Gazete Vatan Logo

Ölü ele geçirildiler

Paris’te karikatür dergisi Charlie Hebdo’yu kana bulayan Cezayir asıllı iki kardeş, aksiyon filmlerine taş çıkartan bir takibin ardından Fransa’nın kuzeyindeki Dammartin-en-Goele Kasabası’nda kıstırıldı. Bir matbaaya giren ve bir rehine alan saldırganlar, 7 saat sonra yapılan operasyonla ölü ele geçirildi

Ölü ele geçirildiler

Dergiye yaptıkları saldırının ardından Paris’ten ayrılan ve yola gasp ettikleri başka bir araçla devam eden Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Şerif ve Said Kouachi kardeşler, son olarak önceki gün Villers-Cotteret yakınlarında bir benzin istasyonunu soymuşlardı. Dün sabah erken saatlerde otoyolda fark edilen saldırganlar, bir süre polis tarafından takip edildi. Ardından kardeşler Dammartin-en-Goele Kasabası’nda bulunan ‘CrÈation Tendance Decouverte’ (CTD) adlı matbaaya kendilerini kapattı.

‘Şehit olmak istiyoruz’

Polis, ellerinde bir rehine bulunduğu söylenen saldırganlara telefonla gerçekleştirdikleri ilk görüşmede “Teslim olun, mahkemede konuşursunuz” teklifini götürdü. Ancak, “Biz şehit olmak istiyoruz” yanıtını aldı. Saldırganların kıstırılmasının ardından Fransız polisi kasabayı adeta abluka altına aldı. Polis, kasabadaki tüm cep telefonu iletişimini keserken, yakınlardaki Charles de Gaulle Havaalanı’nın bir bölümü güvenlik gerekçesiyle kapatıldı, bazı uçuşlar iptal edildi. Yapılan müzakerelerde eylemcilerin onayı alınmasının ardından, matbaa yakınlarındaki okulda bulunan 200 öğrenci de tahliye edildi. Akşam TSİ ile 18.00 sularında harekete geçen polis, matbaaya girerek iki kardeşi öldürdü ve kadın rehineyi kurtardı.

Haberin Devamı

Canlı yayında otoban takibi

Fransız polisi, kardeşlerin gasp ettikleri aracı otobanda yaklaşık 15-20 dakika takip etti. Polisle saldırganlar arasındaki otoyol kovalamacası, Fransız televizyonlarından canlı yayınlandı.

İstedikleri oldu

‘Şehit olmak istiyoruz’ diyen saldırganlar, polis operasyona başlayınca ateş açarak binadan dışarı çıktı. Ve anında polisin kurşunlarıyla can verdiler.

İki kardeşin son sözleri: Sivil öldürmüyoruz

CHARLİE Hebdo saldırısını gerçekleştiren Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Şerif ve Said Kouachi kardeşler ile marketi basan Amedy Coulibaly, öldürülmeden önce Fransız medyasına konuştu. Radyo Monte Carlo, Kouachi kardeşler ve Coulibaly ile operasyondan önce telefonla görüştüğünü duyurdu. Radyo Monte Carlo, marketi basan Amedy Coulibaly’nin görüşmede, Kouachi kardeşlerle eş güdümlü hareket ettiğini ve daha önce anlaştıkları yönünde ifadeler kullandığını açıkladı. Radyo, yaptıkları telefon görüşmesinde, Kouachi kardeşlerin “Biz sivilleri öldürmüyoruz” dediğini; radyo görevlisinin, “Charlie’de öldürdüğünüz çalışanlar ne olacak?” diye sorunca iki kardeşin “Karikatüristleri suçlu oldukları için öldürdük” dediğini bildirdi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE KORKUYOR

İngiliz iç istihbarat servisi MI5, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının İngiltere topraklarında Paris benzeri saldırılar planladıklarını öngörüyor. Suriye bağlantılı terörist gruplar tarafından son 14 ayda birçok terör saldırısı girişiminde bulunulduğuna dikkati çeken MI5 Genel Direktörü Andrew Parker, İngiltere’den 600’den fazla cihatçının savaşmak üzere Suriye’ye gittiğini hatırlatırken, “Her terör saldırısını engellemeyi umamayız” dedi.

Avrupa’nın yeni kabusu...

Associated Press, Paris’teki son saldırının ardından Avrupa’nın karşı karşıya olduğu terör tehdidinin artık sadece El Kaide ve IŞİD’den ya da öfke dolu imamlardan gelmediğini bildirdi. AP, “İnternetten yönlenen Batı’ya yönelik öfke her an her yerde patlak verebilir’ yorumu yaptı.

Haberin Devamı