Gazete Vatan Logo

Numan Kurtulmuş'tan flaş açıklama

Numan Kurtulmuş'tan flaş açıklama

BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Şanlıurfa Suruç’taki Amara Kültür Merkezi’ne dün düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında her türlü ihtimalin en ufak bir detayı atlamadan değerlendirildiğini söyledi. Kurtulmuş, "Hakikaten olay ilginçtir. Suruç Belediyesi Amara Kültür Merkezi nispeten korunaklı bir yer, demir kapıları olan korunaklı bir bina. Böyle bir binanın içerisinde, böyle bir bombalama olması gerçekten son derece üzücüdür" diye konuştu. Türkiye’de birilerinin kaos yaratmak için eş zamanlı düğmeye basmış olabileceğini söyleyen Kurtulmuş, "Biz, vatandaşlarımız arasında birliğimiz, dirliğimiz, beraberliğimizi, kardeşliğimizi sağlayacak ama birilerinin bastıkları düğmeyle de bu ülkeyi karıştırmalarını müsaade etmeyecek güce de niyete de iradeye de sahibiz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla dün akşam saatlerinde beraberinde İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte kente gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dün Suruç’taki Amara Kültür Merkezi’nde canlı bomba saldırısıyla ilgili Şanlıurfa Polisevi’nde basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Özel Harekat Daire Başkanı Turan Aksoy ve Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün de katıldığı toplantıda bombalı saldırıyla ilgili bilgi veren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, ölü ve yaralı sayısı ile soruşturmada kaydedilen aşamayla ilgili bilgi vererek, şöyle dedi:

"Sayıları maalesef 31’e çıkmış olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine baş sağlığı diliyorum. Bütün sevenlerine, çevrelerine, milletimize ve halkımıza baş sağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin. Ayrıca şu anda 32 yaralı, akşam da içerisinden taburcu edilenler oldu. 32 yaralımız var. Bunların bir kısmı oldukça ağır. Biz de ziyaretimiz de gördük. Bunların 3 tanesi Şanlıurfa’nın dışında, 29 tanesi de Şanlıurfa hastanelerinde tedavi ediliyor. Ayrıca dün akşam saatleri itibariyle bildiğiniz gibi Suruç’taki cenazelerin tamamı Gaziantep’teki Adli Tıp’a kaldırıldı. Şanlıurfa’daki Adli Tıp imkanlarından çok daha iyi olduğu için Gaziantep nakledildi. Orada da işlemleri yapıldıkça şuana kadar 5 cenaze ailelerine teslim edildi. Ve diğer cenazeler de kimlikleri belirlendikçe ailelerine teslim edilme süreci devam ediyor. Bir kere daha bu ailelere de büyük sabırlar diliyorum, Allah metanet versin."

Haberin Devamı

Soruşturma kapsamında her türlü konunun ve detayın ele alınarak incelendiğini ifade eden Kurtulmuş, "Hakikaten olay ilginçtir. Suruç Belediyesi Amara Kültür Merkezi nispeten korunaklı bir yer, demir kapıları olan korunaklı bir bina. Böyle bir binanın içerisinde, buraya kadar, canlı bomba ise bomba, şu ana kadar bütün emareler onu gösteriyor. Böyle bir bombalama olması gerçekten son derece üzücüdür. Tesadüfen yani yoldan geçen bir kalabalığa bir bomba atılmış değil, bu üzerinde özellikle hassasiyetle durduğumuz bir noktadır. Hiç bir detay ihmal edilmeden ortaya çıkabilecek en ufak bir ipucu, nerede ne varsa, arkadaşlarımız sağ olsunlar an be an bunları değerlendiriyorlar. Ve en ufak bir detayı dahi ihmal etmeden, kimlikler ortaya çıktıkça da bu kimliklerin irtibatları, arkasındaki intisapları, bütün bunların hepsi çok detaylı bir çalışmayla inşallah bu olayın arkasındaki, ne varsa, inşallah aydınlanacaktır, aydınlatılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmaması lazım. Büyük bir titizlikle, ilk andan itibaren son derece uzman bir kadroyla, hem olay yeri bakımından, hem cesetlerin teşhisi bakımından, hem de kimlikler ortaya çıktıkça bu kimliklerle ilgili en ufak bir ipucu dahi kaçırılmadan sonuç elde edilmeye gayret edilmektedir" diye konuştu.

