Gazete Vatan Logo

O gün neler yaşanmıştı?

AP ajansı, ABD'nin bağımsızlık günü olan 4 Temmuz 2003'te yaşanan olayı o dönemde şöyle anlatmıştı:

O gün neler yaşanmıştı?

ABD'nin Irak operasyonunda görevlendirmek üzere tercüman aradığını duyan Tuncay Çelik, 2003'ün Şubat ayında San Diego merkezli Titan tercüme şirketiyle anlaşarak Kerkük'teki ABD üssüne gitti. "Amerika Saddam'dan kurtulurken ben de onların yanında yer almak istiyorum" diyordu. Orada kendisi gibi tercüman olarak görev alan bir başka Türk Savaş Dalkılıç ile tanıştı. 4 Temmuz günü ABD askerleri Irak'taki direnişe yönelik bir istihbarat gerekçesiyle Türk karakoluna baskın düzenleme kararı aldı. Yanlarında Dalkılıç ve Çelik vardı. Askerler herkesi tutuklayıp Kerkük'e götürdü. Tutuklananlar arasında üniformasız 11 Türk askeri vardı. Kerkük'teki üste ABD ile görev yapan Türk subayları olayı haber alır almaz askerlerin yanına geldi.

Vecdi Gönül'ün telefonu

Bir Türk Yüzbaşı, operasyonun başındaki Amerikan Albay ile sert bir ağız dalaşına girdi. İkilinin sözlerini Çelik çeviriyordu. Tartışmanın en hararetli anında Yüzbaşı'nın cep telefonu çaldı. Arayan Savunma Bakanı Vecdi Gönül'dü... O kadar yüksek sesle bağırıyordu ki Çelik yüzbaşının yanında olmasına rağmen her şeyi duyuyordu. Gönül, "Derhal olayı çözüp sorumluları bul" diye bağırıyor hatta tehdit ediyordu. Amerikalılar, gözaltına aldıkları 11 askere turuncu mahkum elbisesi giydirip başlarına çuval geçirmiş, ellerini kelepçelemişti. Dalkılıç'tan sorgulama sırasında tercümanlık yapmasını istediler. Bu kez de devreye aynı üste görev yapan bir Türk Albay girdi. Dalkılıç'a dönerek, "Sorguda tercümanlık yaparsan Türkiye'ye döndüğünde cezalandırılırsın" dedi. Sorgu yine de gerçekleşti.

Haberin Devamı

Kargo uçağıyla kaçtılar

Türk askerlerine olan biteni anlatmakta direnen Çelik ve Dalkılıç, çuval olayının patlak verdiği gün durumlarını değerlendirmek üzere bir odaya çekildi. Tir tir titriyor, "İçinde olmamamız gereken bir duruma düştük" diyorlardı. Tercümanlarla birlikte çalışan Amerikalı yüzbaşı Patricia Cawdrey'i uyandırdılar ve durumu anlattılar. Cawdrey, "Ülkenize dönmekten korkuyorsanız ABD'ye sığınma talep edin" önerisinde bulundu. Sonrasında bir Türk askeri yetkili, Ankara'ya gönderdiğini söylediği bir belge ile tercümanların yanına geldi. Belgede her iki Türk'ün de vatan haini olduğu yazıyordu. İki tercüman tek çarelerinin ABD'ye sığınmak olduğuna karar vererek Irak'tan kalkan bir kargo uçağıyla ABD’ye gitti. 3 ay sonra Kasım 2003'te sığınma talepleri kabul edildi.

Haberin Devamı