Gazete Vatan Logo

Matematik nefes aldırmadı olasılık sorusu belirleyici

TEOG-2’nin ilk oturumunu değerlendiren uzmanlar matematik sorularını zorlayıcı, Türkçe sorularını anlam bilgisi ağırlıklı ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını ise müfredata uygun ve kolay buldu

Matematik nefes aldırmadı olasılık sorusu belirleyici

TEOG-2’den iyi bir sonuç alabilmek için ter döken öğrenciler geçtiğimiz yıllara göre çok daha zor ve seçici sorularla karşılaştı. Uzmanlar klasik TEOG soru tipinin dışına çıkıldığını belirttikleri ve zor soruların sorulduğu matematiğin belirleyici olacağını söyledi. TEOG-2’nin ilk oturumunda sorulan sorular için uzmanların yorumları şu şekilde oldu.

TÜRKÇE

Dikkat eden kazandı

- Sündüs Demirdağ (Bilfen Türkçe Bl. Bşk.):

Türkçe sınavı anlam bilgisi ağırlıklı sorulardan oluştu. Hatalı soru yoktu. Soru köklerini dikkatle okuyan çocuklar bu sınavda zorlanmayacaktır. Özellikle kitapçıklarda A-12, B-6, C-7, D-10’uncu soru, dikkatli okunmadığında yanlış yapılabilecek bir soruydu. Önceki yıllardan farklı olarak A-13, B-11, C-10 ve D-12’de öğrencilerin hem paragraf yorumlama hem de seçenekleri değerlendirirken ‘Edebi Türler’ bilgilerini kullanmaları gerekti.

‘Kavramaya yönelik’

- Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Türkçe Başkanlığı:

“Öğrencilerin algılama-yorumlama becerilerini ölçen anlam bilgisi soruları bu yıl da ‘ağırlıklı kazanım’ oluşturmuş. Sorular; dil ve anlam bütünlüğü yönünden tutarlı, bilgiden çok kavramaya yönelik. Bilgiyi kullanma gücünü ölçmeye yönelik sorulardan oluşan bir mantık egemen.

Haberin Devamı

Kitap okuyan cevaplar

- Tülay Uğurludural (Bahçeşehir Türkçe Bl. Bşk.):

“Dil bilgisi sorularının 2. sınav konularına ait kazanımları içeriyordu. Birkaç soru birden fazla kazanımı ölçtü. Bilgi gerektirmesi nedeniyle ayırt edici olan bu sorular konuya hâkim öğrenciler tarafından rahatlıkla cevaplanabildi. Sınav açık ve anlaşılır sorulardan oluşmakla beraber soruların cevaplanmasında kitap okuma alışkanlığı kazanmanın önemini bir kez daha ortaya koydu.”

MATEMATİK

Zor ve şeçici sorular

- Ali Keskin (Bilfen Mat.Bl. Bşk.):

Bu yılki matematik sınavı geçen yıllara göre daha zor ve seçici olduğu gibi işlem kabiliyetinin sergilendiği, günlük hayata adapte edilmiş ve aynı zamanda okuduğunu anlamaya yönelik sorulardan oluştu. Geometri soruları, görme keskinliği ve salt konu bilgisi gerektiren, bilgiye ek olarak sonuca ulaşabilmek adına işlem yeteneğine de ihtiyaç duyulan sorulardı. Bunların yanında zamanı doğru yönetebilen öğrencilerin de farklarını ortaya koyacakları bir sınav olduğu düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Olasılık belirleyici

- Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Mat.Bl. Bşk.

“Sorular müfredata uygun. Ancak TEOG’da alıştığımız zorluk derecesinin üzerinde zor ve orta düzey zorlukta sorular vardı. Geometri dışındaki sorular, görsel soru mantığından farklı. Bilgi, yorum ve işlem yapabilme becerisini birlikte kullanarak çözülebilecek özellikte sorular ağırlıktaydı. Klasik TEOG soru tipinin dışına çıkılmış. Olasılık sorusu belirleyici olacak.

Matematik nefes kesti

- Yahya Cemali (Bahçeşehir Mat.Bl. Bşk.):

Matematik soruları zor ve yorucuydu. Müfredat dışından soru gelmedi. Ancak bu güne kadar yapılan merkezi sınavlar içinde en zor sınav buydu. Anlaşılması için birçok kez okunması gereken sorular, işlem yükünün fazlalığı ile birleşince, nefes aldırmayan bir sınav yapısı ortaya çıktı. Bu durum, kontrol yapılabilmesi veya yapılamayan sorulara dönülmesi için kalan zamanı daralttı.”

Haberin Devamı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
'Çalışan için kolaydı'

- Esra Kızıltaş (Bilfen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bl. Bşk.)

Soru dağılımı “Kaza ve Kader İnancı” ünitesinden 2 soru, “Zekât, Hac ve Kurban İbadetleri” ünitesinden 7 soru, “Hz. Muhammed’in (sav) Hayatından Örnek Davranışlar” ünitesinden 5 soru, “Kuran’da Akıl ve Bilgi” ünitesinden 3 soru, “İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar” ünitesinden 3 soru şeklindeydi. Bilgiyi ölçen soruların yanında, öğrencilerimizin muhakeme güçlerini de kullanmalarını gerektiren soruların yer aldığı sınav, kazanımlara uygun nitelikte kaliteli bir sınavdı. Soruları doğru okuyan ve okuduğunu iyi yorumlayan öğrencilerimiz bu sınavdan iyi bir sonuç alabilir.

Müfredata uygundu

- Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bl. Bşk.:

“Müfredata uygun ve paragraf ağırlıklı sorular, küçük hikayeler şeklinde yaşanmış olaylara dayandırılarak soruldu. Anlam bilgisi ve yorum gücünü ölçmeye yönelik sorular ağırlıktaydı. Kolay diye nitelenebilecek sorulardan oluşan bir sınavdı.

Haberin Devamı