Gazete Vatan Logo

O rektör hayatını kaybetti!

Önce bileklerini kesti sonra balkondan atladı

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Budak (45), tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) lojmanlarında kalan ve bileklerini kesip, 4. kattaki evinin balkonundan atlayarak intihar girişiminde bulunduğu belirtilen Budak, Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rektör Prof. Dr. Gökhan Budak’ın hastanede yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybettiğini söyledi.

Baş sağlığı dileğinde bulunan Korkmaz, ”Maalesef hocamızı kaybettik. Zaten olay yerinde kalbi durmuş ancak doktor olan komşusunun müdahalesiyle hayata döndürülmüştü. Başımız sağolsun. Üzgünüz” dedi.

Budak’ın lojmanlardaki komşusu olan Sevda Oguş da evdeyken bir ses duyduklarını belirterek, şöyle dedi:

”Dışarı çıktığımda komşumun yerde yattığını gördüm. Hemen ambulansa bilgi verdik. Gökhan hocamız, yerde yatıyordu, kendisi nefes alamıyordu. Ambulansı aradılar. Karşı blokta bir doktorumuz vardı o müdahale etti. Müdahale sonrasında nefes almaya başladı. Ambulansla hastaneye götürdüler. Çok iyi bir insandı.”

NEŞELİ BİR KİŞİ BİLİNİYORDU

Hem uzun süre görev yaptığı Atatürk Üniversitesi’nde, hem de 140 gün Rektörü olduğu Bayburt Üniversitesi’nde çevresinde neşeli bir kişi olarak tanınan Prof. Dr. Gökhan Budak’ın intiharı, arkadaşlarını şoke etti.

Bu sabah kendisiyle telefonla konuştuğunu söyleyen Bayburt Üniversitesi’nde görevli bir öğretim üyesi, "Hiç bir sorunu yoktu, burada gayet mutluydu. Son derece neşeliydi" dedi.

Bu arada Rektör Prof. Dr. Gökhan Budak’ın bir süredir zayıflama ilacı kullandığı ve ilacı 3 gün önce bıraktığı ileri sürüldü.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NDE TÖREN DÜZENLENECEK

Prof. Dr. Gökhan Budak’ın cenazesi Yakutiye Araştırma Hastanesinden alınarak otopsi için Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü. Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, internet sitesinde üzücü olayla ilgili olarak "Atatürk Üniversitesi lojmanlarındaki evinde geçirdiği yaralanma sonucu Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan ve burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Budak vefat etti" denildi.

Bayburt Üniversitesi’nden yapılan açıklamada Rektör Prof. Dr. Gökhan Budak’ın vefat ettiği belirtilirken, "Merhuma Allah’tan rahmet kederli ailesine ve üniversitemiz camiasına başsağlığı diliyoruz. Yarın (27.01.2013) Pazar günü saat 07.00’da Bayburt Üniversitesi Rektörlüğü önünden otobüs kaldırılacaktır. 09.30’ta Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü önünde tören düzenlenecektir. Törenin ardından Olur ilçesinde cenaze defnedilecektir. Halkımıza duyurulur" denildi.

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ DE İNTİHAR ETMİŞTİ

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Budak gibi aynı bölümden olan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap da intihar etmişti. 48 yaşındaki Rektör Prof. Dr. Büyükkasap, 18 Mart 2010 tarihinde Erzincan’daki lojmanda iple kendini asarak yaşamına son vermişti.

Üniversitenin açılışındaki konuşması

BAYBURT Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Budak, üniversitenin 2012-2013 akademik yılın başlaması nedeniyle düzenlenen törendeki konuşmasında "Ülkenin en büyük engeli aydın şizofrenisi" demişti. Prof. Dr. Gökhan Budak, şunları söylemişti:

"Güzel ülkemizin neredeyse her bölgesinden aynı kilimin farklı desenleri olarak kabul edilebilecek güzellikte bir öğrenci profili ile yeni bir akademik yıla ’merhaba’ diyeceğiz. Hangi mesleğe sahip olursa olsun insana saygı duymayan, iş ahlakından yoksun insanlar, ne kadar bilgili olursa olsun insanlık için ciddi bir zaaf noktasıdır. Birer aydın olma ve aydınlar yetiştirme mesuliyetini taşıyan bizler, ülkemizin en büyük engeli haline gelen aydın şizofrenisine yakalanmadan, bu coğrafyanın değerleriyle barışık, herkes gibi düşünmesek de herkesin fikrine saygılı, özgür bir akademik ortamı inşa etmek zorundayız. Ancak hiçbir özgürlüğün sınırı, başkalarının hele hele içinde yaşadığımız toplumun değerlerini hor görecek, küçümseyecek genişlikte değildir. İnsanın, kendisine kutsallık atfederek, 'ben, biz ve diğerleri’ ayrımına gitmesi hastalıklı bir tutumdur. İnançlara, kültürel değerlerimize sahip olmayı ya da onlara saygı göstermeyi aydın olmanın önündeki engeller olarak görmek oryantalist düşüncenin bu ülke aydınına dikte ettiği tehlikeli bir hastalıktır. Bizler bir an önce bu hastalıklı tutumdan vazgeçmek ve değerlerimizden aldığımız ilhamla bilgi ve teknoloji üreterek, insan yetiştirerek bu ülkenin güçlü geleceğine katkı sunmak zorundayız. Bu bağlamda yapacağınız her türlü akademik çalışmaya maddi ve manevi her türlü destek verilecek, üretenin daha fazla değer göreceği bir yönetim anlayışını hakim kılmaya çalışacağız."

"MUTLULUK, VİCDANEN RAHAT OLMAKTIR"

Prof. Dr. Gökhan Budak, internette kendi adına açtığı web sayfasında yaptığı konuşmaların yanı sıra ’Güzel sözler’ bölümünde iki cümleye yer verdi. Prof.Dr. Budak’ın seçtiği iki güzel sözün berinde, "Mutluluk her şeyin kusursuz olması değil; vicdanen rahat ve huzurlu olmaktır. Allah zalimler çatlayasıya doyarken, mazlumların açlıktan kırılmasına mani olması hususunda ?limlerden söz almasaydı, hilafet devesinin yularını sırtına atar, terk ederdim" ifadeleri yer aldı.

Prof. Dr. Gökhan Budak kimdir?

PROF. Dr. Gökhan Budak, Erzurum’un Olur ilçesinde doğdu. 1989’da Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu. 1990’da birincilikle bitirdiği bölüme araştırma görevlisi, 1996 yılında yardımcı doçent, 2000’de doçent ve 2006’da Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı’nda profesör olarak atandı.

X-ışını Floresans Spektroskopisi, Atom ve Moleküllerin Kuantum Mekaniksel Hesaplamaları ile Monte Carlo Simülasyon Tekniği konularında bugüne kadar 60’dan fazla SCI kapsamındaki dergilerde bilimsel makalesi, yurtiçi ve yurtdışı sempozyumlarda sunulmuş 40 civarında bildirisi var. SCI kapsamındaki makaleleri TÜBİTAK Teşvik Primi ile ödüllendirildi ve 500’den fazla atıf yapıldı.

2002–2003 yıllarında Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü, 2008-2010 yıllarında da Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Haberin Devamı