Gazete Vatan Logo

Nezle hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar

Kış aylarıyla pek çoğumuz nezle ya da halk arasındaki tabirle soğuk algınlığına merhaba diyecek. Peki nezle hakkında gerçekten bilgi sahibi miyiz?

Nezle hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar

Nezleden nasıl korunulur?

Hint Profesör Meenu Singh'e göre vitamin ve minarel yönünden zengin gıdalar almak ve öksürük durumunda tuzlu suyla gargara ve buğu yapmak nezleden korunmak için yeterli önlemler. Antibiyotik ve bitkisel ilaçlara ise ilk aşamada gerek yok.

Takviye almak işe yarar mı?

Belki. Çinko takviyesi almak nezleye yakalanmamaya yardımcı olabilir. Sarımsak, C ve D vitaminleri size zarar vermez ama gerçekten koruyucu olabildiklerine dair yeterli veri yok. Probiyotiklerin -iyi huylu bağırsak bakterileri- nezlenin tekrarlama sayısını, şiddetini, süresini ve etkisini azalttığına dair zayıf da olsa bazı kanıtlar mevcut. Bilim insanları probiyotiklerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı ve henüz hangi çeşitten ve ne ölçüde alınması gerektiği konusunda çalışmalarına devam ededursun probiyotik miktarını artıran yoğurt yemekte hiçbir sakınca yok! Yeni Zelandalı Profesör Bruce Arroll sanılanın aksine tavuk suyu çorba ve buğu yapmanın nezleye iyi geldiği yönünde yeterli kanıt olmadığını belirtirken burun ve ağız spreylerinin ise yararlı olabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Nezle aşısı yolda mı?

Hayır. Aşılar bağışıklık sistemimizi belirli virüslere karşı güçlendirir. Yani aşının başarılı olabilmesi için belirli bir virüs veya virüsleri hedef alması gerekir. Oysa oldukça geniş bir ölçekte virüs nezleye yol açar.

Nezleyi tedavi edici bir ilaca tanıklık edebilecek miyiz?

Büyük olasıkla edemeyeceğiz. Son zamanlarda geliştirilmeye çalışılan pahalı bazı ilaçlar tıp camiasını heyecanlandırsa da grip benzeri yan etkilere yol açtıkları için elverişli değiller.

Niçin antibiyotik alınmamalı?

Nezleye virüsler yol açar ve antibiyotikler virüs öldürmez.