Gazete Vatan Logo

Madene yeni model

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, maden sahalarında, sektörün ve pazarın, katma değerli ürün elde edeceği yeni bir modeli başlatacaklarını duyurarak, “Maden yönetmeliğini 30 Eylül’den önce hayata geçireceğiz” dedi.

Madene yeni model

Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında gerçekleştirilen “Madencilik Sektör Toplantısı”nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, maden sahalarında, sektörün ve pazarın, katma değerli ürün elde edeceği yeni bir modeli başlatacaklarını açıkladı.

30 Eylül’den önce

Albayrak, şöyle devam etti: “Biz ham krom, ham bakır, ham altınları ihraç ediyoruz ancak 10 katına bize geri dönüyor. Bu model, hem yatırımcı dostu hem ülkeye, istihdama ve sektörün büyümesine katkılı hem de ortaya konan katma değerle Türkiye’nin cari açığına ilaç olacak bir süreç olmalı. Türkiye son 10 yılda ortalama 44 milyar dolar enerji ithal ederken 10.6 milyar dolar ortalamayla ham ve yarı mamul maden alanında ithalat gerçekleştirmiş. Bu maden sahalarıyla ilgili yeni bir model oluşturacak süreçle ilgili konuyu ciddi bir iyileştirme noktasında halledeceğiz. Maden yönetmeliğini 30 Eylül’den önce hayata geçireceğiz. MTA’nın yurt dışı düzelemesini meclisten geçirdik. üçüncü ülkelerde kamu olarak önümüzü açacak modellerle özel sektörün iş bitiriciliğini kamunun bilgi birikimiyle harmanlayacağız. Bu konuda DEİK ile de görüşüyoruz.

Haberin Devamı

Albayrak, katma değerli sektörlerin başında gelen madenciliğin, mesafe olarak katetmesi gereken büyük yolu olduğuna dikkati çekti.

Potansiyel var

Bakan Albayrak, şöyle konuştu: “Ham maddede bir çarpansa, yarı mamülde 8, tam mamüle döndüğünde ortalama 24 çarpana kadar çıkabilecek bir katma değer üretebilecek bir sektörden bahsediyoruz. Gayrisafi milli hasılaya oranı, ortalama, madencilik anlamında ileri düzeyde olan ülkelerin yüzde 5,6,7’lerde hisse aldığı bir sektörden bahsederken Türkiye’de bu oran yüzde 1’lerde. Bunun Türkiye ekonomisi açısından 5, 6, 7 katı büyüyebilecek bir potansiyeli var.”

Maden Koordinasyon Kurulu önemli
BAKAN Albayrak, maden sektöründe iş süreçlerini kısaltmak ve karşılaşılan problemleri minimuma indirmek için Eylül sonu itibarıyla Maden Koordinasyon Kurulu kuracaklarını belirterek, “İhale ilanları ve diğer süreçler yaklaşık bir yılı buluyorken, şimdi 12 ayı bir aya indiriyoruz. Burada bahsi geçen birçok eski dönemli çok daha fazla zaman alan iş akışlarının hepsinde radikal iyileştirmeler yapıyoruz” diye konuştu.
Albayrak, sorunları minimuma indirecek, netice odaklı yeni bir süreci başlatmak niyetinde olduklarını vurguladı.
Jeokimya haritası yıl başında bitiyor
BERAT Albayrak, jeofizik ve jeokimya altyapısıyla ilgili adımlar da attıklarını belirterek, şunları kaydetti: “İnşallah jeokimya kısmında, biz geldiğimiz döneme kadar 50 küsür bin numuneyle Türkiye’nin neredeyse yaklaşık yarısının jeokimya haritası bitmişken, bu yıl aldığımız bir 50 küsür bin numuneyle bir yılda bütün jeokimyayı bitiriyoruz. Önümüzdeki yıl başı itibarıyla Türkiye’nin jeokimya haritası çıkmış olacak. Jeofizik alanında da süreç hızla ilerliyor, hedef 2018’in sonu ama bunu daha hızlı almak için çalışıyoruz. “

Haberin Devamı