Gazete Vatan Logo

Mısır’da kanlı pazar: 16 ölü

Mübarek’i deviren Tahrir isyanının yıl dönümünde Mısır karıştı. Darbe lideri Sisi’ye bağlı polis ve askerler yürüyüş düzenleyenlere silahlarla müdahale etti. Çelenk koymak isteyen Şeyma ve barışçıl yürüyüşe katılan Rida’yla birlikte 16 kişi öldürüldü

Mısır’da kanlı pazar: 16 ölü

Kahire’deki Tahrir Meydanı, 2011’in başında 28 gün boyunca ‘Diktatör istifa’ sesleriyle inlemiş, Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarı bu isyanla bitmişti. Müebbete mahkum edilen Mübarek’in yerine ‘Müslüman Kardeşler’ adayı Muhammed Mursi seçilmiş. Mursi de General Sisi’nin yaptığı darbeyle cezaevine gönderilmişti. Bir diktatörlükten diğerine gelmiş olmanın öfkesini yaşayan Mısırlılar, Tahrir isyanının yıl dönümünde bir kez daha meydanları doldurdu. 25 Ocak Devrimi’nin 4. yılında Tahrir Meydanı yakınlarında ‘Sosyalist Halk İttifakı’ isimli grup bir gösteri düzenledi. Amaçları, Tahrir isyanında hayatını kaybeden ‘şehitleri’ anmak ve onların anısına meydana bir çelenk bırakmaktı.

‘Cezalandırılacak’

İktidarına karşı hiçbir protestoya izin vermeyen Sisi’ye bağlı binlerce polis, kalabalığın Tahrir Meydanı’na yürümek istemesi üzerine gaz bombaları ve pompalı tüfeklerle müdahale etti. Elinde çelenk olan barışçı göstericilerden Şeyma Sabbağ (32) başından ve boynundan pompalı tüfekle yaralandı. Hastaneye yetiştirilemeden hayatını kaybetti. Başbakanlık ‘Sorumlu bulunacak ve mutlaka cezalandırılacak’ diye açıklama yaptı. Ancak öfke dinlemedi ve binlerce insan sokaklara çıktı.

Haberin Devamı

Sisi’nin TV mesajı

Cumhurbaşkanı Sisi, devrimin yıl dönümü nedeniyle TV’de banttan yayınlanan bir ulusa sesleniş konuşması yaptı. Sisi, Mısırlılar’ın 4 yıl önce değişim için gösterdiği çabayı övdü, ancak devrimin hedeflerine ulaşmanın sabır ve zaman alacağını söyledi. Demokrasiye bağlı olduğunu vurguladı.

Kırmızı alarm verildi

Mısır İçişleri Bakanlığı gelişmeler üzerine tüm güvenlik birimlerine kırmızı alarm verdiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı’na bağlı birimlerin Silahlı Kuvvetlerle koordineli olarak Kahire’de Tahrir, Rabia, Nahda, Süveyş’te Erbain meydanı başta olmak üzere cumhurbaşkanlığı sarayları ve bazı stratejik merkezlerin kontrol altına alındığı bildirildi. Ülke genelinde İçişleri ve orduya bağlı 230 bin kişinin güvenlik için teyakkuzda olacağı kaydedildi. Şarkıye, Garbiye, Minya, Asyot, Feyyum, İskenderiye gibi birçok kentin emniyet müdürleri tarafından yapılan açıklamalarda, 25 Ocak Devrimi’nin dördüncü yılı dolayısıyla çıkması muhtemel her türlü toplum düzenini bozucu olaya anında müdahale etmek üzere tüm birimlerin teyakkuz durumunda olduğu, konuya ilişkin tebligatları almak üzere güvenlik merkezlerinde kriz masaları oluşturduklarını duyurdu.

Haberin Devamı

3533

25 Ocak 2011’de Hüsnü Mübarek yönetimine karşı başlayan halk gösterileri 11 Şubat 2011’de Mübarek’in görevi bırakması ile sona ermişti. 2012 Mayıs’ında düzenlenen ilk demokratik Cumhurbaşkanlığı seçimini Muhammed Mursi kazanmıştı. 3 Temmuz 2013’te ise Mursi, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi’nin düzenlediği askeri bir darbe ile görevinden uzaklaştırılmıştı. Mısır’da 30 Haziran 2013 gösterileriyle başlayan ve darbe ile tırmanan siyasi gerilim neticesinde yapılan katliamların bilançosu 3 bin 533 ölü, 11 bin 520 yaralı olarak belirlenmişti.

Rida’yı da öldürdüler

KAHİRE’nin birçok noktasında düzenlenen yönetim karşıtı gösteriler, gece geç saatlere kadar sürdü. Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye’nin birçok bölgesinde akşam düzenlenen darbe karşıtı yürüşlerinde ‘Haydi yeniden devrime’ sloganları atan göstericiler halka sokaklara inme çağrısında bulundu. Mursi yanlıları meydana inip Sisi’yi protesto etmeye başlayınca akıbetleri yine aynı oldu. Bu kez hedef 17 yaşındaki Sondos Rida Ebu Bekir’di. Genç kız güvenlik güçlerinin müdahalesinde hayatını kaybetti. İskenderiye’nin El -Avayid bölgesinde düzenlenen yürüyüşe müdahale sırasında 45 yaşındaki Hasan Atallah karnından vurularak öldü. Dün akşam saatlerinde ölü sayı 16 olarak açıklandı.

Haberin Devamı