RTÜK, atv’ye tarihin rekor cezasını kesti

Türk televizyonlarında bugüne kadar yaşanan en büyük skandala, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından tarihi bir ceza kesildi

Haberin Devamı

Türk televizyonlarında bugüne kadar yaşanan en büyük skandala, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından tarihi bir ceza kesildi. atv, Mehmet Ali Erbil’in sunduğu Ya Şundadır Ya Bunda programındaki “don olayı” yüzünden, 12 kez programı durdurma cezası aldı. Benzer durumlarda 1 ila 12 kez arasında program durdurma yetkisi olan Radyo Televizyon Üst Kurulu, böylece atv’ye en üst seviyeden ceza kesmiş oldu. RTÜK, geçtiğimiz aylarda konuyla ilgili atv’den savunma istemiş, atv’nin de savunmasında Erbil’i suçladığı ve ünlü şovmene dava açacağı belirtilmişti. Olayın ardından Erbil’in programı aynı gün yayından kaldırılmıştı. Şimdi önce Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun mevzuata uymayan yayın kuruluşlarına nasıl bir yaptırım uygulanacağını tarif eden 3984 sayılı kanunun ilgili maddesine bir göz atalım:

KANUN NE SÖYLÜYOR
Üst Kurul, öngördüğü yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlal eden, yayın ilkelerine ve kanunda belirtilen diğer esaslara aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyonları uyarır veya aynı yayın kuşağında özür dilemesini ister. Bu talebe uyulmaması veya aykırılığın tekrarı halinde ihlale konu programın yayını bir ile on iki kez arasında durdurulur. Aykırılığın tekrarı halinde 33’ncü maddede belirtilen idari para cezaları uygulanır. İhlalin, ihlal tarihinden itibaren, takip eden bir yıl içinde tekrarı halinde, bu idari para cezaları yüzde elli oranında artırılır.

Bu kanun maddesinden de anlaşılacağı gibi, Ya Şundadır Ya Bunda’nın yayıncı kanalı olan atv, programın yayınlandığı saatlerde, yayını durdurulan programın yerine ve reklamsız olarak, RTÜK tarafından hazırlattırılan eğitim ve kültür amaçlı programları yayınlanmak zorunda. Peki kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanan ve TRT’den alınan bu programlar neyi kapsıyor? Yine aynı kanun maddesine bir bakalım: 3984 sayılı radyo ve televizyonların kuruluş ve yayınları hakkındaki yasanın 33. maddesine göre; yayını durdurulan programların yerine, aynı yayın kuşağında ve reklamsız olarak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, Üst Kurulca hazırlattırılan eğitim, kültür, trafik, kadın ve çocuk hakları, gençlerin fiziksel ve ahlakî gelişimi, uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklarla mücadele, Türk dilinin güzel kullanımı ve çevre eğitimi konularında programlar yayınlanmaktadır. atv, daha önce benzer bir günlük bir cezayı da Akademi Türkiye adlı yarışma yüzünden almış, programın yayınlandığı saatlerde yayına, bir deprem belgeseli sokulmuştu. atv, Erbil’in programı Ya Şundadır Ya Bunda’yı önceleri Ana Haber Bülteni öncesinde, yani akşam kuşağında yayınlıyordu. Fakat “don skandalı” nın yaşandığı gece, bir cumartesi gecesiydi ve Ya Şundadır Ya Bunda kanalların göz bebeği olan saatlerde, yani prime time’da yayına girmişti.

CUMARTESİ RTÜK’ÜN
Bu durumda atv, öngörülen cezayı da hafta içi öğleden sonra kuşağında değil, cumartesi geceleri prime time’da uygulamak zorunda kalacak. Kanal yetkilileri uygulamanın durdurulması için idari mahkemeye başvurduklarını söylüyor. Ancak RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın bu konudaki açıklaması çok net: “O cezaya neden olan program hangi kanalda yayınlandıysa, söz konusu kanal, bu cezayı uygulayacak.” Eğer atv yöneticilerinin başvurdukları idari mahkemeden de bekledikleri gibi bir karar çıkmazsa, atv’de, önümüzdeki 12 hafta boyunca cumartesi geceleri bol bol eğitim ve kültür amaçlı belgeseller izleyeceğiz. Öte yandan RTÜK, programın sunucusu Mehmet Ali Erbil’i de mercek altına almış durumda. Ünlü şovmen, yeni anlaştığı kanal olan Show TV’de Ya Şundadır Ya Bunda formatında bir program sunarsa, RTÜK’ün İnceleme Kurulu buna da ceza kesebilir. Ancak Erbil’in yeni kanalında, bambaşka bir formatla izleyici karşısına çıkacağı biliniyor. Bu durumda da yaşanan olayın cezasını çekmek, yayıncı kuruluş olan atv’ye düşüyor.

Bir dizi bitiyor, yeni dizi salı günü başlıyor
atv’de, Osman Yağmurdereli’nin yapımcılığında Evet Benim ismiyle ekran yolculuğuna başlayan, daha sonra bu yolculuğa İşte Benim adıyla devam eden dizi, bu akşam saat 23.30’da gösterilecek sekizinci bölümüyle veda ediyor. Görünen o ki, yeni sezon öncesi ekranlardaki yaprak dökümü devam ediyor.

atv’nin yeni sezon dizilerinden Gözyaşı Çetesi ise salı günü yayına giriyor. Yapımcılığını Avşar Film’in üstlendiği ‘Gözyaşı Çetesi’nin senaryosunu, Yeditepe İstanbul ve Sultan Makamı gibi dizilere de imza atan Ali Ulvi Hünkar yazdı. Yönetmenliğini Haluk Bener’in üstlendiği Gözyaşı Çetesi’nde başrolleri; Yetkin Dikinciler, Yonca Cevher Yenel, Teoman Kumbaracıbaşı, Ayşe Şule Bilgiç, Sibel Taşcıoğlu, Kayra Şenocak, Özlem Savaş, Nalan Yavuz ve Ebru Özkan paylaşıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR