Gazete Vatan Logo

Merak etmeyin Trump kızmadı...

Charlottesville’de bir kişinin ölümü ve onlarca kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan ırkçı gösterilere karşı ABD Başkanı Trump’ın ‘çok yönlü şiddet’ ifadesi Washington’da tepkiyle karşılanırken Neo Nazi’leri sevindirdi.

Merak etmeyin  Trump kızmadı...

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Charlottesville kentinde bir kişinin ölümü ve onlarca kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan ırkçı gösterilere ilişkin açıklamasında ırkçıları açık bir dille kınamaması, Washington’da tepkiyle karşılandı.

Başkan Trump, Virginia eyaletine bağlı Charlottesville şehrinde yaşanan şiddet ve nefretin kabul edilemez olduğunu belirtirken, “Yaşanan bu çok yönlü şiddet, nefret olaylarını en sert dille kınıyoruz, çok kötü” diyerek “her tarafı kınadığını” belirtmişti.

Irkçı gösterilerin ABD’de yeni bir olay olmadığını kaydeden Trump, “Bu sorun ülkemizde uzun zamandan beri yaşanıyor. Sadece Donald Trump ya da Barack Obama dönemine ait değil” demişti. Trump açıklamasında, ayrıca “Bu ülkenin yaralarını sarmalıyız. Bu yaraların tarihi çok eski zamanlara dayanıyor. Herkes bu sorunların çözümünü istiyor ve biz de bu sorunun bir an önce çözümü için her türlü adımı atacağız” ifadelerini kullanmıştı.

‘Bu açıkça yerli terörizmdir’

Trump’ın sözlerine hem Demokrat Parti’den hem de bazı Cumhuriyetçi siyasetçilerden tepki gecikmedi. Cumhuriyetçi Senatör Cory Gardner, olayların sorumlusunun adını koymak gerektiğini söyledi ve “Bunlar beyazların üstünlüğünü savunanlardır ve bu yerli terörizmdir” dedi. Florida Senatörü Marco Rubio da, kentteki olayları körükleyen aşırı sağcı grupların vatanseverlikle ilgisi olmadığını savundu ve Trump’ın bu gruplara karşı durması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Bize ilişkin bir söz sarfetmedi...’

Aşırı sağcı medya ise, Trump’ın açıklamalarından memnuniyet duydukları yorumunda bulundu. Charlottesville kentindeki gösterilerin sponsorları arasında yer alan neo-Nazi yanlısı ‘Daily Stormer’ sitesi, Trump’ın açıklamasıyla ilgili haberinde, “Trump’ın açıklamaları güzeldi. Bize saldırmadı. Sadece bu ulusun bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı. Bize ilişkin bir söz sarfetmedi... Hiç kınama yoktu” ifadeleri yer aldı.

Ne olmuştu?

Olaylar Cuma akşamı, beyaz ırkın üstünlüğünü savunan grupların, Amerikan İç Savaşı döneminde köleliği savunan Konfederasyoncuların komutanı General Robert E. Lee’nin heykelinin kaldırılması planına karşı bir düzenlediği protestoyla başladı. Virginia Üniversitesi kampüsünde aynı akşam bir karşı gösteri organize edilmiş, iki grup arasında gerilim yaşanmıştı. Sağcı gruplar Cumartesi günü ise, ‘Sağı Birleştirin’ sloganıyla bir yürüyüş düzenledi. Sokağa çıkan karşı grubun üzerine araç sürüldü. 1 kişi öldü, 34 kişi yaralandı.

Haberin Devamı