Gazete Vatan Logo

Muhalifler savaş suçu işledi!

Suriye'de esir aldıkları askerleri katlettiler

Suriyeli muhaliflerin esir aldıkları 10 askeri katlettikleri görüntüler internete düştü. BM yetkilisi “Bu bir savaş suçudur” tepkisini gösterdi.

Suriye’de Beşar Esad rejimine karşı savaşan silahlı muhaliflerin asker ve memurlara yaptığı katliamların görüntüleri daha önce de internete düşmüş ve büyük tepki çekmişti. Ancak dün video paylaşım sitesi YouTube’da yayınlanan bir video BM yetkililerini de ayağa kaldırdı. Halep ve İdlib’in Şam’la bağlantısını kuran Sarakeb kasabasında önceki gün yaşanan çatışmalarda muhalifler 28 Suriye askerini öldürdü. İnternete dün düşen görüntülerde askerlerin bir kısmının çatışmalar sırasında değil, muhalifler tarafından esir alındıktan sonra katledildiği ortaya çıktı. Görüntülerde, esir alınan 10 askerin otomatik silahlarla taranmadan önce dövüldüğü ve hakarete uğradığı görülüyor. Katliam gerçekleşmeden önce bir “muhalif” ile esir bir asker arasında geçen diyalog şöyle:

Muhalif: İt herif! Sen bizim bu ülkeden olduğumuzu bilmiyor musun?

Esir asker: Yemin ederim ben kimseyi vurmadım, ben kimseyi öldürmedim!

Muhalif: Kes sesini! Hayvan herif! Çevirin onları!

Görüntülerin ortaya çıkmasından sonra BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, “Bunun bir savaş suçu olduğu ortada. Bu görüntüler yasal süreçlerde kanıt olarak kullanılabilir. Suriye’deki tüm taraflara uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıyoruz” diyor.

ÖSO Halep PYD komutanını öldürdü

PKK’nın Suriye’deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Halep komutanı Şaha Ali Abdo’nun Özgür Suriye Ordusu güçlerince öldürüldüğü açıklandı. Suriye İnsan Hakları İzleme örgütünden yapılan açıklamada, Özgür Suriye Ordusu birlikleri ile PYD militanları arasında çıkan çatışmalarda esir alınan PYD’nin Halep komutanı (Nujin Derik kod adlı) Şaha Ali Abdo’nun öldürüldüğü belirtildi. PYD’ye yakın kaynaklar da haberi doğrulayarak, ÖSO’ya bağlı Selahaddin Eyyubi Tugayları’nın Ali Abdo’yu esir aldıktan sonra infaz ettiğini açıkladı. PYD, Ali Abdo’nun ölümünün duyulmasıyla birlikte bu günü ”Şehid Nujin Cuması” ilan ettiklerini ve çeşitli gösteriler düzenleneceğini duyurdu. Halep’in Eşrefiye ve Şeyh Maksud mahallelerinde PYD militanları ile ÖSO güçleri arasında çıkan çatışmalarda 19 ÖSO ve 40 PYD mensubu hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı