Türban’cı TÜSİAD’a tur bindirdi!

Haberin Devamı

İster pencereden bak, ister sokağa in kaldırımdan bak. İster balkona çık balkondan bak, ister çatıya tırman tepeden bak.

Göreceğin aynıdır.

Yeni zenginlerin, eski zenginlerin yerine göz dikme uğraşıdır. Boğaz’ın “pasta ile büyümüş” prensleri ile Anadolu’nun “somun ekmekle beslenmiş” yeni civanlarının “kol bükme” kavgasıdır. Eşlerinin başı açık, saçları boyalı, dudakları rujlu, hem demokrat hem cumhuriyetçi hem küresel TÜSİAD sermayesi ile eşlerinin başı örtülü, şimdi çok Avrupa’cı, çok demokrat, az Cumhuriyetçi, ileri derecede küreselci TÜRBAN sermayesinin “büyüme-gelişme-öne geçme-pazarın lideri olma-tekel ve oligopol kurma, ihalelerden büyük pay almak için iktidar partisini yönetip yönledirme” mücadelesidir. TÜRBANCI sermaye ile TÜSİAD’ÇI sermaye’nin boğaz boğaza gelmesidir. TÜRBAN’cıların partisi AKP, liderleri Tayyip Erdoğan’dır. TÜSİADçılar, lidersiz ve partisiz kalmışlardır.

***


Türbancılar fark yaptı.

Tur bindirdi.

AKP’nin iktidar olduğu son 5 yıl içinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve ona bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (Emlak Konut GYO) açtığı toplam 16 katrilyon liralık ihalenin 10 katrilyon lirasını MÜSİAD, TUSKON, AKP üyesi iş adamları aldı. 16’nın sadece 6’sı AKP ile doğrudan bağı olmayan şirketlere kaldı. Bu gerçeği belgelere dayandırarak ortaya çıkaran Harun Gürek oldu.

Harun Gürek’i tanırım.

Ben Milliyet Gazetesi’nin “Ekonomi Servisi” ni yönetirken birlikte çalıştığımız dürüst, temiz, enerji dolu, kalemini hep haktan-hukuktan yana kullanmış gazeteci Harun Gürek, “AKP’nin Müteahhitleri” başlığını taşıyan 320 sayfalık bir kitap yazdı. Güncel Yayıncılık’tan çıktı.

Yazar, kaynaklara inmiş.

Yıl yıl araştırmış.

Firma firma incelemiş.

İktidar partisi AKP’nin ilk 5 yıllık döneminde TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun yaptığı konut, altyapı ve sosyal donatı ihallelerinin tutarı 16 milyar YTL’yi (eski parayla 16 katrilyon lira) buluyor. Bu miktar ihalenin 9 milyar 982 milyon YTL’lik bölümü; yani yüzde 68’i iktidara yakın olan veya yakın durmaya çalışan şirketlere verildi.

***


İhalelerin yüzde 68’ini alanların; siyasal İslamcı kökenden gelen iş adamlarının kurduğu Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), Nurculuğun güçlü isimlerinden Fethullah Gülen’e yakın iş adamlarını çatısı altında toplayan Türkiye Sanayici ve İş adamı Dernekleri Konfederasyonu (TUSKON) üyesi şirketler oldu. Türbancı Sermaye, TÜSİAD’a somut anlamda tur bindirdi.

Bu ne anlama gelir?

Sermaye birikiminin at değiştirdiği; paranın “Boğaz’ın Prensleri atından” inip, “Anadolu’nun Civanları” atına bindiği anlamına gelir. Harun Gürek’in kitabında bu açıdan çok ayrıntı var.

DİĞER YENİ YAZILAR