Gazete Vatan Logo

Mide botoksu ile kilo vermek artık mümkün

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, mide botoksu fazla kilo sorunu olan kişilerin ameliyatsız teknikler ile hızlı kilo vermesini sağlayan bir obezite tedavi tekniğidir.

Mide botoksu ile kilo vermek artık mümkün

Obezite sorunu olan yani vücut kitle indeksi 27,5 ile 35 arasında olan hastalar, cerrahi bir işlemi kabul etmeyen, geçici (en fazla 6 ay süren) bir tedavi isteyen, bu işlem için motivasyonu yüksek olan (beslenme önerilerini kabul eden ve psikolojik kriterleri karşılayan), aşırı tatlı yeme alışkanlığı ve aşırı yeme alışkanlığı olmayan, işlem sonrası takip programını kabul eden, reflü şikayeti olmayan, kötü kontrollü tip II diyabet hastalığı olmayan kişiler için uygun bir tedavi yöntemidir.

Ameliyatsız bir obezite tedavisi olan mide botoksu prosedüründe, endoskopik yöntemle midenin belirli bölgelerine botulinum toksini enjekte edilir. İşlem öncesi hasta anestezi doktoru tarafından uyutulur. Operasyon yaklaşık 20 dakika sürer ve hasta ufak bir dinleme sürecinin ardından aynı gün evine dönebilir. Midenin çıkış bölümündeki bazı kaslar geçici olarak felç edilerek gıda tahliyesi geciktirilir. Bu sayede doygunluk hissi uzatılabilir. Bunun yanı sıra mide botoks açlık hissine neden olan ghrelin hormonunu da baskılar ve açlık hissinin azalmasını sağlar.

Haberin Devamı

Ameliyatsız bir yöntemdir

Mide botoksu, vücut kitle indeksi (BMI) 27,5 ile 35 arasında olan yani yaklaşık 20-30 kilo kaybetmek isteyen hastalar için uygun bir yöntemdir. Kısa sürede hızlı ve güvenli kilo kaybının yanı sıra uzun vadede çok daha büyük oranlarda kilo verme imkanı sağlar.

Mide botoksu uygulamasıyla yaklaşık 6 ila 8 ay arasında ideal kiloya ulaşılması sağlanır. Mide botoksunun tespit edilmiş ciddi bir yan etkisi yoktur. Botoksa alerjisi olma durumunda gerekli kontrollerin sağlanması gerekir.

Uygulamadan sonra diyet ve egzersiz uygulanmalıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzıyla desteklenirse hastalar 5 -6 ayda ortalama 10 - 20 kilo verebilir. Yan etkisi olmaması ve hızlı bir prosedür olması nedeniyle tercih edilen bir tedavi yöntemidir ve başarı oranı oldukça yüksektir. Obezite ciddi bir sağlık problemidir ve birçok kronik hastalığa zemin oluşturur. Mide botoksu ile aşırı kilo azaltılarak genel sağlığı ve yaşam kalitesini artırmak mümkündür.

Haberin Devamı