Gazete Vatan Logo

Oklar O’nu gösteriyor

Türkiye’yi sarsan elektrik kesintisinin Enka’nın İzmir’deki doğalgaz santralinin devre dışı kalmasının yarattığı domino etkisinden kaynaklandığı belirtiliyor

Elektrik kesintilerinin Enka’nın İzmir’deki doğalgaz çevrim santralinin devre dışı kalmasının yarattığı domino etkisinden kaynaklandığı belirtiliyor. Çukurova’da iki büyük santralin de kısa aralıklarla devre dışı kalmasının da etkiyi artırdığı, olay nedeniyle Türkiye’nin Avrupa elektrik sistemi ENTSO-E’ye bağlantısında sorun yaratmayacağı kaydedildi. Reuters’a bilgi veren bir enerji yetkilisi, “Şu anda öne çıkan en güçlü senaryo İzmir’deki 799 MW’lık santralin ve Adana Çukurova’daki yine büyük bir santralin kısa aralıklarla devre dışı kalması. Bu nereden baksanız sistemde yüzde 5-10 arasındaki bir katkının eksilmesi anlamına geliyor. Gördüğümüz kadarıyla bu eksilme bütün sistemde domino etkisi yaptı ve sistemi kapattı” dedi.

Bakan da söyledi

Enerji Bakanı Taner Yıldız da önceki gün Slovakya’da yaptığı açıklamada, İzmir’deki bir santralin devre dışı kalmasının sistemin çökmesine neden olmuş olabileceğini söyledi. Yetkili, şu ana kadar sistemde herhangi bir yazılım sorunu tespit edilmediğini, bir siber saldırının izine şu ana kadar rastlanmadığını bildirdi. Aynı yetkili, Avrupa elektrik sistemi ENTSO-E ile Türkiye arasındaki bir bağlantı problemi olduğu ya da bunun problem yaratacağı iddialarının doğru olmadığını da bildirdi.

Haberin Devamı

Bu ay imzalanacak

Yetkili, “Bu anlaşma Türkiye ve Avrupa’nın lehine olacak. Bunun üzerinden diğer ülkelere ve bölgelere de ulaşarak elektrik satılabilecek” dedi. Anlaşmanın tamamlanmasıyla Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan hatları üzerinden gerçekleştirdiği 400 MW’lik ihracat ve 550 MW’lik ithalat ağını Avrupa genelinde yapabilecek. Yetkili, anlaşmanın imzalanmasından sonra elektrik ticaretinin ilk etapta 1,000 MW’ye çıkmasının öngörüldüğünü söyledi.