Haberin Devamı

’TERÖRÜN, DİNİ, DİYANETİ, MEZHEBİ, MEŞREBİ, SİYASİ KANAATİ OLMAZ’

Kurtulmuş, bu ve benzer saldırıların Türkiye’nin ortak acısı olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Bu bütün Türkiye’nin ortak acısıdır, ortak meselesidir. Dün akşam da ifade ettim, bir kere daha çok net bir şekilde söylemek isterim. Terörün, dini, diyaneti, mezhebi, meşrebi, siyasi kanaati olmaz. Terörist kim olursa olsun, hangi kimliğe sahip olursa olsun insanlık düşmanıdır. Gerçekten halkımızın düşmanı olan bu terörist gruplara karşı, bütün halkımız, milletimiz hep beraber el ele, gönül gönüle vererek ancak bu teröristlerin istedikleri sonuçları önleyebiliriz. Onun için de hepimizin, bütün kimliklerimizi, farklılıklarımızı, düşüncelerimizi, bir tarafa bırakarak, ortak bir çizgide buluşmamız lazım. O da insanlık onuruna, insanlık hakkına, insanların en temel hakkı olan hayatta kalma hakkını korumaya dönük olarak, hep beraber terörün karşısında bir mesafe koymak durumundayız, hep beraber durmak durumundayız. Bunu, özellikle bir kere daha tüm milletimizle paylaşmak istiyoruz. Detaylar ortaya çıktıkça, kesinleştikçe kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. Ama şuana kadar ki teknik bilgiler bunlardır."

Haberin Devamı

BASIN MENSUPLARINDAN DESTEK İSTEDİ

Basın mensuplarından bilgilerin kamuoyuyla sağlıklı paylaştırılması ve halkın teröre karşı aynı safta toplanması için destek isteyen Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bu arada sizlerin de, değerli basın mensuplarından da ayrıca destek bekliyoruz. Hem bilgilerin kamuoyuna sıhhatli bir şekilde ulaşması ve gönderilmesi, hem de teröre karşı bütün milletimizin ortak bir safta, ortak bir çizgide durabilmesi için siz değerli basın mensubu arkadaşlara da büyük sorumluluklar düşüyor. Medyada yazan arkadaşlara da büyük sorumluluklar düşüyor. Bu süreci, inşallah sabırla, metanetle, ferasetle atlatacağız ve bu olayın arkasındaki gerçek sorumluları kimlerce bunları da aydınlatarak ortaya koyacağız."

ALGI YÖNETİMİ YÜRÜLTÜMEYE ÇALIŞILIYOR

Konuşmasında bazı çevrelerce algı yönetimi yürütülmeye çalışıldığını söyleyen Kurtulmuş, "Açıkça ifade etmek istediğim, dün burada yaptığımız faaliyetler, buradaki gördüğümüz meselelerden birisi de son derece yanlış bir algı yönetiminin bazı çevrelerce yürütülmeye çalışılmasıdır. Bazı art niyetli çevrelerin, bu süreçlerde bir algı yönetimi içerisinde olduklarını görüyoruz. Belki el altından, belki kamuoyunu fısıltı gazetesiyle yönetmeye çalışan algı yönetimi. O da bu terör gruplarının bir kısmına Türkiye’nin destek verdiği, bu grupların terör eylemlerine cesaret edebildiği şeklinde maalesef son derece yanlış, haksız yorumları da burada Şanlıurfa’da da duyuyoruz. Bunların son derece yanlış, iftira olduğunu, açıkça bunları söylemenin Türkiye’ye haksızlık olduğunu, Türkiye’ye, bu aziz millete haksızlık olduğunu bir kere ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

’IŞİD TARAFINDAN YAPILMIŞSA, BUNUN BİR NUMARALI MUHATABI TÜRKİYE’

Suruç ve benzer saldırıların IŞİD tarafından yapılmışsa bunun muhatabının Türkiye olduğunu kaydeden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Daha dünyanın ismini bile bilmediği bazı terör örgütlerinin, adını söyleyeyim IŞİD’in ne kadar önemli, ne kadar büyük ve tehlikeli bir terör organizasyonu olduklarını da en başından itibaren Türkiye resmi düzeyde dile getirmiş ve her türlü tedbirini almıştır. Bunu söyleyenlere şunu hatırlatmak isterim. Şu anda henüz kesinleşmiş değil, ama emareler dünkü saldırı veya başka saldırılar bu terör örgütü IŞİD tarafından yapılmışsa, bunun bir numaralı muhatabı Türkiye’nin bizatihi kendisidir, Türkiye Cumhuriyeti hükümetidir, Türk halkının tamamıdır. Türkiye bölgesinde istikrar adası olan bir ülke. Evet terörden çok çektik, çok insanımızı, evladımızı kaybettik. Ama sonuçta Türkiye, bir Suriye olmadıysa, Ukrayna olmadıysa, bir zaman Irak’ta yaşanan olayları yaşamadıysa, bunun en temel nedeni, halkımızın bir ve beraber olarak kardeşçe yaşama bilincine sahip olmasıdır. Çok şükür bu bilinç fazlasıyla mevcuttur ve bu bilinci arttırmak için gayret göstereceğiz. Dolayısıyla Türkiye çevresindeki ülkelerdeki istikrarsızlıklardan hiç bir şekilde etkilenmeyen bir ülke olarak kendi iç barışını sağlayacak, iç kardeşliğini, dostluğunu sağlayarak yoluna devam edecek."

