuk gibi bir kalbi vardı. Sinemada bir akım yaratmak istedi. Hiçbir zaman yeri doldurulmayacak.

- Perihan Savaş: Memduh Ün, Türk Sinemasının en önemli değer taşlarından biriydi. Kendisine çok saygı duyardım. Türk Sineması için büyük bir kayıp.

Haberin Devamı

- Hale Soygazi: Fatma Girik’in acısını paylaşıyorum, sabırlar diliyorum.

Cenazesi İstanbul’a getirilecek

Memduh Ün için Pazartesi günü saat 11:00’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Profesör Sami Şekeroğlu Sinema ve TV Merkezi’nde anma töreni düzenlenecek. 20 Ekim’de ise Bodrum Torba Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Bodrum Torba Mezarlığı’nda toprağa verilecek.