Gazete Vatan Logo

Mevduat gibi Borsa’ya güvence

Bankadaki tasarrufa getirilen güvencenin benzerinin Borsa’da hisse senetlerine de getirilmesi için teknik çalışma yapılıyor. BIST Başkanı Karadağ, “Belli bir sınırla bu güvencenin sermaye piyasası ürünlerine de gelmesi lazım” dedi

Mevduat gibi Borsa’ya güvence

Türkiye’de sermaye piyasalarının gelişmesi için düğmeye basılıyor. Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Başkanı Himmet Karadağ, ilk kez hisse senetlerine de tıpkı mevduatta olduğu gibi devlet güvencesi getiren bir mekanizmadan söz etti. Karadağ, mevduatta olduğu gibi bir güvence mekanizmasının Borsa’ya olan ilgiyi artırabileceğine dikkat çekti. Karadağ, “Belirli bir sınır ile neden hisse senedi ve sermaye piyasasının diğer ürünlerine de güvence gelmesin diye düşünüyoruz. Bu konuda çalışma yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Borsa İstanbul’un Türkiye Varlık Fonu çatısı altında daha hızlı karar alabileceğini stratejik yol haritasında bir değişiklik yaratmayacağını kaydeden Karadağ, şu açıklamaları yaptı:

EBRD satmak istemedi

Borsa İstanbul’un Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devrinin tek etkisi operasyonumuzun kamudan özel sektöre kayması, daha hızlı karar alabileceğiz; stratejik yol haritamızda değişiklik yok. Varlık fonunda kuruluş aşamasında 200 milyar dolar aktif büyüklük hedefi var, bunu gerçekleştirdik. Yabancı yatırımcıyla konuşurken, işbirliği için belirli finansal büyüklüğün üzerinde olmanızı istiyorlar; TVF sayesinde Körfez, Avrupa, Amerika dahil birçok finansal kurumla konuşabilir oluyoruz Üçüncü Havalimanı projesini finansal bir ürün olarak modelleyip sattığımızda uluslararası sistemde yatırım yapılabilir olacak. TVF bunun yapılabileceği güzel bir platform. Şu anda TRT’de yayınlanan TV dizilerinin halka arzı için görüştüğümüz şirketler var. Bu yıl halka arzı için görüştüğümüz 10’a yakın şirket var.”

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’un halka arzı için 2018’in planlandığını belirten Karadağ, İslam Kalkınma Bankası ile stratejik ortaklık tamamlanırsa bundan başka yeni bir işbirliği düşünmeyeceklerini belirtti. Karadağ, “Borsa İstanbul’un stratejik ortaklığına ilişkin kararı TVF alacak EBRD’nin BIST’teki payı ile ilgili 2018 Q1’de satış opsiyonu var, biz onlardaki payımızı geri alalım diye teklif ettik ancak kabul görmedi” diye konuştu.