Gazete Vatan Logo

Onlar da Yakut’a karşı!

Karma eğitim tartışması sürüyor

TBMM Başkanvekili AK Partili Sadık Yakut’un “karma eğitime” karşı açıklamalarının yarattığı tartışma sürürken, AK Parti’nin kadın vekillerinden Yakut’a tepki geldi. AK Parti Antalya Milletvekili ve Grup Yönetim Kurulu üyesi Gökcen Özdoğan Enç, “Sayın Yakut’un söylediklerine kesinlikle katılmıyorum, tasvip de etmiyorum. Kişisel anlamda kendi böyle düşünebilir ama ben kesinlikle katılmıyorum. Benim de kızım var 11 yaşında arkadaşlarıyla, erkek arkadaşlarıyla aynı sınıftalar. Ben bunun bir sakıncasını görmüyorum. Ben de bugüne kadar karma eğitim içerisinde okudum. İsteyen kız lisemiz, erkek lisemiz var tercih edebilir. İsteyen karma eğitimi tercih edebilir. Bu tamamen demokratik bir tercihtir. Herkes birbirinin demokratik seçimlerine saygı duymalıdır” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır da, “Gündemimizde hiç böyle bir konu yok. Zaten Sayın Yakut da açıklama yaptı. Kişisel görüşü olduğunu söyledi” ifadesini kullandı. Satır, Yakut’un açıklamasıyla “Sözlerimin arkasındayım” vurgulaması yaptığının anımsatılması üzerine ise, “O kendi sözlerinin arkasında. Demokrasilerde herkes her şeyi düşünüp, söyleyebilir. Şu anda zaten böyle bir seçenek imkanı da var. Partimizin gündeminde böyle bir konu yok” dedi.

Demokrasimiz AB standardında

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bakanlığının bütçe görüşmelerinde Yakut’un şahsi düşüncesini ifade ettiğini belirterek, “Bunu paylaşmasını AB standartlarında bir demokrasimizin olmasının en doğal tezahürü olarak görüyorum” görüşünü savundu. AB ülkelerinde de sadece erkek ve kız öğrencilerin gitti okulların bulunduğunu belirten Bağış, “AB bu konuda bir taraf değildir, çünkü kendi içinde bu konuda yeknesak bir uygulama yoktur” ifadesini kullandı.

Işık: Türkiye’nin geçmişinde var

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Fikri Işık da, TBMM’de gazetecilerin soruları üzerine Yakut’un, karma eğitime ilişkin sözlerini değerlendirdi. Şu anda ne Meclis gündeminde, ne hükümet gündeminde ne de bakanlık gündeminde karma eğitimle ilgili bir çalışma veya tartışmanın olmadığını ifade eden Işık, şunları kaydetti:

“Bunun altını çizelim. Biz, her milletvekili arkadaşımızın kendi fikrini özgürce ifade etme hakkının olduğunu söylüyoruz. Benim de şahsi görüşüm; önemli olan kızlarımızın eğitim almasıdır. Bizim kanunlarımıza göre de karma eğitim esastır. Ancak benim şahsi düşüncem isteyen karma okulda okuyabilsin, isteyen kız lisesinde, isteyen erkek lisesinde okuyabilsin. Bu Türkiye’nin geçmişinde de vardır. Çamlıca Kız Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi... Türkiye’nin daha önce uzun süre uyguladığı kız liseleri, erkek liseleri var. Karma eğitim olarak bizim Türkiye’de eğitim tecrübemizde bu var. Bunu bir tartışma gibi gündeme getirmek doğru değil.”



Haberin Devamı