Gazete Vatan Logo

O ülkeyle vizeler kalkıyor!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2016’da Çin’le vizeleri karışıklı olarak kaldırılacağını duyurdu.

Salı Grubu’nun bu haftaki konuğu olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, EXPO 2016, G-20 zirvesi, NATO ülkeleri Dışişleri Bakanları toplantıları, Antalya’nın turizm alternatifleri ve ulaşımı hakkında açıklama yaptı. Önümüzdeki yıl Çin’e vizesiz seyahat edilebileceği müjdesini veren Çavuşoğlu, bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi. Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç ile birlikte 55 iş adamının karşıladığı Çavuşoğlu’na Vali Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Ak Parti 2. Sıra Milletvekili Adayı Mustafa Köse eşlik etti.

SALI GRUBUNA TEŞEKKÜR

Sohbet ortamında geçen kahvaltıda konuşan Başkan Çavuşoğlu, konuşmasına başlamadan önce Salı Grubu’nu kutlayarak, gayri resmi geleneği düzenli olarak sürdürmenin zorluğundan söz etti. Çavuşoğlu, “Beni eskilere götürdünüz.Nasıl Salı Grubu’nda siyaset yoksa ben de geleneksel düzen içinde sürdürdüğümüz Demokrat Aydınlar Hareketi içinde önemli rol aldıktan sonra siyasete girdim. Demokrat Aydınlar Hareketi’ni o dönemlerde hiçbir siyasi yapıya dayandırmadan darbeye karşı duran dostlarımızla kurmuştuk. Hepimizin ortak sevdası var; Antalya” dedi.

Haberin Devamı

ÜLKELERİN BÜYÜME ORANI

14 yıldır her zaman daha iyisini yapma adına çalıştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, halen daha çok yapacak işleri olduğunu söyledi.

Moğolistan’dan gelerek Salı Grubu’nun davetine katıldığını belirten Çavuşoğlu, Moğolistan’da yüzde 5.5 büyüme hızı olduğunu, bu oranın da ülke halkı tarafından az bulunduğu söyledi. Bunun nedenini de açıklayan Çavuşoğlu, Moğolistan’ın Çin’e karşı yüzde 8’in altına düşmemek adına çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

MOĞOLİSTAN’A THY UÇUŞU

Türklerin ilk yazılı anıtlarının bulunduğu Orhun Vadisine gittiğini ifade eden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Moğolistan’da Türk tarihi için önem arz eden ilk yazıtları görmeye gittim. Tarihimiz çok değerli. Burada artık bir müzemiz olacak. Bu anıtlara ulaşma noktasında toprak yola biz asfalt attık. 10 bin km’lik yol yaptık. Müzenin açılışını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yapacak” Çavuşoğlu, ayrıca Moğolistan’a havadan ulaşımı kolaylaştırmak adına Türk Hava Yolları’nın (THY) uçuş seferleri yapmaya başladığı müjdesini verdi.

Haberin Devamı

"TEKNOLOJİDE BİR NUMARAYIZ"

Dışişleri Bakanlığı olarak yapılan çalışmaların da altını çizen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de genç diplomatlar için özel akademi düzenliyoruz. Geçen hafta bu nedenle 36 farklı ülkeden genç diplomatı ağırladı. Türkiye’nin tarihi, turistik, sosyal tanıtımının yanı sıra bu diplomatlara açtığımız akademide her konuda eğitim veriyoruz. Dışişleri Bakanlığımız bilişim ve teknolojiyi en iyi kullanan bakanlık olarak diğer ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor.”

"ÇİN’E VİZE KALKIYOR"

Salı Grubu’ndaki sohbette birçok müjde veren Bakan Çavuşoğlu, önümüzdeki yıl Çin’e vizenin kaldırılacağını duyurdu. Vizeleri kaldırmak adına çalışmalara devam ettiklerini ve Türkiye ile arasında vize olmayan ülkelerin sayısını artıracaklarını Salı Grubu üyelerine anlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Polonya ile aramızda vizeyi kaldırdık. Tek şartımız THY seferlerini artırmak. Ancak, kendilerinin bu konuda gelir kaybı kaygısı taşıdı. Bu talebimize olumlu bakmadılar. Aslına bakarsanız gelir kaybı değil daha fazla kazanacaklardı.”

EXPO İÇİN RAYLI SİSTEM

"THY ile tüm dünyaya açılacağız” diyen Bakan Çavuşoğlu, EXPO 2016 ile ilgili de şöyle dedi: “EXPO 2016 ile anlaşan şu an 30 ülke var. Aralarında Afrika ülkeleri de var, Latin ülkeleri de. EXPO sadece Antalya’ya değil Türkiye’ye de değer katacak, kimsenin şüphesi olmasın. EXPO için şehir merkezinden raylı sistem getireceğiz. Ayrıca oluşturduğumuz alanda fuar bittikten sonra her ülkenin bahçesi olacak. Burası botanik bahçe olarak kalacak. Ayrıca çevre yolu bağlantısı, Burdur kavşağını yapacağız”

TURİZMDE ENDİŞEYE GEREK YOK

Son zamanlarda turizmle ilgili endişelerin arttığını ancak bu duruma gerek olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, Haziran ayı itibariyle turist sayısında artış olacağını belirtti. Tur operatörlerine verilecek uçak yakıtı desteğinin sürecinin Haziran ve Temmuz ayına uzatılması talebinde bulunan bir iş adamına da yanıt veren Bakan Çavuşoğlu, “Bu talebinizi en kısa zamanda Başbakanımız Davutoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik ile görüşeceğim. Haklı talebinizi ileteceğim. Ayrıca, THY’nin direk uçuşlarıyla ilgileniyoruz. Direk uçuşlarda bir tek Moskova kaldı. Turizm açısından direk uçuşlar önemli. Tanıtım eksikliğimizi artırarak, turizmde hedeflediğimiz noktaya geleceğiz. Bu nedenle kaygı ve endişe duymayın. Turist sayısında azalma değil artış olacak” dedi.

Haberin Devamı