Gazete Vatan Logo

Ölümden kurtaran Türk doktora vefa

Beyoğlu’nda 19 Mart’ta yaşanan terör saldırısında ağır yaralanan İsrailli Yehudit Sarig, çok riskli bir ameliyatla hayatını kurtaran Prof. Dr. Alper Toker ile buluştu

Ölümden kurtaran Türk doktora vefa

Türkiye yaklaşık 7 ay önce 19 Mart sabahı İstiklal Caddesi’nde üçü İsrailli, biri İranlı 4 kişinin hayatını kaybettiği, biri çocuk 39 kişinin yaralandığı canlı bomba saldırısıyla uyandı. Saldırıda ağır yaralanan Yehudit Sarig, kızı Rotem Shvartz ile olaydan 7 ay sonra İstanbul’a gelerek kendisini kurtaran Prof. Dr. Alper Toker ile buluştu. Yehudit ve kızı Rotem, İstanbul’da saldırının yapıldığı İstiklal Caddesini de ziyaret etti.

Çok riskli ameliyat

VATAN’a konuşan Alper Toker olayı şöyle anlattı: Şarapnelle böyle bir yaralanmada hasta genelde olay yerinde ölür. Şarapnel hastanın boynunun sol tarafından girip göğsünün sağını parçalayarak dışarı çıkmıştı. Kalbin ve damarların ortasından geçerek soluk borusunu parçalamıştı. Hastanın ölmek üzere olduğunu söyleyerek rektör yardımcımızdan onay aldık. Ameliyatta hastanın nefes borusunun tam yarısını çıkardık. Kalan kısmını tekrar çalışır hale getirdik. Çok riskli bir durumdu. 2 ya da 3 milim daha üste girilseydi hasta yaşamazdı. Çok nadir yapılabilecek bir operasyon gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

İsrailli cerrahlar övdü

Prof. Dr. Toker yaşananları şu şekilde anlattı: Sadece bu hastayı almak için İsrail’den özel bir ekip geldi. Vermek istemedim ama İsrailli cerrah uçakta ameliyathaneleri olduğunu söyleyince izin verdim. Bu konularda çok tecrübeli olan bu ekip indiklerinde İsrail televizyonlarına, ‘Türkiye’deki doktor öyle bir ameliyat yapmış ki dünyanın başka bir yerinde kolay kolay yapılabilecek bir ameliyat değil’ deyince olay büyüdü.