Gazete Vatan Logo

Laodikya Kilisesi’nin restorasyonuna büyük ödül

AB Kültürel Mirası, Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’ndeki İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan kilise restorasyonuna jüri özel ödülü verdi

Laodikya Kilisesi’nin restorasyonuna büyük ödül

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokolle işletmesini üstlenip, kazı çalışmalarına destek verdiği Laodikya Antik Kenti’nde süren kazı ve restorasyon çalışmaları dünyanın en prestijli ödüllerinden birini aldı. Tarihi ve kültürel mirasların korunması doğrultusunda dünyadaki başarılı çalışmaları ödüllendiren Avrupa Birliği Kültürel Mirası (Europa Nostra), Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ’Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi’ kapsamındaki Laodikya Kilisesi’nin restorasyonuna jüri özel ödülü verdi.

AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, antik kentlerin yerel yönetimlere devredilmesiyle tarihi değerlerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gün yüzüne çıkarılacağını tüm dünyaya kanıtladıklarını belirterek, alınan ödülün antik kentte yaptıkları başarılı çalışmaları taçlandırdığını söyledi.

7 dilde de broşür hazırlandı

Dünya Mirası Laodikya Uyanıyor Projesi kapsamında İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan Laodikya Kilisesi’nin güneyinde bulunan piskopos evi, kilise arşivi ve kiliseye ulaşımı sağlayan doğu, batı, kuzey sokaklarının restorasyonu ile kilise koruma çatısı çalışmaları yapıldı. Kilise koruma çatısı ile, kilisenin mimari olarak duvarlarının algılanmasının sağlanması, kalabilen duvarlar ile iç bölümlerde yer alan opus sectile, mozaik, fresk, mermer kaplamalar, ambon, bema, synthronon basamaklarını ısı değişimlerinden, yağmurdan ve güneşten korunması ve aynı zamanda ziyaretçi dolaşımını da sağlayacak ve sürekliliği olan bir sistemin oluşturulması amaçlandı. Proje çalışmaları kapsamında dört dilde Laodikya Kilisesi kitabı ve 7 dilde de Laodikya broşürü hazırlandı.

Haberin Devamı