Gazete Vatan Logo

Obama’dan Kürtlere ağır silah ambargosu

ABD’nin IŞİD militanlarıyla mücadelede en etkin güç sayılan peşmergelere Körfez ülkelerince doğrudan silah yardımı yapılmasına engel olduğu öne sürüldü

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Washington yönetiminin, Arap müttefiklerinin Irak’ta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı savaşan peşmerge güçlerine doğrudan ağır silah göndermesini engellediğini iddia etti.

Gazetenin dün manşetinde yer alan, savunma editörü Con Caughlin imzalı haberde, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyona destek veren Arap ülkelerinin IŞİD’le daha etkin mücadeleye yönelik planlar çerçevesinde Kürt güçlerine ağır silah göndermek istedikleri ve bu konuda ABD Başkanı Barack Obama’yla görüştükleri belirtildi.

‘Bağdat’a verin’

Gazeteye konuşan Arap yetkililer, müttefiklerin tüm çabalarına karşın Obama’yı ikna girişimlerinin başarısız olduğunu söyledi. Haberde Beyaz Saray’ın silah yardımlarının Bağdat’taki merkezi hükümet üzerinden yapılmasını istediği, bu nedenle peşmergeye doğrudan yardıma karşı çıktığı kaydedildi.Gazete peşmerge güçlerinin, Suriye’deki Kürtlerin desteğiyle IŞİD’i Erbil’den uzaklaştırdığını ve Irak’ın kuzeydoğusunda kontrolü yeniden sağladığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Haber şöyle devam ediyor: “Ancak bunu eldeki derme çatma silahlarla yapıyorlar. Birkaç Avrupa ülkesi de Kürtler için milyonlarca Sterlin değerinde silah satın aldı, onları silahlandırmak istedi. Ancak IŞİD’e karşı askeri operasyonları yöneten Amerikalı komutanlar silah transferini engelliyor.”

Haberde Beyaz Saray’ın tüm itirazlarına karşın en az bir Arap ülkesinin peşmergeye silah göndermeyi planladığı vurgulandı, ancak bu ülkenin adı verilmedi.

Peşmerge Kobani’ye gitmeyecek

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, YPG ile IŞİD militanları arasında çatışmaların yaşandığı Suriye’nin Kobani ilçesine birlik gönderme konusunun şimdilik gündemlerinde olmadığını açıkladı. IKBY, Kürt gruplarına destek için 2014’te Türkiye üzerinden 150 kişilik bir peşmerge gücünü Kobani’ye göndermişti.

Esad-YPG ittifakı

Rudaw sitesi, YPG güçlerinin, Suriye lideri Beşar Esad’la IŞİD’e karşı ortak mücadele anlaşması imzaladığını öne sürdü. Anlaşmaya göre Şam YPG’ye silah, cephane ve lojistik destek verecek.

Haberin Devamı