Gazete Vatan Logo

O görüşme gerçekleşti!

Hula katliamıyla dünyanın Suriye sabrı taşarken, Kofi Annan ile Esed bugün buluştu

Geçen hafta Suriye'nin Hula Kasabası'nda yaşanan dehşet anlarının aktivistler tarafından çekilen amatör kamera kayıtları ortaya çıkarken önce Avustralya, sonra Fransa ve Almanya hızla Suriye Büyükelçileri'ni sınır dışı edeceklerini açıkladı.

ANNAN ENDİŞELERİ İLETTİ

Öte yandan Annan ve Esed görüşmesi de Suriye'de gerçekleşti.
BM ve Arap Birliği’nin özel temsilcisi Kofi Annan, bugün Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile Şam’daki görüşmesinde, uluslararası toplumun özellikle Hula’daki katliamdan sonraki ciddi endişelerini iletti.
Annan’ın sözcüsü Ahmed Fevzi, görüşmeden sonra yayınladığı açıklamada, özel temsilci Annan’ın, şiddetin sona erdirilmesi ve mahkumların serbest bırakılması için cesur kararlar alınmazsa altı maddelik barış planının başarılı olamayacağını ve planın bütünüyle uygulanmasının önemini Esed’e vurguladığını belirtti.
Fevzi, Kofi Annan’ın daha sonra görüşmenin içeriğiyle ilgili açıklama yapmasının beklendiğini kaydetti.
Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Esed ve Annan arasındaki görüşmeyi "olumlu ve yapıcı" diye niteleyerek, barış planı ve şiddeti durdurma konusunda ilerleme sağlamak için ayrıntıların görüşüldüğünü ifade etti.


HOLLANDE: BUGÜN YA DA YARIN


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye’nin Paris Büyükelçisi Lamia Şakkur’un, 108 kişinin öldüğü Hula katliamına yanıt olarak bugün ya da yarın sınır dışı edileceğini bildirdi.
Hollande, Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi ile görüşmesinden sonra basın toplantısında yaptığı açıklamada, Suriye büyükelçisine bu kararın bugün ya da yarın bildirileceğini belirtti.
François Hollande, Suriye’nin Dostları toplantısının da Temmuz başında Paris’te yapılacağını sözlerine ekledi.

ALMANYA 72 SAAT VERDİ
Alman Haber Ajansı (DPA), "Büyükelçi Lutfi’nin bugün Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını ve kendisine 72 saat içinde ülkeyi terk etmesi gerektiğinin bildirileceğini" duyurdu.

Alman hükümeti Şubat ayında da, Almanya’daki Suriyeli muhalifleri izledikleri gerekçesiyle Berlin’deki Suriye Büyükelçiliği’nde görev yapan 4 kişiyi sınır dışı etmişti. Şam’daki Almanya Büyükelçiliği ise aylar öncesinde
kapatılmıştı.

Avustralya, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin ardından, İtalya, İspanya ve Kanada da, Suriye’nin Hula kasabasındaki katliamın ardından Şam üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla
Suriyeli büyükelçi ve diplomatları sınırdışı kararı aldı.
İtalya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Suriye’nin Roma büyükelçisinin bakanlığa çağrılarak, "istenmeyen adam" ilan edildiği ve Suriye
hükümetinin sivil halka uyguladığı şiddete tepki olarak sınırdışı edilme kararının kendisine iletildiği belirtildi.
Açıklamada, bu kararın diğer Avrupa ülkeleriyle eşgüdüm halinde alındığı ve Suriye büyükelçiliğinin diğer birçok çalışanını ilgilendirdiği kaydedildi.
İspanya Dışişleri Bakanlığı, Şam rejiminin baskısına yanıt olarak Suriye’nin Madrid büyükelçisinin sınırdışı edileceğini açıkladı.

TÜRKİYE MASLAHATGÜZAR SEVİYESİNDE

Bu arada Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin sınır dışı etme kararı almamasına rağmen, Ankara’daki Suriye Büyükelçiliği’nde çok az diplomatın kaldığını, Suriye’nin şu anda maslahatgüzar tarafından temsil edildiğini belirtiyorlar.



AVUSTRALYA: HULA VAHŞİ BİR SUÇ

Avustralya Dışişleri Bakanı Bob Carr, Avustralya’daki en üst düzey Suriyeli diplomat olan Maslahatgüzar Cevdet Ali ile bir diğer diplomatın 72 saat içinde ülkeden ayrılmasının istendiğini söyledi. Carr, Hula’daki ölümlerin "korkunç ve vahşi bir suç" olduğunu da ifade etti.






'DEHŞET'E DÜŞEN ANNAN, ESAD'IN YANINDA

Şu dakikalarda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşen Arap Birliği ve BM'nin özel Suriye temsilcisi Kofi Annan, Hula'daki katliamın kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.
Temaslarda bulunmak üzere Şam'a gelen Kofi Annan, "iki gün önce meydana gelen bu trajik olayın kendisini şok ettiğini ve ürküttüğünü" belirtti.
Annan, "bunun ağır sonuçları olan tiksinti verici bir eylem olduğu"nu vurguladı.



"ANNAN PLANI REJİME ZAMAN KAZANDIRIR"

Görüntülerde çocuklar ateş altında koştururken, yaralıların kanlar içinde çırpındığı görünüyor. Dünya tarihine şimdiden 'Hula Katliamı' olarak geçen olay geçen hafta 100 kişiden fazla kişinin kısa süre içinde ölmesine neden olmuştu. Ölenlerden çoğu da çocuklardı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, bugün ülkenin çeşitli kentlerinde ordunun muhaliflere karşı düzenlediği operasyonlarda 15 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Humus’un bazı bölgelerinde operasyonlardan dolayı halkın alışveriş yapamadığını anlatan muhaliflerin medya sorumlusu Ebu Ubeyde,Annan Planı’nın sadece rejime zaman kazandırdığını söyledi.

Haberin Devamı