Gazete Vatan Logo

Son dakika... Manisa'da korkutan deprem!

Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde Richter ölçeğine göre 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başta İzmir olmak üzere çevre illerden de hissedilen depremde, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Deprem başta İstanbul, İzmir, Çanakkale olmak üzere pek çok ilde hissedildi. Manisa Kırkağaç'ta 17.53'te 4.1 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.

Son dakika... Manisa'da korkutan deprem!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’nın merkez üssünü Manisa’nın Kırkağaç ilçesi olarak saptadığı deprem, saat 14.26’da meydana geldi. Yerin 6.99 kilometre derinliğinde olan deprem, Manisa’nın yanı sıra İzmir, Aydın, Denizli, Uşak, Kütahya, Bursa ve Balıkesir’de de hissedildi. Paniğe neden olan depremle birlikte Manisa’da vatandaşlar, sokaklara çıktı. Depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı.
KANDİLLİ RASATHANESİ 5.1 OLARAK AÇIKLADI
Kandilli Rasathanesi ise, Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.
Deprem yerel saatle 14.26 'da meydana geldi. Depremin 11.8 kilometre derinlikte meydana geldiğini de belirtti. Deprem çevre illerde de hissedildi.
BAKAN SOYLU: HERHANGİ BİR HASAR SÖZ KONUSU DEĞİL
Depremle ilgili canlı yayında açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Herhangi bir hasar söz konusu değil. Deprem 4,8 büyüklüğünde, geçmiş olsun." dedi.
MANİSA VALİSİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Manisa Valisi Ahmet Deniz, Kırkağaç ilçesinde meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Herhangi bir olumsuzluk yok." dedi.
Deniz, e yaptığı açıklamada, merkez üssü Kırkağaç olan 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeyle iletişime geçtiklerini söyledi.
Başta AFAD olmak üzere ekiplerin sahadan ilk bilgileri aldığını vurgulayan Deniz, "Herhangi bir olumsuzluk yok. Muhtar arkadaşlarla da görüşüyoruz. Arkadaşlarımız da Kırkağaç merkez ve mahallerini kontrol edecekler." diye konuştu.
BELEDİYE BAŞKANI: TEHLİKELİ DURUM YOK
Kırkağaç Belediye Başkanı İsmail Yaşar Gedüz'ün yaptığı açıklamalar ise şu şeklide;
Geçenlerde olan 5.4'ten sonra devamlı sallanıyor. Binin üzerinde depremler oluştu. Ama bunların hiçbiri bu kadar kuvvetli değildi. Şu anda ben dahil olmak üzere, emniyet, zabıta ve belediye ekiplerimiz dolaşıyoruz. Şu ana kadar herhangi tehlikeli durum olmadı. Araştırmamız devam ediyor. Temennimiz inşallah hasar yoktur. Şu anda bizim daha önceki depremde hasarlı binalarımız yoktu. Ben o deprem sırasında araçtaydım. Vatandaşlarımız geçen depremden daha fazla hissettiklerini söylüyorlar. Bütün vatandaşlarımız dışarda, korkuyla bekliyorlar.
VATANDAŞLAR BÜYÜK PANİK YAŞADI
Manisa'da meydana gelen depremin ardından paniğe kapılan vatandaşlar kendilerini sokağa attı. İnsanların panik halleri kameralara yansıdı.
UZMANLARDAN DEPREM SONRASI İLK AÇIKLAMA
PROF. DR. SÖZBİLİR: "YENİ DEPREMLER BEKLENEBİLİR"
Prof. Dr. Hasan Sözbilir Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi canlı yayında şu açıklamayı yaptı:
"Biz bugün Akhisar 5.4 depremiyle ilgili raporumuzu yayınladık. 5.4 büyüklüğündeki deprem Kırkağaç fayında gerçekleşiyor. Yeni depremler beklenebilir, benzer büyüklüklerde. Normal şartlarda Kırkağaç fayı daha büyük ölçekte deprem üretebilecek bir fay. Aslında 6.9 büyüklüğünde deprem üretebilecek bir fay. Kırılmadan sonra bin üzerinde artçı gerçekleşti. Şu anda çok daha yeni oldu. Kırkağaç fayı da birbirine paralel değişik paralel parçalardan oluşuyor. Birbirlerini tetikleyebilir."
PROF. DR. AKGÜN: "KENDİNİ DENGEYE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR"
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akgün ise şu açıklamalarda bulundu:
"Burada en önemli sorun zemin özellikleri. Ben Buca'dayım, ben hiçbir şey hissetmedim. Ama benden 5-6 kilometre uzaklıkta olan Karşıyaka gibi yerler benden daha fazla hissetmiş. Burada önemli olan zemin özellikleri ve buna uygun yapılaşma. Benim şu an bulunduğum yerde hiçbir şey hissetmedik. Bu bir artçı sarsıntı büyük ihtimal. Enerjinin kendisini boşaltması gerekiyor, demek ki boşaltamamış. Kendini dengeye getirmeye çalışıyor.
Tarihsel veriler büyük bir depremin arkasından daha büyük bir depremin olma olasılığını çok düşürüyor. Ama tabi doğa bir bilinmezlik olduğu için yakın büyüklükte bir deprem olabilir. 4.8 değil de 4.9 olur, 5 olur ama 6-7’ye kadar çıkmaz."

DEPREM UZMANI PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY: BU OLUMU BİR DURUM

"Yeri biraz enteresan, geçen hafta kırılan bölgede deprem aktivitesi olmuştu bu durumda o bölge rahatlamıştı fakat şimdi meydana gelen deprem tam kuzey kısmında. Bu aktivitenin kuzey kısmında sanki öyle duruyor ki bu aktivite kuzeye doğru hareket ediyor. Transfer oluyor gibi gördüm, ilerleyen saatlerde tabii bunu göreceğiz. Bu hareket giderek kuzeye taşınmaya başladı, o yüzden durum biraz kritik. Şöyle bir kaygı duyuyorum, acaba bu aktivite kuzeye doğru kaymaya mı başladı.

Bu Batı Anadolu’daki deprem oluşturan faylardan farklı, bunun güney kısmındaki aktivite kendi içinde çok tutarlıydı en büyüğü 5.4 idi buradaki enerji biraz boşalmış gibi görünüyordu. Bugünkü deprem biraz kuzeyde olduğu için acaba kuzeye doğru mu kayıyor diye düşünüyorum ama tabii bunu araştırmak gerekiyor.

İzliyoruz, ama depremin yerinin kritik olduğunu söyleyebiliriz.

Bundan sonra artçı gibi olanlar kuzeye doğru taşınmaya başlarsa bugün içerisinde anlayacağız ki güneydeki hareketler kuzeye doğru taşınıyor. Aslında bu olumlu bir durum, enerjisini boşalttığı anlamına gelir, depremler hissedilir ama enerji boşalır."

Haberin Devamı