Gazete Vatan Logo

Mortgage'a geçişte düşüş var

Türk insanı pek çok şeyde olduğu gibi Mortgage’a geçip geçmeme konusunda da kararını son dakikaya bıraktı.

Mortgage’a geçmeyenlerin oranı son gün % 10’a çıktı

Son 24 saate kadar ‘Sisteme girmek istemiyorum’ diyenlerin oranı yüzde 2 iken, yüzde 10’a yükseldi

Akbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölüm Başkanı Cem Muratoğlu, Akbank’ta konut kredisi kullanan müşterilerden tutsat (mortgage) sistemine geçmeyip eski kanun kapsamında kalmak isteyenlerin oranının yüzde 10 olduğunu, piyasanın da yüzde 10’lar mertebesinde olmasını beklediklerini bildirdi.

Türkiye’ye has durum

Tutsat sisteminde müşteri eğilimini değerlendiren Muratoğlu, şöyle söyledi: “Orada Türkiye’ye has bir şey yaşadık. 6 Mart’ta yasa yürürlüğe girdikten sonra belirsizlik oldu. Akbank olarak biz müşterilerimizi bilgilendirdik. Uzunca bir süre fazla bir eğilimle karşı karşıya kalmadık. Geçen üç ayda, bu hafta başına kadar tutsat sistemine geçmek istemeyenler oldukça sınırlıydı. Biz millet olarak son dakika karar veririz, burada da kendini gösterdi. Rakam 1-1.2 seviyesindeydi. ‘Eski kanun kapsamında kalmak istiyorum’ diyenler bugün itibarıyla bizde yüzde 10. Piyasanın da yüzde 10’lar mertebesinde olmasını bekliyoruz. Akbank Türkiye ortalamasına yakın bir istatistiğe sahiptir. Yüzde 10-14 pazar payımızla Türkiye konut kredisi tabanını temsil ederiz. Pazartesiye kadar yüzde 1-1.2 seviyelerindeydi, bugün itibarıyla yüzde 10’u geçti.”

Tutsat sistemi faydalı

Cem Muratoğlu, müşterilerine tutsat sisteminin faydalı olduğunu söylediklerini belirterek, “Bugün de aynı şeyi söylüyoruz” dedi.
Bir tüketici aldığı konutu oturmak amacıyla aldıysa, şu ana kadar da ödemelerinde bir aksaklık yoksak tutsat yasasını tartışmasına dahi gerek bulunmadığını anlatan Muratoğlu, tutsatın vergi avantajı getireceğini, tutsatla ilgili gelecekte yapılacak ek iyileştirici düzenlemelerden faydalanabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı