Gazete Vatan Logo

Neo-Naziler Sofya sokaklarında

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yerel yönetimin ve sivil toplum kuruluşlarının tüm itirazlarına karşın aşırı sağcılar, Nazi destekçisiBulgar Alayları Birliği’nin lideri General Lukov’u anma yürüyüşü gerçekleştirdi

Neo-Naziler Sofya sokaklarında

Bulgaristan’da yüzlerce neo-Nazi, hafta sonunda başkent Sofya sokaklarında gövde gösterisi yaptı. Cumartesi akşamı kent merkezinde toplanan siyah giyimli göstericiler, Nazi Almanyası’na destek veren ‘Bulgar Alayları Birliği’nin lideri General Lukov’u anma yürüyüşü düzenledi. Göstericiler ellerinde meşalelerle Lukov’un o dönem yaşadığı evine doğru yürüyerek, çelenk bıraktı.

Sofya Belediyesi söz konusu etkinliğe izin vermemişti, ancak Bulgar yargısı göstericilere izin vermişti. Bulgar hükümeti, ülkenin önde gelen siyasi partileri, Yahudi örgütleri ve bazı sivil toplum kuruluşları, yürüyüşün düzenlenmesine karşı çıkmıştı. Etkinliğin yasaklanması için başlatılan uluslararası kampanyaya da 178 bini aşkın kişi destek vermişti.

ABD’den tepki

Yürüyüşle ilgili olarak ABD’nin Sofya Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Bahsi geçen yürüyüşle temsil edilen hoşgörüşüzlük görüntüsü oldukça üzücü rahatsız edici. General Hristo Lukov, adaletsizlik ve nefreti teşvik eden bir Nazi destekçisi, aynı zamanda herhangi bir saygıyı haketmeyen biri durumunda” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

1935-1938 yılları arasında Bulgaristan Savaş Bakanı olarak görev yapan Lukov, Almanya’daki Nazi yetkilileriyle olan yakın bağlarıyla tanınıyordu. Lukov, Yahudilerin vatandaşlık haklarını ortadan kaldıran ve 1935 yılında Naziler tarafından ortaya konulan Nuremberg Yasaları’na benzer bir modeli Bulgar yasalarına uyarlamıştı. Bu kapsamda Bulgar Yahudileri ve Yahudi olmayanlar arasında evlilik yasaklanırken, Yahudiler gelirlerine oranla çok ağır vergiler ödemek zorunda bırakılmıştı.

Destek verdiler

Bulgar aşırı sağcı grupların ‘savaş kahramanı’ olarak kabul ettiği General Lukov’u anma etkinliğine, Almanya, İsveç, Macaristan ve Estonya gibi ülkelerden neo-Nazi grupları da destek verdi.