Gazete Vatan Logo

Neden düşmemeli?

Piyasada gözler bugün Moody’s’in kararında olacak. Türkiye’nin düşük bütçe açığı, kamu borcu ve mali disipliniyle güçlü olduğunu belirten ekonomistler, notta indirim beklemiyor.

Neden düşmemeli?

Piyasalar darbe girişiminin ardından Türkiye’nin ‘Baa3’ ile ‘yatırım yapılabilir’ seviyedeki kredi notunu negatif izlemeye alan uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’e odaklandı. Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ statüsünü kaybedebileceği endişesiyle gözler, Moody’s’in bugünkü değerlendirmesinde olacak.

Ekonomistler, darbe girişiminin ardından piyasaların hızlı bir şekilde toparlanması dolayısıyla Moody’s’ten herhangi olumsuz bir hamle beklemediklerini, ‘pas geçme’ ihtimalinin yüksek olduğunu kaydediyor.

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, Moody’s’in herhangi bir açıklama yapmayabileceği gibi kısa bir not ile turizm ve dış finansman ihtiyacı üzerindeki risklere dikkat çekebileceğini söyledi.

Kırali, not indirimi kararının çok erken olduğunu belirterek, “Darbe girişiminin ardından finansal piyasalarda oynaklık ciddi biçimde arttı. Buna karşın TCMB’nin aldığı tedbirlerin de desteğiyle oynaklık belirgin biçimde azaldı. Hükümetin hızlı aksiyonlarıyla reel ekonomiye etkisi ve politik yansımasının sınırlı kaldı” dedi.

Haberin Devamı

Piyasada oynaklık yok

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, Moody’s’in bu kadar kısa süre içerisinde karar vermelerinin kolay olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Moody’s Türkiye ile ilgili karar alırken 3 noktada değerlendirme yapacağını belirtmişti. İlki, iç talepte uzun süreli bir yavaşlama olma ihtimaliydi. İkinci kriter dış finansman erişiminin kısıtlanmasıydı. Üçüncü kriter olarak Moody’s, politika öngörülebilirliğinin azalması ile atalet oluşması ihtimalini değerlendireceklerini belirtmişti. Sonuç olarak, Moody’s’in izlediği alanlardaki gelişmeler olumlu yönde oldu.”

Ziraat Yatırım Strateji Yöneticisi Bora Tamer Yılmaz da Moody’s’ten bugün açıklama yapmasını beklemediğini ifade etti. Yılmaz, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin en güçlü yönü basiretli borç yönetimi. Türkiye benzeri pek çok ülkede popülist politikalar nedeniyle kamu borçları artıyor. Türkiye yüzde 85 borç çevirme oranıyla borçluluğunu azaltıyor. Böylece bütçe açığı da sadece gelişmekte olan ülkeler arasında değil, tüm dünyayla kıyaslandığında da en iyi seviyelerde. Kamu teşviklerine ve asgari ücret zammına rağmen Türkiye’nin bütçe açığı bu yıl yüzde 1.5 civarında kalacak.”

Haberin Devamı

ABD verisi kritik

Piyasaların bugün dikkat edeceği bir başka önemli açıklama ABD’den gelecek. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kriterlerinde dikkat ettiği tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Tarım dışı istihdam verisinin güçlü çıkması halinde Fed’in

20-21 Eylül tarihlerinde gerçekleştireceği Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında faiz artışı olasılığı güçlenecek.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“ABD tarım dışı istihdam verisinde 180 bin kişilik beklentiler var. İstihdam verisinin beklentileri karşılaması veya beklentilerden yüksek gelmesi durumunda, ABD dolarındaki güçlü seyri destekleyebilir. Bu durum dolar/TL’de yukarı doğru baskı yaratabilir ve borsalarda da satışlara neden olabilir. Zayıf bir istihdam verisinin dolar üzerinde sınırlı bir zayıflamaya neden olması beklenebilir. Faiz artırım beklentileri zaten ötelenmiş durumda. Ancak dolardaki geçici zayıflama, iç piyasalarda da kurda aşağı yönlü etki yaratabilir.”

Haberin Devamı

21 ülkeden daha iyiyiz

-Türkiye’nin de aralarında bulunduğu alt seviye yatırım yapılabilir grubundaki ülkeler ‘Baa3’, ‘Baa2’ ve ‘Baa1’ notlarıyla temsil ediliyor.

-‘Baa1’ notuyla Mauritius, Umman, Tayland ve ‘Baa2’ notuyla da Bahama, Bulgaristan, Kolombiya, İzlanda, İtalya, Panama, Filipinler, Güney Afrika, İspanya ve Uruguay bulunuyor.

-Bu grubun en düşük notu olan ‘Baa3’ ile derecelendirilen ülkeler arasında başta Türkiye olmak üzere Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Namibya, Romanya, Slovenya, Trinidad ve Tobago yer alıyor.

-IMF’nin 2016 yılı büyüme tahminlerine göre yüzde 3.8 ile Türkiye, kendinden daha yüksek kredi notuna sahip olan Mauritius, Tayland, İspanya, Kolombiya, Bulgaristan, Umman, Bahama,

Uruguay, İtalya ve Güney Afrika’nın üzerinde.

-Kamu borcu göstergeleri açısından da Türkiye, alt seviye yatırım yapılabilir düzeydeki ülkelerin neredeyse tamamına fark atıyor. Kamu borcunun GSYH içindeki payı açısından bu grupta yer alan 21 ülke içerisinde Türkiye’den daha iyi durumda olan 3 ülkenin olduğu görülüyor. Türkiye’nin bu yıl kamu borcunun GSYH içindeki payının yüzde 30.7 tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

-Türkiye böylece alt seviye yatırım yapılabilir grubunda yer alan 21 ülkeden büyüme oranında 13’ünün, milli gelir büyüklüğünde 16’sının ve kamu borcunun GSYH içindeki payında da 17’sinin üzerinde yer alıyor.