Gazete Vatan Logo

New York Borsası’nı her an BİP’leyebiliriz

Gelirinin yüzde 67’sini data ve dijital servislerden sağlayan Turkcell’in Genel Müdür Yardımcısı Ertopuz, “Servislerimizin her biri güçlü bir marka. Şirketleşme yolunda da hızla ilerliyorlar. New York Borsası’nda IPO (halka arz) hayalini kuruyoruz elbette ” dedi

New York Borsası’nı her an BİP’leyebiliriz

Özellikle son 2 yıldır iş modelini data ve dijital servisler üzerine kuran Turkcell, geçtiğimiz ay yılın 3’üncü çeyreğinde yüzde 25.7 büyüme ile 4.6 milyar lira gelire ulaşarak telekomünikasyon sektörünün en yüksek cirosunu açıklamış oldu. Turkcell gelirlerinin yüzde 67’si data ve dijital servislerden geldi. Dijital servislerdeki gelir büyümesi yıllık bazda yüzde 175’i buldu. Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde 473 bin mobil müşteri kazanan şirket, 34.6 milyon aboneye ulaştı. Mobil abonelerin yüzde 50’den fazlası ses, data ve Turkcell’in en az bir dijital servisini aktif olarak kullandı.

100 milyon kullanıcı

BİP, Yaani, lifecell, fizy, TV+, Lifebox, Dergilik, UpCall, Cropy, GollerCepte, Paycell ve Merhaba Umut gibi uygulamalarıyla neredeyse her cebe her eve girmeyi başaran Turkcell, hedef büyüttü. Uygulamalarını Turkcell olarak yaptıklarını ancak sadece Turkcell abonesi olanlar için yapmadıklarını belirten Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayşem Ertopuz, “Datayı işleyip müzik olarak, TV hizmeti olarak, bulut servisi olarak satıyoruz. Artık uygulamaların başlarında ‘Turkcell’ kelimesini de kullanmıyoruz. Ürün ve servislerimizin her birini ayrı markalar olarak ele alıyoruz. Onlar kendi ayakları üzerinde duran güçlü birer marka. Birer şirket olma yolunda hızla ilerliyorlar” dedi.

Haberin Devamı

2018 yılı sonunda globalde 100 milyon kullanıcıya erişme hedefi olduklarını açıklayan Ertopuz, Turkcell olarak hayallerini şu sözlerle açıkladı: “Sadece BİP, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 150 bin müşteri buldu kendine. Yaani’yi kullanan 2 milyon kişiden 100 bini yurt dışından. Hiç tanıtım yapmamamıza rağmen bir bakıyoruz Yeni Zelanda’da uygulamalarımız indiriliyor. Bunların hepsi bize markalarımızı ilerde New York Borsası’nda IPO (halka arz) hayalini kurduruyor. Türkiye ile sınırlı kalmayacağız. Bazı ülkelerde aktif tanıtım da yapacağız.”

BİP’te 8 milyon aktif kullanıcı
- BiP, aylık 1 milyar mesaj gönderme sınırını aşarak Ekim ayında ilk defa SMS sayısını geçti. Kullanıcılar her gün 55 milyondan fazla mesaj iletti. BiP’i 192 ülkede 8 milyonu aşkın kişi aktif olarak kullanıyor.
- fizy üzerinden şarkı dinleme oranı önceki yıla göre 3 kat arttı. fizy’de günde 8 milyon şarkı dinleniyor, ortalama 24 dakika geçiriliyor.
- Ücretsiz arama ve rehber uygulaması UpCall, ‘Bilinmeyen Numara’ dönemini geride bıraktı.
- Dergilik’le 350 dergi ile yerel ve ulusal 21 gazete okunabiliyor. Sadece Ekim ayında Dergilik’ten 2 milyondan fazla dergi ve 750 bin adet de gazete okundu. Bu yılın sonuna kadar 20 milyon adet yayın indirileceği öngörülüyor.
- Lifebox, Türkiye’nin yanı sıra Almanya ve Ukrayna başta olmak üzere 155 farklı ülkeden toplamda 5.5 milyondan fazla kullanıcısıyla global oyuncu olma yolunda ilerliyor.
- TV+’ın, fiber altyapının olduğu bölgelerde kullanılma oranı yüzde 42.3’e, mobil ve kutu olmak üzere toplam aktif kullanıcı sayısı da 1 milyon 350 bine ulaştı.
- Merhaba Umut ile Türkiye’deki 3 milyon Suriyelinin 1.3 milyonuna hizmet veriliyor.
- Piri uygulaması ile yurt dışında profesyonel tur rehberi cepte taşınıyor.
- Hızlı Giriş uygulamasıyla güvenli alışverişin kapıları açıldı. Tüm dünyadaki toplam kullanımının yüzde 11’ini Turkcell gerçekleştiriyor.
2.6 milyon TL destek toplandı
fonlama platformu Arıkovanı aracılığıyla girişimciler, projelerini hayata geçirmek için ihtiyaç duydukları kaynağa toplum desteğiyle ulaşıyor. Şimdiye kadar platform üzerinden 2.6 milyon TL’yi aşkın destek toplandı. 4 bini aşkın proje, başvuru yaptı. 41 proje kabul edilerek kampanyası başlatıldı. 18 kampanya destek hedeflerine ulaştı. Şu anda 15 girişimin kampanyası sürüyor. Arıkovanı’nda fonlanan 5 proje yatırımcılardan yatırım aldı.
Hedef yüzde 25 pazar payı
Yaani ile Türkiye kendi arama motoruna sahip sayılı ülkelerden biri oldu. Uygulamayı indiren Turkcell’lilere 1 GB’lık ek internet kotası sunuluyor. Yaani henüz tüm yeteneklerini sunabilmiş değil. Buna rağmen ilk hafta 1 milyon, 2 hafta içinde 2 milyon kullanıcıya ulaştı. Yaani için kısa süre içinde yüzde 25 pazar payı hedefleniyor. Gelecekte global pazara da açılma planı bulunuyor.

Haberin Devamı