Gazete Vatan Logo

Nereden buldunuz?

Suudi Arabistan’da hafta sonunda yolsuzlukla mücadele kapsamında gözaltına alınan onlarca prens ve işadamına servetlerini nasıl elde ettikleri sorulacak

Nereden buldunuz?

Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın başkanlığında kurulan Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’nun talimatıyla hafta sonunda gözaltına alınan 50 kişinin sorgulanmalarına başlandı.

Yerel basın, aralarında 18 milyar dolarlık servetiyle dünyanın 45’inci en zengin kişisi olan Prens El Valid bin Talal’ın da bulunduğu 11 prens başta olmak üzere, gözaltına alınan kişilere yöneltilen suçlamaların listesini yayınladı. Habere göre gözaltındaki kişiler, yetkiyi kötüye kullanma, silah anlaşmalarından çıkar sağlama, rüşvet karşılığında ihale verme, yasadışı anlaşmalara imza atma ve para aklama suçlamalarıyla karşı karşıya.

Komisyonun gözaltındakilere öncelikle kişisel servetlerini nasıl elde ettikleri sorusunu yönelteceği belirtiliyor. Malvarlıklarına açıklama getiremeyen zanlıların ağır hapis cezasına çarptırılacağı kaydedildi. Yerel basın, gözaltıların Suudi Arabistan için ‘tarihi bir adım’ olduğunu yorumunu yaptı, zira bugüne kadar ‘dokunulmaz’ olarak görülen prenslerin gözaltına alınması, daha alt seviyelerdeki ‘yozlaşmış’ yöneticilerin de yargı önüne çıkarılacağının göstergesi olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Gençlerin desteğine sahip

‘Cinsiyet eşitliği’ ve ‘ılımlı İslam açılımıyla’ adından söz ettirmeyi başaran Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın, 30 yaş altı Suudi gençlerin yüzde 70’inin desteğine sahip olduğu belirtiliyor. Genç Prens, ülkesinin bir 30 yılı daha radikal ideolojilerle mücadele için kaybetmeyeceği vaadinde bulunuyor.

Yerini sağlamlaştırıyor

Yabancı basın, Veliaht Prens Muhammed’in babası Kral Selman’ın yerine geçmeden önce, iktidarına muhalefet edebilecek önemli isimleri saf dışı bıraktığı yorumunu yaptı. Birkaç ay içerisinde yaşanacak olası bir taht değişikliği öncesinde Prens Salman’ın, kendisini destekleyen yüzlerce prensi önemli görevlere getireceği öngörülüyor.

Hariri Kral Selman’la görüştü

Hafta sonunda sürpriz bir kararla istifa eden Lübnan Başbakanı Saad el Hariri, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’le bir araya geldi. Hariri Cumartesi günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da iken istifasını duyurmuştu. Kendisine yönelik bir suikast planı olduğunu savunan Hariri, Suudi Arabistan’ın ‘ezeli düşmanı’ İran’ı ve Lübnan Hizbullah’ını ‘bölgede anlaşmazlık çıkarmakla’ suçlamıştı. Suudi Arabistan Körfez İşleri Bakanı Tamer el Sabhan da dün yaptığı açıklamada Hariri’nin istifasının ardından ‘Lübnan asla eskisi gibi olmayacak’ dedi.

Haberin Devamı

Son kare

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Prens Mansur bin Mukrin ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopterin enkazına ulaşıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı Güvenlik Sözcüsü Tümgeneral Mansur el Turki, uzmanların enkaz üzerinde incelemelerini sürdürdüğünü, kazanın nedenine ilişkin yakın zamanda bir açıklama yapılacağını belirtti. Öte yandan, Prens Bin Mukrin’in helikoptere binerken çekilen son görüntüsü olduğu iddia edilen bir video da yayınlandı. Prens Mansur bin Mukrin, eski Vliaht Prens Mukrin el Suud’un oğluydu.