Gazete Vatan Logo

Dündar’a silahlı saldırı

MİT TIR’ları davası için İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan Can Dündar’a silahlı saldırıda bulunuldu. 40 yaşındaki Murat Ş. isimli sabıkalı saldırgan ‘Vatan hainisin, seni yaşatmayacağım’ diyerek iki el ateş etti. Dündar şans eseri yara almadı...

Dündar’a silahlı saldırı

MİT TIR’larına ilişkin görüntüleri yayınladıkları gerekçesiyle yargılandığı Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar mahkemenin karar için ara verdiği sırada açıklama yapmak için adliyenin dışına çıktı. Bariyerlerin arkasında adliye meydanında bekleyen basın mensuplarının yanına açıklama için giden Dündar’a 17.30 sıralarında silahlı saldırı girişiminde bulunuldu. Sivaslı üzerinde Murat Ş. ‘vatan hainisin, seni yaşatmayacağız’ diyerek Dündar’ın ayağına doğru iki el ateş etti. Kurşunlar Dündar’a isabet etmedi. Yerden seken kurşun NTV muhabiri Yağız Şenkal’ın bacağına isabet etti.

Eşi ve milletvekili saldırganı tuttu

Bu sırada Dündar’ın yanında bulunan eşi Dilek Dündar ve CHP Çanakkale milletvekili Muharrem Erkek saldırganı arkasından tutarak etkisiz hale getirdi. Bir süre sonra olay yerine gelen polis saldırganın silahı yere atmasını söyleyerek yere yatırdı. Gözaltına alınan saldırgan Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü Çağlayan Polis Merkezi’ne götürüldü. Zanlı daha sonra Gayrettepe Asayiş Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Zanlının Gaziosmanpaşa’da oturduğu ve tekstil işiyle uğraştığı belirtilerken, ‘kasten yaralama, tehdit ve hakaretten’ emniyette kaydının bulunduğu öğrenildi. Can Dündar olayın ardından adliyenin içerisine girerken olayda hafif yaralanan muhabir hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı

‘Kim yaptırdı biliyorum’

Olayın ardından açıklama yapan Can Dündar ‘Saldırı doğrudan bana yönelikti. Saldırganın kim olduğunu bilmiyorum ama kimler tarafından yaptırıldığını biliyorum. Saldırganla yüz yüze geldim. Hedef bendim’ dedi.

ÖLDÜRMEK İSTESEM KAFASINA SIKARDIM!

Saldırgan Murat Ş.’nin “Şehitlerimiz hakkında ileri geri konuşuyordu. Vatan hainliği yapıyordu. Kimse beni azmettirmedi. Kendim karar verdim. Basından takip ediyordum. Bugün de duruşması olduğunu biliyordum. Ona bir ders vermek istedim. Öldürme kastım yoktu. Ayaklarına sıktım. Öldürmek isteseydim kafasına sıkardım” diye ifade verdiği öğrenildi.

DARBEYE TEŞEBBÜSTEN BERAAT, GİZLİ BİLGİ AÇIKLAMAKTAN 5 YIL 10 AY HAPİS

Haberin Devamı

İSTANBUL 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılandığı “MİT TIR’ları haberi” davasında ‘darbeye teşebbüs’ten beraat verdi. Mahkeme Can Dündar’a ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak’tan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül’e de aynı suçtan 5 yıl hapis cezası verdi, ancak tutuksuz yargılanmalarına hükmetti.

Başkan saldırıyı kınadı

Mahkeme Başkanı kararı açıklamadan önce Can Dündar’a yapılan saldırıyı kınadığını belirterek, “Heyet olarak hayretle karşıladık şiddetle ve lanetle kınıyoruz” dedi.

Örgüt dosyası ayrıldı

Mahkeme, kararında FETÖ/ PYD örgütünün varlığı yönünde henüz kesin bir yargı hükmü mevcut olmadığını belirtti. Bu nedenle yüklenen bu suçtan da herhangi bir hüküm kurulamayacağını belirten mahkeme, “Silahlı Terör Örgütüne Üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan açılan dava dosyasının ayrılmasına karar verdi.

Mahkeme sanıklar hakkında “Cebir ve Şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçunu işledikleri iddiasıyla dava açıldığını ancak Dündar ve Gül’ün suçun yasal unsuru olan cebir ve şiddet kullanmadıklarının açık olduğunu, TIR’ları durduran ve yargılanan sanıklarla irtibat ve ilişkilerinin de olmadığını ve sanıkların eyleminin kanundaki yasal suç tarifine uymadığı kanaatiyle bu suçtan beraatlerine karar verdi.

Haberin Devamı

GİZLİ BİLGİ AÇIKLAMAKTAN CEZA

Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki ‘casusluk’ suçlamasıyla ilgili olarak, “Sanıkların başka bir devletle veya terör örgütü ile anlaşma olgusunun dosya kapsamı itibari ile hukuka uygun şekilde elde edilmiş delillerle ispat edilemediği”ni bildiren mahkeme bu nedenle casusluk iddiasının, ‘devletin gizli kalması gereken bilgileri temin ve açıklamak’ suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Mahkeme bu nedenle Dündar’a, ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklamak’ suçundan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olması ve haberin manşetten girmesi nedeniyle üst sınırdan ceza vererek, 7 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak Dündar’ın sabıkasız oluşunu dikkate alarak bu cezayı 5 yıl 10 aya indirdi. Mahkeme aynı suçtan Erdem Gül’e 6 yıl hapis cezası verdi. Gül için de indirime giden mahkeme, bu cezayı da 5 yıla indirdi. Mahkeme sanıklar hakkında ki yurt dışına çıkış yasağını kaldırdı.

Haberin Devamı

Can Dündar karar sonrasında adliye karakoluna giderek kendisine yönelik silahlı saldırıyla ilgili şikayette bulundu.

SAVCI 31 YIL CEZA İSTEMİŞTİ

Celse arası mütalaasını açıklayan Savcı Evliya Çalışkan, Can Dündar’ın “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri temin edip açıklama ve bu suça iştirak” eylemleri nedeniyle, 10 yıldan 31 yıl 6 aya kadar, Erdem Gül hakkında ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemişti.