Gazete Vatan Logo

NATO’nun yumuşak karnı

NATO kuvvetleri, Rus tehdidine karşı en savunmasız noktası olarak gösterilen Polonya sınırındaki Suwalki Boşluğu’nda güç gösterisi yaptı. Tatbikatlara 31 binden fazla asker katıldı.

NATO’nun yumuşak karnı

ABD kuvvetleri, NATO’nun en savunmasız noktası olarak gösterilen Polonya’daki sınır şeridi Suwalki Boşluğu’nda geniş çaplı tatbikatlar düzenledi. 103 kilometre uzunluğundaki sınır şeridinin korunması, Rusya’nın Avrupa kıtasındaki toprağı olan Kaliningrad ile NATO üyesi olmayan Belarus arasında kalması nedeniyle hayati önem teşkil ediyor. Suwalki Boşluğu, NATO üyesi iki ülke olan Polonya ve Litvanya arasındaki sınırı oluşturuyor. ABD’li yetkililer, Rusya ile olası bir savaş durumunda Rus ordusunun Kaliningrad Üssü’ndeki birliklerini harekete geçirerek söz konusu sınır şeridini kullanıp, NATO ülkelerine saldırabileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca, Suwalki Boşluğu’nun düşmesi durumunda, Baltık ülkeleri ile NATO’nun bağlantısının tamamen kesilebileceğinden endişe ediliyor.

24 ülkeden 31 binden fazla askerin katıldığı ‘Anakonda 2016’ tatbikatı Polonya’da geçtiğimiz hafta başlamıştı.

‘NATO savaş çığırtkanlığı yapıyor’

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier NATO’nun Doğu Avrupa’daki tatbikatlarını eleştirdi ve ittifakı “savaş çığırtkanlığı” yapmakla suçladı. Steinmeier bu ay başlatılan tatbikatların yapıcı olmadığını ve Rusya’yla gerilimi daha tırmandırabileceğini söyledi. Alman Dışişleri Bakanı NATO’yu tatbikatlar yerine Rusya’yla diyalog ve işbirliğine odaklanmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Tatbikat kapsamında ABD birlikleri, aynı anda 550 paraşütçüyü Suwalki Boşluğu’na indirmeyi başardı.