Gazete Vatan Logo

MHP'de kurultay krizi devam ediyor

MHP'deki kurultay krizi ile ilgili Genel başkan adaylarından ortak açıklama geldi. Meral Akşener, kongre salonunda inceleme yaptı. Yarın salona 4 aday birlikte geleceklerinin altını çizen Akşener, "Baskıya rağmen kurultay yapmaya çalışacağız" dedi.

MHP'de kurultay krizi devam ediyor

MHP'deki kurultay krizi ile ilgili muhaliflerden beklenen açıklama geldi.

Milliyetçi Hareket Partisi'nde muhalif genel başkan adayları, yarın sabah saat 10'da kurultayın yapılacağı adreste olacaklarını duyurdu.

4 genel başkan adayı ortak açıklamalarında, "MHP kurultayının yaptırılmaması için hukukun ayaklar altına alındığını" savundu.

ÇAĞRI HEYETİNDEN AÇIKLAMA

MHP'de Olağanüstü Kongreyi toplamak üzere görevlendirilen Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sağır, 548 delegenin iradesini ve hukukunu korumak için adli ve idari merciler nezdinde gerekli tüm girişimleri yapmaya devam edeceklerini bildirdi.
Sağır, heyet üyesi Mehmet Bilgiç ile yaptığı ortak yazılı açıklamada, Çağrı Heyeti'nin MHP'nin Olağanüstü Büyük Kongresini toplamak üzere Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin nihai kararıyla görevlendirildiğini anımsattı.
Bu karar üzerine heyetlerinin 5 Mayıs'ta Olağanüstü Büyük Kongrenin yapılması için gerekli hazırlıklarını tamamladığını aktaran Sağır, "Buna karşın Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından hukuka açıkça aykırı biçimde Çağrı Heyetimizin Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı gereğince Partimiz Olağanüstü Büyük Kongresini toplamak üzere yapmış olduğu tüm işlem ve kararların uygulanmasının tedbiren durdurulmasına karar verilmiştir." ifadesini kullandı.
Kongrenin yapılmasının engellenmesi için bir yandan MHP Genel Merkezi tarafından Ankara Valiliği ve Ankara Emniyet Müdürlüğüne başvurulduğunu, diğer yandan da Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinin tedbir kararının icra edilmesi için Ankara 25. İcra Müdürlüğüne müracaat edildiğini hatırlatan Sağır, 25. İcra Müdürlüğü'nün Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünden kongrenin yapılmasının engellenmesini resmen talep ettiğini belirtti.
Avukatlarının 25. İcra Müdürlüğünün bağlı olduğu Ankara 2. İcra Mahkemesine başvurarak, engellemeye yönelik işlemlerin iptalini talep ettiğini bildiren Sağır, bu taleplerinin ise yerinde görüldüğünü ifade etti.
Ankara 2. İcra Mahkemesi'nin kongre yapılmasını engelleyen iş ve işlemlerinin tümünü iptal ettiğini vurgulayan Sağır, "Ancak Ankara 25. İcra Müdürlüğü idari ve siyasi baskılar karşısında başta Anayasa olmak üzere tüm hukuk kurallarını ve yargı içtihatlarını ayaklar altına alarak, kanunen emri altında bulunduğu mahkemece verilmiş bir yargı kararını uygulamak yerine, yürütme organını temsil eden Adalet Bakanlığının talimat yazıları doğrultusunda işlem tesis etmiş ve kolluk kuvvetlerinin kongremizi engelleyici faaliyetlerinin devamını sağlamıştır." açıklamasında bulundu.
Bütün bunlara ek olarak Ankara Valiliği'nin de "üzerine vazife olmadığı halde" kongre yapılmasını engelleyeceğini resmen duyurduğunu kaydeden Sağır, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Gerek Ankara 25. İcra Müdürlüğünün idari ve siyasi baskılara boyun eğerek kendi yargısal üst mercisi olan Ankara 2. İcra Mahkemesinin kararını uygulamaması, gerekse Ankara Valiliğinin kolluk kuvvetleri vasıtasıyla kongrenin yapılmasını engelleyeceğini ilanen bildirmesi, bağımsız yargı erkinin hukuk dışı, siyasi ve yönetsel bir eylemle işlevsiz bırakıldığının açık göstergesi olmuştur. Anayasa, güçler ayrılığı, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü gibi vatandaşlarına hukuk güvencesi sağlayan tüm temel hukuk ilkeleri bu gün itibarıyla hükümet ve idari uzantıları tarafından askıya alınmıştır. Bütün bu baskı ve hukuk dışı yöntemlere rağmen, Çağrı Heyetimiz kamuoyu nezdinde elde ettiği siyasi meşruiyetini hukuki meşruiyetle güçlendirerek, Olağanüstü Büyük Kongremizi gerçekleştirmek üzere her türlü çabayı göstermeye, 548 delegemizin iradesini ve hukukunu korumak üzere adli ve idari merciler nezdinde gerekli tüm girişimleri yapmaya devam edecektir."

Haberin Devamı

KURULTAYLA İLGİLİ TARTIŞMALI SÜREÇ
MHP'li muhaliflerin avukatları, Gemerek Asliye Hukuk mahkemesinin "olağanüstü kongrenin Yargıtay kararı beklenmeden toplanamayacağına" ilişkin yürütmeyi durdurma kararını işleme koyan Ankara 25. İcra Müdürlüğü kararının iptali için Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesine başvurmuş, Ankara 2. İcra Mahkemesi, dün 25. İcra Müdürlüğü'nün tüm işlemlerinin iptaline karar vermişti. Bu kararın ardından ise Ankara 25. İcra Müdürlüğü, 2. İcra Hukuk Mahkemesinin kararının geçerli olmadığını belirterek, tedbirin devam ettiğini bildirmişti. Ankara Valiliği de "Valiliğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır." açıklamasında bulunmuştu.
EN BÜYÜK ENDİŞE GERGİNLİK
Yargı kararına rağmen her iki tarafın da en büyük endişesi hem güvenlik güçleri ile partililer arasında hem de partililerin kendi aralarında şiddete varan gerilimin yaşanması. Hem muhalifler hem de Genel Merkez’e yakın isimler sağduyu çağrısı yaptı ancak bir süredir tarafların birbirine daha karşı daha sert bir söylem ve tavır belirlediği bu dönemde yaşanabilecek gerilim endişe konusu olmaya devam ediyor.
SEÇİMİ KURULTAY TARİHİ BELİRLEYECEK
Tüzük değişikliğinin yapılması durumunda yeni bir hukuki karmaşa alanı da seçimli olağanüstü kurultay olacak. Muhalefet kurultayda sunulacak önergeleri Pazar gününe kadar hazırlayacak. Bunlar içinde olağanüstü kurultayın tarihinin belirlenmesine ilişkin önerge de yer alıyor. Tüzük değişirse muhaliflerin önerisi seçimli kurultayın Haziran ayının ilk ya da ikinci haftası yapılması yönünde.

Haberin Devamı