Gazete Vatan Logo

Nasipse ‘Ülker’imizi globale tercüme ettik

Yıldız Holding, çikolata ve bisküvi markalarını tek şirket altında topladı. Murat Ülker, “Godiva, DeMet’s, United Biscuits ve Ülker’i Pladis çatısı altında topluyoruz. Nasipse Ülker’i globale tercüme ediyoruz” dedi. Pladis ismi, Ülker anlamına gelen Pleiades takım yıldızından ilham alıyor

Nasipse ‘Ülker’imizi globale tercüme ettik

Yıldız Holding ana odağı olan bisküvi ve çikolata şirketlerini Godiva’nın perakende operasyonu hariç, Pladis adıyla tek bir şirket çatısı altında birleştirdi. Godiva, DeMet’s, United Biscuits ve Ülker markalarını tek şirkette buluşturan yeni yapılanma hakkında bilgi veren Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker; “72 yıl önce kurulan bu şirket Yıldız Holding adı altında bisküvi, çikolata, şekerleme işinde dünyada global marka, global şirket olmak için ilerliyor. Bu süre zarfında perakendeden gayrimenkule çeşitli sanayi dallarında geliştik. 14 ülkede faaliyet gösteren 77 fabrika, 300 marka ile binlerce satış noktasındayız. 50 bin kişiyi aşkın bir aile olduk. Ama artık bisküvi, çikolata, şekerlemeye yani ana işimize odaklanmak ve bu sahada global olmak istiyoruz. Bunun için yeniden organize oluyoruz. Amacımız atıştırmalık işinde lider olmak” dedi.

Dünyayı bölgelere ayırdı

Dünyayı bölgelere ayırdıklarını ve bu alanları CEO’lar arasında paylaştırdıklarını anlatan Ülker, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Şirket yapımızı yeniden değerlendiriyoruz, yeniden organize oluyoruz. Dünyayı bölgelere ayırdık. Ve CEO’larımıza bu bölgeleri paylaştırdık. Mehmet Tütüncü, Türkiye Ortadoğu, K.Afrika ve Türki Cumhuriyetlerden sorumlu. Mohamed Elsarky, global Godiva işimizin yanı sıra Amerika kıtası ve Japonya’dan mesul. Jeff van der Eems ise İngiltere, Kıta Avrupası ve Afrika’dan sorumlu olacak. Kalite ve inovasyon gurusu diyebileceğim Ali Ülker kendi sahasında global mesuliyet üstlenirken, Cem Karakaş da işin idaresinde bana yardımcı olacak. Çin, Rusya kısmen Güney Doğu Asya yeni kuracağımız ve geliştireceğimiz bölgeler olacak. Ana fikir ne derseniz, basitçe her ısırıkta tüm dünyaya mutluluk vaat ediyoruz. ”

Pladis’in kelime anlamına da değinen Murat Ülker, sözlerini şöyle tamamladı: “Aslında özel bir manası yok. Aztekler Maya diyor, Japonlar Subaru. İran’da Pervin, Arapça’da Süreyya denir. Biz ise Ülker manasına gelen, Latince 7 yıldızdan oluşan Pleiades takım yıldızından ilham aldık. Nasipse Ülker’i globale tercüme ediyoruz.”

Haberin Devamı

BİZ ŞİRKET SİMSARI DEĞİLİZ

MURAT Ülker, grubun yeni şirket alımı olup olmayacağı sorusuna, şöyle yanıt verdi: “Biz şirket almaya da, satmaya da çok alışkınız. Yalnız biz şirket simsarı değiliz. Uygun ortam ve değeri bulduğumuzda elimizdeki şirketlerden sattığımız da olur. Godiva’da, United Biscuits’te olduğu gibi aldığımız da olur.”

Yeni şirket ya New York ya Londra’da halka açılır

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Cem Karakaş, 2015’te grubun toplam cirosunun 12 milyar dolar olduğunu, bunun 5.2 milyar dolarının Pladis altındaki markalardan geldiğini söyledi. Karakaş,Yıldız Gıda’nın geçen yıl 8.2 milyar dolar gelire ulaştığını belirterek, DeMet’s, Godiva, United Biscuits ve Ülker şirketlerinin toplam çalışan sayısının 26 bin olduğunu kaydetti. Pladis’in operasyonel para biriminin sterlin olacağını bildiren Karakaş, “Geçen yıl 3.5 milyar sterlin olan ciroyu 2018’de 5.5 milyar sterline çıkarmayı, 343 milyon sterlin olan EBİDTA’yı ise yüzde 26 artırarak 900 milyon sterline taşımayı amaçlıyoruz” diye konuştu. Karakaş, yeni şirketin halka arzına ilişkin soru üzerine, “Bu şirket halka açılmalı. Açılırsa ya Londra’da ya New York’ta açılır” dedi. Karakaş, grup şirketlerinden Şok’u satmayacaklarını, 2019’da halka arz etmeyi planladıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Hedefler ‘GOAL21’le kodlandı

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, şirketin nasıl yürütüleceği hakkında bilgi verdi. Akrostiş yaparak şirketin hedeflerini GOAL21 (Hedef 21) olarak kodladıklarını anlatan Ülker, koddaki G’nin “Gez oturma yerinde artık”ın kısaltması olan GOYA’dan, O’nun sıfır hatadan (zero defect), A’nın ortak bir hedefe koşmadan (alignment), L’nin liderlikten (leadership), 2’nin ikinciden (second), 1’in ise birinciden (first) geldiğini aktardı. Ülker, 2021’e kadar birinci oldukları kategorilerde daha iyi, yeni coğrafyalarda ise önce ikinci, ardından birinci olmayı hedeflediklerini vurguladı.