’BİRİLERİ EŞ ZAMANLI, KAOS YARATMAK İÇİN DÜĞMEYE BASMIŞ OLABİLİRLER’

Adıyaman’da askerler ile teröristler arasındaki çatışmaya değinerek Türkiye’de birilerinin kaos yaratmak için eş zamanlı düğmeye basmış olabileceğini söyleyen Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Dünkü olaylar sırasında yine kayda değer bir detayı da paylaşmak isterim. Bir tarafta Suruç’ta hain bir saldırıyla, insanlık dışı unsurlar tarafından yapıldığı anlaşılan saldırıyla 31 evladımızı kaybettik. Ama zamanda eş zamanlı olarak Adıyaman’da maalesef bir askerimiz şehit oldu, iki yaralımız var. Türkiye’de birileri eş zamanlı olarak kaos yaratmak için düğmeye basmış olabilirler. Biz, vatandaşlarımız arasında birliğimiz, dirliğimiz, beraberliğimizi, kardeşliğimizi sağlayacak ama birilerinin bastıkları düğmeyle de bu ülkeyi karıştırmalarını müsaade etmeyecek güce de, niyete de, iradeye de sahibiz. Bunun için hem burada ölen kardeşlerimize, hem de Adıyaman’da şehit olan kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Vatandaşlarımızın hep beraber bu hain tuzaklara karşı uyanık olmasını bir kere daha, bir vatan evladı olarak herkesten istirham ediyorum. Teröristin iyisi, kötüsü olmaz. Bu terör saldırısında ölenlerin de, öldürülenlerin de hepsi bizim insanımızdır. Teröristler de kim olurlarsa olsun, bizim düşmanımızdır. Çünkü cani ve zalim bir şekilde adam öldürmüşlerdir. Bunu bilerek bu şuurla insanlar arasında şu terörist, bu terörist diyerek asla ayrım yapmayız ve sadece 78 milyon için bunu söylemiyorum 7 buçuk milyarlık insanlık alemi için söylüyorum. 7,5 milyar için insanlık aleminde kim terörün hain dişlileri arasında mazlum şekilde ölürse, onun hakkını savunuruz. Kim insanın canını alırsa, ona karşı da herkesten daha çok yürekli şekilde buluruz. inşallah dün yaşadığımız bu kara olaylar en açık şekilde aydınlatılacak. Bunların arkasında kimler varsa ortaya konulacak ve inşallah Türkiye bu yaraları en hızlı şekilde kapatacaktır."

CANLI BOMBANIN KİMLİĞİ

Kurtulmuş, konuşmasının ardından saldırıyı gerçekleştiren kişinin kimliği ve cinsiyetiyle ilgili bir gazetecinin kendisine yönettiği soruya "Biz söylediğimiz şeyin net olması lazım. Yoksa kamuoyuna haksızlık etmiş oluruz. Dolayısıyla çok sayıda şüphe ve bilgi var. Bu şüpheleri, bilgileri biliyoruz ama somutlaşmış hale henüz gelmedi. Çok hızlı mesafe aldık yalnız onu söyleyebilirim. Hem kimlik, hem canlı bomba, hem nasıl buraya girdi, başka bilgiler. Oraya geldiyse, bağlantısı ne? Bunların hepsi hangi aşamada hangi bilgi kesinleşirse, sizlerle paylaşacağız. Şu anda büyük şüpheler var. Üst üste şüpheler birikiyor. Belli bir mesafe alındı. İnşallah bu anlamda bir şekilde olgunlaştığı anda paylaşacağız" yanıtını verdi.

BİRDEN FAZLA ÖRGÜT SORUSU

Kurtulmuş, birden fazla örgüt olup olmadığıyla ilgili soruya ise "Her türlü ihtimal. Yani IŞİD ihtimali kuvvetli görünüyor ama her türlü en ufak bir ipucu emniyet görevlilerimizi nereye sevk ederse, bütün detaylar üzerinde çalışılıyor. Dolayısıyla çok küçük bir ihtimal dahi olsa titizlilikle çalışılıyor" cevabını verdi.

İSTİHBARAT ZAFİYETİ VAR MI?

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "İstihbarat zafiyeti olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Şimdi bu anlamda bu söylediğiniz konu da dahil olmak üzere her türlü konu. Bizzat korunaklı bir yer. Sokakta yapılan bir basın açıklamasına yapılan bir bombalı saldırı değil. Suruç Belediyesi’nin duvarları olan bir yer. Dolayısıyla orada en ufak bir ihmal var mı, ne tür bir ihmal var yada bir kasıt mı var? İnanın ki siz nasıl soruyorsanız, bu soruları soruyor içinizi nasıl kemiriyorsa, arkadaşlarımızın da zihnini kemiriyor. Bunların hepsini soruşturuyoruz. 2 tane Emniyet müfettişi görevlendirildi bu konuyla ilgili. İstihbarat zafiyeti var mı? Nasıl içeriye girdi? Bağlantılar, bunları da çok ciddi şekilde araştırıyoruz, Ortaya çıktıkça da paylaşacağız."